objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 6. februar 2008 ob 13:37

Pravi Rupelgate: ministrovi ljudje nezakonito prisluškovali?!
Srbi objavili serijo tajnih papirjev slovenske diplomacija; preiskava MZZ na tankem ledu
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Najnovejši aferi ministra za zunanje zadeve Dimitrija Rupla, povezani z medijskim razkritjem zapisnika tajnega pogovora med med političnim direktorjem MZZ Mitjem Drobničem in najvišjimi predstavniki ameriške administracije, kar je posledično sprožilo Drobničev odstop (mimogrede, slednji se je včeraj dopoldne mirno sprehajal gor in dol po Slovenski ulici blizu državnega zbora), in vdorom varnostne službe MZZ v pisarno veleposlanika Marjana Šetinca, zaplemba njegovega računalnika ter sum nezakonitega prisluškovanja telefonskih pogovorov, niti slučajno ni videti konca. Zdi se, da je Rupel bližje odstopu oziroma zamenjavi bolj kot kdajkoli prej, čeprav tega opozicijski politiki (razen podpredsednika državnega zbora in šefa Lipe Saše Pečeta) ne zahtevajo. Po naših informacijah se bolj ali manj pričakuje, da bodo na dan izbruhnili dokazi o nezakonitem in celo protiustavnem Ruplovem ravnanju, povezanem s famozno interno preiskavo MZZ in domnevnim prisluškovanjem telefonov diplomatov in novinarjev, saj ne more biti dvoma, da je Rupel vse to vedel in odobril. Ruplov Watergate naj bi večnega slovenskega zunanjega ministra dokončno zapacal – tudi v očeh tujine.

Srbska Politika objavi sveženj tajnih zapisov
Včeraj zjutraj je najprej udarila beograjska Politika. Časnik je objavil članek z naslovom Slovenski tajni spisi o svežnju dokumentov, analiz in beležk slovenskega zunanjega ministrstva, tudi iz leta 1996, ki po pisanju časnika razkrivajo odnos Ljubljane do Kosova, pa tudi pričakovanja Evropske unije do vloge Slovenije pri reševanju težav na Balkanu. Novinarka Politike Svetlana Vasovič Mekina (gre za ženo urednika zunanjepolitične redakcije Dnevnika Igorja Mekine, ki naj bi bil po naših informacijah v internem Dnevnikovem disciplinskem postopku, ker naj bi novinarska gradiva in dokumente Dnevnika izročal svoji ženi) tako citira slovenskega diplomata Marcela Koprola, sedanjega odpravnika poslov v Romuniji, ki je v neki analizi za slovensko zunanje ministrstvo leta 2003 pred vstopom Slovenije v unijo med drugim zapisal, da Evropska unija od Slovenije pričakuje, da bo v državah Zahodnega Balkana zaradi svojih zgodovinskih vezi, poznavanja običajev, jezika, družbenega in gospodarskega sistema prevzela svoj del odgovornosti in aktivno vlogo vodilne države članice. Po ugotovitvah Politike naj bi Slovenija uniji rade volje ponudila svoje usluge iz naslova razvijanja tradicionalno dobrih in prijateljskih odnosov z državami regije, vključno tudi s Srbijo. Tako naj bi Slovenija deklarativno podprla vstop Srbije in Črne gore v EU, vendar ob pridržku "slovenskega spoznanja", da je položaj Kosova zahtevno notranjepolitično vprašanje, ki je v preteklosti pogosto sprožalo probleme v prvi vrsti v odnosu Srbije do mednarodne skupnosti; kot največji problem pa je poudarjena "ozemeljska suverenost (Srbije) in vračanje beguncev na Kosovo". Dokumenti po pisanju beograjskega časnika razkrivajo tudi spremembe slovenskega stališča do popolnega "salta mortale"; od podpore ozemeljske celovitosti Srbije (po Daytonskem mirovnem sporazumu), do zavračanja celovitosti Srbije na račun ideje "koordinirane neodvisnosti Kosova" v zadnjih dokumentih slovenskega MZZ ter pripravljenosti Slovenije "aktivno pomagati ameriški politiki naplahtati Rusijo".

