objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 12. februar 2008 ob 13:13

Pristal na tabletkah asentra: novi Mag je Kršinarja spravil na bolniško!
Novinar Maga: psihično me trpinčijo! Poslanci SDS zahtevajo nujno sejo Potratine komisije
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Poslanci Janševe SDS, ki so člani parlamentarne komisije za peticije, so na komisijo naslovili zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali psihično nasilje, trpinčenje in nadlegovanje, ki naj bi ga bila na delovnem mestu deležna novinarja Maga Igor Kršinar in Silvester Šurla. Po mnenju poslancev je bilo ravnanje odgovornih na Magu nedopustno. Poslanka SDS Eva Irgl je v sporočilu za javnost zapisala, da se je na člane komisije za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti iz vrst SDS 4. februarja obrnil novinar Maga Igor Kršinar in jih obvestil, da sta bila skupaj z novinarjem Silvestrom Šurlo na delovnem mestu deležna psihičnega nasilja in žaljivega ravnanja s strani odgovornih na tedniku Mag. Zaradi tega naj bi Kršinar moral poiskati tudi zdravniško pomoč, Šurla pa je bil premeščen na brezplačnik Total. Irglova je prepričana, da je s tem prišlo do grobega in nedopustnega posega v človekovo integriteto in dostojanstvo: "Način premestitve dolgoletnega izvrstnega raziskovalnega novinarja ter do nedavnega urednika Maga Silvestra Šurle na brezplačni tednik Total pa ponižujoče in žaljivo dejanje. V spornem primeru premestitve, ki je bila izvedena proti volji in ob izrecnem javnem protestu in nasprotovanju celotnega dotedanjega uredništva tednika Mag, lahko upravičeno sklepamo, da je šlo pri tem dejanju za kaznovanje novinarjev, ki so s svojimi dejanji branili le lastno integriteto in dostojanstvo ter neodvisnost novinarskega poklica. Zato takšno dejanje ni vprašljivo samo z vidika delovnopravne zakonodaje, ampak tudi z vidika temeljnih načel novinarske etike, ki izhajajo tudi iz določb zakona o medijih," trdi Eva Irgl. Poslanka je še zapisala, da je "degradirati človeka, ki je odkrival in zapisoval nepravilnosti na področju gospodarskega kriminala, na delovno mesto, ki ni primerno njegovemu dosedanjemu delu, nedopustno."
Predsednica komisije Majda Potrata (SD) pa je za Slovensko tiskovno agencijo povedala, da zahteve za sklic nujne seje komisije še ni dobila, zato še ne more povedati, ali bo sejo sklicala ali ne. Prav tako ni želela komentirati same vsebine zahteve.
Zgodba z domnevnih psihičnim nasiljem, trpinčenjem in nadlegovanjem na delovnem mestu naj bi se odvila neposredno po tem, ko je odločbo o premestitvi iz uredništva Maga na Total tedna dobil nekdanji vršilec dolžnosti odgovornega urednika Maga Silvester Šurla, Igor Kršinar pa je medijem poslal protestno pismo, v imenu novinarjev Maga. Ker podpisov vseh novinark in novinarjev Maga Kršinar ni imel, sta novi odgovorni urednik Maga Veso Stojanov in njegova namestnica Mateja Babič od njega zahtevala, naj medijem pošlje popravek, češ, protestno pismo je podpisala samo nekdanja Šurlina četica novinarjev Maga.
Igor Kršinar pa je čez dva dni napisal prijavo glavnemu inšpektorju za delo Borutu Brezovarju (s faksimilom prijave razpolagamo tudi v našem uredništvu), kjer se je potožil in navedel, kaj naj bi se z njim dogajalo. V njem med drugim piše, da je "do psihičnega nasilja, trpinčenja in nadlegovanja nad njim prišlo v uredništvu Maga 31. januarja ob dveh popoldne", ko sta nanj vpila Stojanov in Babičeva (najprej menda Stojanov). Kršinarja naj bi branil Šurla, ki je vpitje Stojanova in Babičeve primerjal z "esesovci v koncentracijskih taboriščih med drugo svetovno vojno". Kršinar piše (citate sicer objavljamo nekoliko skrajšane), da je zaradi psihičnega nasilja, trpinčenja in nadlegovanja na delovnem mestu "dobil bolečine v trebuhu, šlo mu je na bruhanje, čutil je slabost, imel je povečan srčni utrip in ni mogel jesti večerje. Ponoči se mu je stanje še poslabšalo, čutil je vrtgolavico in tudi zjutraj ni mogel jesti. Odšel je k posebni zdravnici Majdi Vidic, v stavbi Dela, ki ga je pregledala, mu predpisala pomirjevala in antidepresive ter ga poslala na bolniško. Zdravnica mu je tudi povedala, da bo zdravljenje dolgotrajno in da bo moral antidepresivne tablete asentra jemati tudi potem, ko bo bolje … Na kontrolo ga je naročila 15. februarja, ko bo presodila, ali gre lahko v službo". Kršinar je v prijavi delovnemu inšpektorju tudi zapisal, da se boji, da bo "psihičnega nasilja deležen še naprej, prav tako ga je strah, da bo premeščen in bo moral v službo kam drugam, v pogodbi o delovnem razmerju pa piše, da mu mora biti omogočeno prijazno delovno okolje". Zato inšpektorja prosi, da naj ustrezno ukrepa. Kršinar je pismo poslal tudi članom parlamentarne komisije, ki jo vodi Majda Potrata, in varuhinji človekov pravic Zdenki Čebašek Travnik.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janševe Igor Kršinar silvester šurla Eva Irgl majda potrata Veso Stojanov Mateja Babič Borutu Brezovarju Majdi Vidic Zdenki Čebašek Travnik

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pristal na tabletkah asentra: novi Mag je Kršinarja spravil na bolniško!