objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sreda, 13. februar 2008 ob 21:10

Veliki bossi Ivan Zidar, Hilda Tovšak in Dušan Črnigoj že za zapahi!
Vodilne menedžerje SCT-ja, Vegrada in Primorja sumijo več kaznivih dejanj in korupcije
2008 Pozareport

Odpri galerijo

110 kriminalistov in 52 uniformiranih policistov je na območju celotne Slovenije v spektakularni operaciji opravilo 29 obsežnejših preiskav s področja gospodarskega kriminala ter zaradi suma nedovoljenega nedovoljenega prejemanja in dajanja daril pri postopku javnega naročanja pridržali sedem oseb. Direktor uprave kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi Aleksander Jevšek je včeraj popoldne na posebni tiskovni konferenci pojasnil, da so o sumih sproti obveščali vrhovno državno tožilstvo in s pooblastili, ki jih ima policija po zakonu o kazenskem postopku, uspeli razloge za sum tudi utemeljiti. V okviru preiskave so iskali predmete in dokumentacijo, ki bi utegnila biti dokaz v kazenskem postopku. O konkretnih imenih zaradi interesa preiskave zaenkrat ne želijo govoriti. So pa preiskave potrdili v podjetjih SCT, Primorje, Vegrada in Kontrola zračnega prometa Slovenije. Policija naj bi med drugim začasno odvzela prostost direktorici Vegrada Hildi Tovšak, generalnemu direktorju Primorja Dušanu Črnigoju, medtem ko so v SCT današnje poročanje nekaterih medijev, da naj bi prostost odvzeli tudi predsedniku upravnega odbora SCT Ivanu Zidarju, zanikali.


Trenutno je v obravnavi en posel, šlo naj bi za gradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika, teče pa tudi preiskava sumov drugih kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala. Za kazniva dejanja je zagrožena kazen do petih let zapora. Odločitev o 48-urnem pridržanju je odločitev pristojnega tožilca, ki na zadevi konkretno dela in bo sprejeta v skladu s potekom predkazenskega postopka, je pojasnil Jevšek. Pri preiskavi zoper več fizičnih oseb so bili uporabljeni tudi prikriti ukrepi. Vodja skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu Harij Furlan je povedal, gre za ukrepa tajnega opazovanja in nadzora elektronskih komunikacij. Na Generalni policijski upravi zaradi interesa preiskave zaenkrat ne morejo povedati, ali je preiskava uvedena zgolj zoper omenjena gradbena podjetja ali gre še za več podjetij. "Gre za več podjetij," je bil z informacijami zaradi interesa nadaljnje preiskave skop Furlan.