Odzivi Janše, Pahorja in Rupla
Na preiskavo v Ruplovem zunanjem ministrstvu zaradi razkritja diplomatske pošte in pisanje Politike se je odzval predsednik vlade Janez Janša. Novinarjem je povedal, da ne pozna dosedanjih rezultatov preiskave, upa pa, da bodo ti kmalu prišli. Janša je še dejal, da ne pozna podrobnosti zapečatenja računalnika enega od diplomatov na MZZ, ki naj bi domnevno komuniciral s časopisom Dnevnik. "Težko pa bi kogar koli obtožili, dokler za te obtožbe ni dokazov." Na novinarsko vprašanje, ali zunanji minister še uživa njegovo polno podporo glede postopkov vodenih v interni preiskavi, je premier odvrnil, da je "nekoliko nenavadno, da se pri vsakem dogodku, ki se zgodi na zunanjem ministrstvu, postavlja to vprašanje". Dodal je tudi, da ima Slovenija v tem času odgovorne naloge tudi na zunanjepolitičnem področju. Na vprašanje, kako komentira objavo prispevka o več deset dokumentih, analizah in beležkah slovenskega zunanjega ministrstva v beograjskem časniku Politika, pa je Janša odvrnil, da teh dokumentov še ni videl. "Čakam, da jih bo objavil ljubljanski Dnevnik, mogoče bo zdaj pot obratna," je cinično dodal.
Potem se je oglasil predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor, ki dogajanje na ministrstvu za zunanje zadeve ocenjuje kot zaskrbljujoče, kar ne krepi ugleda Slovenije ne doma in ne v tujini. Glede interne preiskave, ki teče na MZZ, in zadnjega zapleta z diplomatom Marjanom Šetincem, pa si Pahor želi, da bi tekla tako, da ne bi bil okrnjen ugled kogarkoli. Napaka je bila že to, da je prišel dokument v medije. Preiskava pa zdaj poteka tako, da je ranjen ugled posameznikov in MZZ, pravi Pahor in ocenjuje, da to ni dobro.
Vodja slovenske diplomacije in predsedujoči zunanjim ministrom EU Dimitrij Rupel, ki se v okviru evropske trojke mudi na Južnem Kavkazu, pa je za Radio Slovenija glede veleposlanika Šetinca izjavil, "da ne gre za nobeno afero, ampak normalno preiskavo, v skladu s pravili in zakoni. Kot veste, je prišlo do odtujitve dokumenta, ki je last ministrstva za zunanje zadeve, in preiskovalci se trudijo, da bi prišli tej zadevi do dna. Jaz mislim, da je to v interesu javnosti, v interesu države, v interesu boljšega dela v prihodnje," trdi Rupel.

Nezakonito prisluškovanje novinarjem?!

Odgovorni urednik in novinarka Dnevnika Miran Lesjak in Meta Roglič (slednja je avtorica članka o vsebini tajne depeše iz Washingtona, zaradi katerega se je vse to sploh začelo) pa sta izrazila sum, da je prišlo med preiskavo v primeru Šetinc do nezakonitega nadzorovanja telefonskih pogovorov Rogličeve in drugih novinarjev Dnevnika. Zato od komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pričakujeta, da zadevo preveri. V pismu, ki sta ga Lesjak in Rogličeva naslovila na parlamentarno komisijo, sta zapisala, da sta obveščena, da so organi, ki preiskujejo odtekanje dokumentov z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), med zasegom osebnega računalnika diplomata Marjana Šetinca le-temu dejali, da so ugotovili, da je po telefonu komuniciral z Dnevnikom. Informacijo o omenjenem pogovoru je potrdila tudi Rogličeva, o čemer smo včeraj že poročali. "Glede na navedeno naju navdaja sum, da je med omenjeno preiskavo ali pa celo že pred njo prišlo do kršitve tajnosti pisem in drugih občil, pri čemer so bili protipravno nadzorovani telefonski pogovori ali klici novinarke Mete Roglič," sta še zapisala Lesjak in Rogličeva. Komisija naj bi po njunih besedah poleg poseganja kakšnega državnega organa v zagotovljeno zasebnost telefonskih komunikacij preverila tudi zakonitost takšnega ukrepa.

Mate: Policije ni bilo v Šetinčevi pisarni!

Potem se je oglasil še minister za notranje zadeve Dragutin Mate, ki je včeraj zvečer v državnem zboru uspešno prestal interpelacijo, ki so jo proti njemu vložili poslanci Zares in LDS. Mate je zatrdil, da policija nikoli ni bila na zunanjem ministrstvu v pisarni diplomata Marjana Šetinca ter ni zasegla njegovega računalnika in ga ne preiskuje. Je pa dodal, da si osebno sicer zelo težko predstavlja, kako lahko zasežeš računalnik, ki je tako ali tako last države" in ne posameznika, ki dela v nekem organu. "Vsi vemo, kaj lahko delamo na računalnikih, kakšni so predpisi v zvezi s tem in izrecno je prepovedano nekatere stvari delati na službenih računalnikih," je poudaril Mate in dodal, da je vsaj v državni upravi na službenih računalnikih prepovedano opravljati zasebne zadeve. Spomnimo: na policijski upravi Ljubljana so potrdili prejem kazenske ovadbe zoper neznanega storilca, ki jo je vložilo ministrstvo za zunanje zadeve.
Na Ruplovem zunanjem ministrstvu pa so izrazili začudenje, užaljenost in ogorčenost "zaradi podtikanja, da naj bi nadzorovali telefonske pogovore novinarjev," kar odločno zanikajo, so zapisali v sporočilu za javnost. Na MZZ trdijo, da so slovenski diplomati s 380 podpisi potrdili svojo profesionalno zavest in obsodili manipulacije, h katerim spadajo tudi omenjena podtikanja (gre za peticijo, ki smo jo nedavno objavili tudi na našem portalu). "Pritiski, ki smo jih deležni, ovirajo resno delo in škodijo Sloveniji, ko predseduje Svetu EU," so zapisali. "Razumljivo je, da pri Dnevniku sami sebe rešujejo iz zagate zaradi objave depeše v Dnevniku in Politiki. Nedopustno pa je, da sedaj zvrača krivdo na MZZ, ki je žrtev celotne afere," so še navedli.

