objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Torek, 5. februar 2008 ob 08:08

Drama na MZZ: Ruplovi varnostniki vdrli v pisarno veleposlanika Šetinca!
Diplomatu prisluškovali po telefonu in zaplenili računalnik
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Zaradi domnevnega posredovanja internih dokumentov Dnevniku se je pod drobnogledom znašel nekdanji slovenski veleposlanik v Londonu Marjan Šetinc, je v posebni izjavi za javnost sporočil izvršni odbor sindikata slovenskih diplomatov (IO SSD). Na zunanjem ministrstvu sporočila sindikata ne komentirajo, so pa za Slovensko tiskovno agencijo zagotovili, da so vsi postopki v skladu z zakonom in da preiskava, povezana z nedavno objavo internega dokumenta MZZ v časniku Dnevnik, še poteka.

Vdrli v pisarno in pobrali računalnik
Sindikat slovenskih diplomatov, katerega vodi Matjaž Kovačič, nekdanji slovenski veleposlanik v Lizbonilisti, je v sporočilu za javnost izrazil oster protest, ker je minuli petek v Šetinčevo pisarno vstopilo osem oseb, med njimi tudi vršilec dolžnosti generalnega sekretarja zunanjega ministrstva Igor Jukič, in mu zaseglo njegov službeni računalnik. Ob tem so šokiranemu Šetincu pojasnili, da so iz telefonskih pogovorov ugotovili, da je komuniciral s časnikom Dnevnik. Računalnik so kasneje menda predali kriminalistom. Po mnenju sindikata je bil dogodek ponižujoč in namenjen zastraševanju sindikalno angažiranih uslužbencev ministrstva; Marjan Šetinc je namreč član izvršnega odbora sindikata slovenskih diplomatov.
Za osvežitev zgodovinskega spomina in zanimivo primerjavo: tudi v računalniško podjetje Mikro Ada, kjer so pred dvajsetimi leti agenti takratne državne varnosti iskali tajni vojaški dokument, zaradi katerega so kasneje aretirali Janeza Janšo in je izbruhnila slavna afera JBTZ, je vdrlo osem moških!
Šetinc je včeraj zvečer za TV Slovenija povedal, da ne ve, zakaj so mu zaplenili službeni računalnik. Zanikal je tudi vpletenost v razkritje internega dokumenta zunanjega ministrstva, ki naj bi govoril o ameriških pritiskih na slovensko predsedovanje Evropski Uniji. Gre za razvpiti zapisnik sestanka direktorja zunanjega ministrstva Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu, na katerem naj bi predstavniki ameriške administracije dali Drobniču vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije v času njenega predsedovanja EU. Dokument, ki sicer ni nosil oznake zaupno, sta konec januarja objavila Dnevnik in beograjska Politika, kar je povzročilo diplomatsko zadrego za slovensko predsedstvo EU, po drugi strani pa so se pojavila vprašanja o ravnanju z občutljivimi dokumenti znotraj MZZ. Ministrstvo je nato sprožilo preiskavo, zaradi afere pa je že odstopil Drobnič. Marjan Šetinc je na novinarsko vprašanje, ali gre za preiskavo, povezano z odtujitvijo dokumenta, dejal, da mu to ni znano. Po njegovih besedah so "vsi dokumenti na strežniku in se za vsakega ve, kam gre in kje je". Šetinc, ki se na ministrstvu za zunanje zadeve ukvarja z OECD, trdi, da z razkritjem internega dokumenta časniku Dnevnik nima nič. "Absolutno je nemogoče, da bi s tem kaj imel, to je možno samo v teoriji."
Zgodilo pa se je takole. V petek dopoldne je v Šetinčevo pisarno v Mladiki nenapovedano vstopilo osem ljudi, ki so brez uvoda in pojasnil od Šetinca zahtevali, naj takoj izključi računalnik. Ko jih je vprašal, kaj se dogaja, so mu povedali, da so ugotovili, da je po telefonu komuniciral z novinarji Dnevnika. Izročili so mu vnaprej napisan papir v treh izvodih, opremljen s podpisi tistih, ki so vstopili v njegovo pisarno, vključno z Jukičevim. Z Jukičem naj bi bili še delavci notranje varnostne službe MZZ, na Šetinčevo vztrajanje pa so na dopis pripisali njegovo zahtevo, da ne smejo pregledati trdega diska računalnika brez njegove navzočnosti, saj naj bi na njem imel tudi kopico varovanih osebnih podatkov. Marjan Šetinc je zaradi vdora v pisarno, zaplembe računalnika in prisluškovanja telefonskim pogovorom še danes zgrožen. Za časnik Dnevnik je Šetinc povedal, da mu ni bila predstavljena nobena sodna odredba, potrebna za prisluškovanje telefonskih pogovorov, novinarka istega časnika Meta Roglič pa trdi, da je z Marjanom Šetincem sicer res komunicirala, in to v začetku januarja, toda ne o diplomatski pošti, ampak glede morebitne stavke diplomatov. Šetinc je namreč kot član izvršilnega odbora takrat razmišljal o možnostih stavke slovenskih diplomatov.