V družbah SCT, Vegrad, Primorje in Kontrola zračnega prometa Slovenije so potek preiskave potrdili. V prostore SCT je policija prišla že ob 7. uri zjutraj in to na njihove štiri lokacije, na Slovenski in Vošnjakovi v Ljubljani ter Črnučah in Mengšu. Zidarja ni bilo v službo, preiskava pa je zajela tudi njegovo hišo v Vevčah, od koder so ga ob dveh popoldne s policijsko marico pripeljali na Cigaletovo. Predstavnik za stike z javnostjo v ajdovskem gradbenem gigantu Primorje Edo Pelicon je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da je policija v eno od njihovih upravnih stavb prišla prav tako v zgodnjih jutranjih urah. V omenjeni stavbi je po Peliconovih besedah zaposlenih okrog 50 ljudi. "Ker niso mogli do svojih delovnih mest, so odšli domov," je povedal in dodal, da zaradi tega stojijo nekatere tekoče obveznosti. Prvega človeka ajdovskega Primorje so kriminalisti prestregli okoli devete ure zjutraj pred poslovno stavbo Primorja, na poti v službo. Iz velenjskega Vegrada pa so sporočili, da se je policijska preiskava na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Ljubljani že zaključila. "Gre za preiskavo, povezano z oddajo naročila za izgradnjo kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika. Kriminalisti so preiskali tudi zasebno hišo Hilde Tovšak v Mislinji na Koroškem. Družba Vegrad je kot ponudnik nastopala pri naročilu za izgradnjo kontrolnega stolpa na Brniku kot najugodnejši ponudnik, zato ne vidimo pravega razloga za preiskavo," so pojasnili v družbi in dodali, da je kljub vsemu delo v družbi potekalo normalno, saj preiskava ni ovirala dela družbe. Policija je obiskala tudi podjetje Kontrola zračnega prometa Slovenije. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal direktor podjetja Srečko Janša, je policija prišla že okrog 8. ure. "Pregledujejo določene dokumente, v bistvu gre za nekakšno hišno preiskavo v podjetju," je dejal Janša in dodal, da ne on sam ne samo podjetje nista neposredno vpletena, ampak policijo le zanimajo "določeni dokumenti v zvezi z javnimi naročili". Glede centra za vodenje in kontrolo zračnega prometa s kontrolnim stolpom in poslovnimi prostori, okrog katerega naj bi tudi, kot že omenjeno, tekla preiskava, je pojasnil, da gre za javno naročilo, ki je še v postopku. Po prvotnih ocenah naj bi bil postopek končan še ta mesec, saj naj bi se gradnja na Letališču Jožeta Pučnika po načrtih začela v drugem trimesečju letos. Vrednost projekta je po investicijskem programu ocenjena na okrog 20 milijonov evrov, je povedal Janša in poudaril, da to ne vključuje samo gradnje, temveč tudi posodobitev dela sistema za vodenje in kontrolo zračnega prometa. Na javno naročilo, ki ga vodi Kontrola zračnega prometa ob pomoči zunanjega podjetja s področja javnih naročil Praetor, se je sicer, tako Janša, prijavilo pet ponudnikov. Ti so Strabag, Pomgrad skupaj s Kraškim zidarjem in Konstruktorjem, Vegrad, Gradis Celje s srbskim podjetjem Mitrović ter SCT skupaj s Primorjem.
O kriminalistični preiskavi je bil po Jevškovih besedah okvirno seznanjen tudi generalni direktor policije Jože Romšek, ni pa bil seznanjen s podrobnostmi. Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je glede kriminalistične preiskave dejal, da sam nima pooblastil, da bi imel vpogled v potek preiskave. Prav zaradi tega ne more potrditi, da je bila odvzeta prostost Tovšakovi, Zidarju ali Črnigoju ter njihovim namestnikom. Za preiskavo naj bi izvedel šele zjutraj. Z ministrstva za gospodarstvo so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili, da gospodarski minister Andrej Vizjak dogodkov ne more komentirati, ker ni seznanjen s podrobnostmi. S preiskavami dopoldne prav tako še ni bil seznanjen minister za promet Radovan Žerjav. Novinarji so ga s temi vprašanji dodobra presenetili na tiskovni konferenci, kjer je potem povedal, da je v primeru suma kaznivega dejanja prav, da se zadeve razčistijo. Generalna državna tožilka Barbara Brezigar pa računa, da bo delo policistov in tožilcev, ki sodelujejo v danes sproženi preiskavi gospodarskega kriminala, uspešno. Kot je povedala za RTV Slovenija in Pop TV, gre za večmesečno delo policistov in tožilcev in verjame, da so zbrali veliko podatkov in dokazov. Kako bo potekala zadeva naprej, je stvar policistov in tožilcev, sama se v te stvari ne vtika, je Brezigarjeva povedala za Pop TV. "Vem pa, da je za tem delom, sedaj in bo tudi v bodoče, strokovnost in profesionalnost in da bo to delo, računam, tudi uspešno," je dejala. "Ne napovedujem, kaj bo, vem pa, da je vloženo ogromno truda in resnega dela. Računam, da bodo državni tožilci uspešni," je povedala. Glede oseb, ki so v postopku, je Brezigarjeva za RTV Slovenija dejala, da policijskemu pridržanju praviloma sledi privedba preiskovalnemu sodniku, ki pa na predlog državnega tožilca odloči, ali bo odredil pripor ali ne. Po besedah Brezigarjeve "smo v okolju, kjer se po elektronskih časopisih že danes napoveduje, kako naj ravnajo morebitni osumljeni direktorji v bodoče, da jih policija ne bi zasačila". Vendar računam, da so policisti in tožilci profesionalni in strokovni in da bodo uspešno preganjali tovrstni kriminal," je zaključila.