Poslanci Gantar, Školč, Juri in Peče nad Rupla

Na dogajanje so se odzvali tudi opozicijski poslanci Aurelio Juri (SD), Jožef Školč (LDS), Pavel Gantar (Zares) in Sašo Peče (nepovezani) in izrazili zaskrbljenost nad načinom, kako na MZZ vodijo preiskavo o uhajanju dokumentov. Poslanci so med drugim opozorili na več nepravilnosti. Gantar, denimo, je prepričan, da je bil postopek, po katerem so na MZZ pridobili podatke o telefonskih klicih diplomatu Šetincu, nezakonit, saj jih niso pridobili na podlagi odredbe sodišča. Sporen je tudi način, kako so zapečatili Šetinčev računalnik in ga odnesli, saj bi to lahko storila le policija. Poleg tega pa sam dokument, ki ga je prvi objavil časnik Dnevnik, ni bil označen z oznako zaupno. Nadzor zaradi "puščanja" informacij z ministrstva je sicer potreben, a dogodki kažejo, da so na MZZ stopili na zelo spolzko področje in da se lahko zadeve obrnejo tudi proti njim, je opozoril Gantar. Ocenil je tudi, da v kolikor bodo "krivca" našli, bodo proti njemu težko vodili postopek, saj dokument pravzaprav ni bil označen z oznako zaupno. Po mnenju Školča je skrajno nenavadno, da tudi sam preiskovani diplomat Šetinc ne ve, česa je sploh obdolžen. Po besedah Školča je vprašljivo tudi to, kako je so na MZZ sploh prišli do podatka, da je Šetinc govoril z novinarji Dnevnika. Peče pa je dejal, da bi predsednik vlade moral po prepričanju nepovezanih poslancev "zaradi ohranitve kredibilnosti in identitete Slovenije Rupla zamenjati". Školč je ob tem ocenil, da "vsak dan, ko je Rupel še na položaju, Sloveniji grozi nova blamaža". Juri pa je dodal, da v SD pričakujejo, "da bo Janša poskrbel, da bo zunanji minister manj poreden".

Je bil spet zraven tudi Janšev Lavrič?
Znan grosupeljski odvetnik Aleksander Čeferin se je v intervjuju za Pop TV pridružil ocenam, da se med preiskavo, ki jo vodi Ruplovo ministrstvo, dogaja kopica nezakonitosti, po nekaterih informacijah pa naj bi pri pregledu zaplenjenega Šetinčeve računalnika sodeloval tudi skrivnostni Aleksander Lavrič, svetovalec za varnost v kabinetu predsednika vlade, ki je medijsko zaslovel v nedavni razvpiti aferi Sova. Medtem pa so na MZZ veleposlaniku Marjanu Šetincu v njegovo kletno pisarno prinesli nov računalnik. Šetinc nam je tudi povedal, da je prijetno presenečen nad enormno veliko podporo, ki jo dobiva znotraj diplomatskega sindikata.
Ruplovo ministrstvo sta včeraj obiskala tudi državna nadzornika za varstvo osebnih podatkov, ki sta dala ministru pet dni časa, da odgovori na njune ugotovitve. Urad informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar je želel namreč preveriti, kako je z obdelavo osebnih podatkov v primeru zasega računalnika diplomata Šetinca. Po prejetju odgovora ministra se bodo na uradu odločili, ali so se dogajale kršitve ali ne. Namestnica informacijske pooblaščenke Mojca Prelesnik pa je že izjavila, da če je obstajal sum kaznivega dejanja, ki naj bi ga storil Šetinc ali kdo drug, preiskave ne more voditi delodajalec, ampak mora zadevo predati policiji oziroma tožilstvu.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Dimitrija Rupla Mitjem Drobničem Marjana Šetinca Saše Pečeta Srbska Politika objavi sveženj tajnih zapisov Svetlana Vasovič Mekina Igorja Mekine Marcela Koprola Odzivi Janše, Pahorja in Rupla Janez Janša Borut Pahor
Nezakonito prisluškovanje novinarjem?!
Miran Lesjak Meta Roglič Dragutin Mate aurelio juri Jožef Školč pavel gantar Je bil spet zraven tudi Janšev Lavrič? aleksander čeferin Aleksander Lavrič Nataše Pirc Musar Mojca Prelesnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pravi Rupelgate: ministrovi ljudje nezakonito prisluškovali?!