Na policiji ovadbe ne komentirajo
Minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, ki se trenutno nahaja na Kavkazu, v misiji EU, je v nedeljskem TV klubu na Pop TV (pogovor z njim je nenavadno prijazno vodila urednica informativnega programa Pop TV Darja Zgonc) med drugim izjavil, da je šlo za tatvino dokumenta: "Ta papir je last zunanjega ministrstva, vlade, in tisti, ki ga je odtujil, ga vzel in ga dal potem celo objaviti, ga je nato nekomu prodal, " je zatrdil Rupel. Je pa Rupel gladko zamolčal petkov vdor v Šetinčevo pisarno, čeprav je zanj v času snemanja Pop kluba absolutno vedel; glede na okoliščine ga je najvetneje prej celo odobril. Bolj v tračarskem slogu je povedal, da se nekaj dogaja in da je zadeva že pri policiji. Na ljubljanski ljubljanski policijski upravi so potrdili, da so od zunanjega ministrstva prejeli kazensko ovadbo zoper neznanega storilca, več pa niso želeli povedati. Niti tega ne, za sum katerega kaznivega dejanja gre, menda zaradi interesov preiskave. Na Dnevniku pa so že zanikali, da bi sporni dokument od kogarkoli kupili. Mimogrede: na Pop TV je Rupel nonšalantno izjavil, da sporni dokument pravzaprav ni nič posebnega, čeprav je priznal, da imajo zaradi njegove objave z ameriško stranjo kar nekaj težav.

Kdo je kdo pri Šetincih
Brežičan Marjan Šetinc je bil pred odhodom v diplomacijo poslanec LDS v državnem zboru, na ministrstvu za zunanje zadeve pa dela na področju na področju multilateralne ekonomske politike. Je mlajši brat Lenarta Šetinca, ravnatelja Narodno-univerzitetne knjižnice v Ljubljani, ni pa v sorodu z medijsko-politično dinastijo Šetincev, ki jo vodita odgovorni urednik Nedeljskega dnevnika Zlatko Šetinc in lobist znotraj levosredinskih političnih strank ter nekdanji kolumnist Dnevnika in Financ Mile Šetinc. Njun oče je nekdanji vplivni slovenski politik Franc Šetinc.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marjan Šetinc Vdrli v pisarno in pobrali računalnik matjaž kovačič Igor Jukič Janeza Janšo Mitje Drobniča Meta Roglič Na policiji ovadbe ne komentirajo dimitrij rupel Darja Zgonc Kdo je kdo pri Šetincih Lenarta Šetinca Zlatko Šetinc Mile Šetinc Franc Šetinc

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Drama na MZZ: Ruplovi varnostniki vdrli v pisarno veleposlanika Šetinca!