Po zadnjih informacijah so policisti Tovšakovo in Črnigoja pripeljali v Ljubljano in ju pridržali v policijski postaji Moste. Pod nadzorom kriminalistov naj bi noč preživel tudi Zidar, med ostalimi priprtimi pa so menda menedžer SCT Robert Kuzman, namestnik Tovšakove Ivan Kroflič in podjetnik iz Kočevja ter vplivni član tamkajšnjega občinskega odbora SDS Srečko Gabrič.
Odvetniki in politične povezave
Hilda Tovšak je že najela odvetniško pisarno Mira Senice iz Ljubljane, ki je tudi življenjski sopotnik predsednice LDS Katarine Kresal. Njihov odvetnik Peter Fašun pa je izjavil, da se mu zdi nenavadno, da policija pregleduje tako obširno poslovno dokumentacijo. Odvetnik Ivana Zidarja pa je Stojan Zdolšek. , odvetniška družba Čeferin iz Grosupljega pa je zanikala govorice, da zastopajo Črnogoja. Medtem pa naj bi v posameznih direktorskih pisarnah po Sloveniji že zavladala panika, saj morebitne aretacije Zidarja, Tovšakove in Črnigoja mnogi že povezujejo s protitajkunsko ofenzivo predsednika vlade Janeza Janše. Eni celo trdijo, da če lahko pade Zidar, ki naj bi bil nedotakljiv že več kot trideset let, potem lahko pade kdorkoli. Nekatere poslovne kroge je Zidarjeva aretacija povsem šokirala. Po mnenju nekaterih naj bi bila preiskava povezana tudi z nedavnim vlomom v Zidarjevo družinsko hišo v Vevčah, ko so prvemu možu SCT med drugim ukradli tudi prenosni računalnik. Vlomilcev nikoli niso našli, nepridipravi pa so vlom opravili kljub temu, da je v hiši ves čas ždel Sintalov varnostnik. Črnigoj se je med predsedniškimi volitvami izpostavil kot podpornik poraženega predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta, Hilda Tovšak pa je v poslovne vode prišla naravnost iz politike, kjer je bila generalna sekretarka nekdanjih Slovenskih krščanskih demokratov, ko je bil predsednik stranke Lojze Peterle.
In kaj menijo politiki?
Za komentar spektakularne akcije kriminalistov smo zaprosili tudi nekaj vodilnih slovenskih politikov. Evropski poslanec Lojze Peterle zadeve ne komentira, ljubljanski župan Zoran Janković pa trdi, da če je "če je direktor zaprt, ne pomeni, da je firma propadla". Župan ne pričakuje težav pri izvajanju pogodb, ki jih je Mestna občina Ljubljana podpisala s preiskovanimi podjetji - gre za družbe SCT, Primorje in Vegrad. SCT bo obnavljal Kino Šiška, Vegrad gradi na Celovški cesti nekaj čez 800 stanovanj, družbi Primorje in SCT sodelujeta tudi na razpisu za strateško partnerstvo za gradnjo športnega parka v Stožicah, je danes na novinarski konferenci pojasnil ljubljanski župan. Po njegovem mnenju morajo imeti kriminalisti očitno dovolj elementov, "drugače to, kar počnejo, škoduje predvsem podjetjem in zaposlenim v njih". Preiskovana podjetja imajo po Jankovićevih ocenah čez 8000, 9000 zaposlenih in postopki brez dokaza bi bili neodgovorni. Predsednica LDS Katarina Kresal pravi, da aretacije zaenkrat težko komentira, ker je znanih premalo podatkov. Tudi celjski župan in prvak SLS Bojan Šrot meni, da teh informacij ne more komentirati, ker ne pozna podrobnosti. "Zaenkrat bomo počakali na uradne podatke in zaključke," pravi Šrot. Poslanec Zares Matej Lahovnik pa ocenjuje, da če obstaja sum kaznivega dejanja, je zadeve potrebno raziskati. "Dejstvo je, da smo pred zakonom vsi enaki in da morajo pristojni organi pregona v primerih morebitnih kršitev zakonodaje uvesti preiskavo in ustrezno ukrepati. Vsekakor pa konkretnih primerov ni mogoče komentirati, dokler tečejo postopki oziroma dokler preiskava ne bo končana." Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti pa je za Pop TV izjavil, da gre za direktorje podjetij, ki so tako ali drugače povezani s Pivovarno Laško. O današnji obsežni preiskavi s področja gospodarskega kriminala je ob robu obiska v Posavju spregovoril tudi predsednik vlade Janez Janša. Podrobnosti preiskave ne pozna, zato je ni komentiral, je pa izrazil upanje, da bo ta "preventivno delovala". Predsednik vlade je tudi povedal, da zaupa policiji in tožilstvu, prepričan je, da opravljata svoje delo zakonito. "Kot kaže, sta obe instituciji po nekem obdobju konsolidacije in izobraževanja sposobni biti bitko z organiziranim kriminalom," je še povedal Janša.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
aleksander jevšek Hildi Tovšak Dušanu Črnigoju Ivanu Zidarju harij furlan Edo Pelicon Srečko Janša Jože Romšek Dragutin Mate Andrej Vizjak Radovan Žerjav Barbara Brezigar Robert Kuzman Ivan Kroflič Srečko Gabrič Odvetniki in politične povezave Mira Senice Katarine Kresal Peter Fašun Stojan Zdolšek čeferin Janeza Janše Lojzeta Peterleta In kaj menijo politiki? lojze peterle zoran janković Katarina Kresal bojan šrot matej lahovnik Zmago Jelinčič Plemeniti Janez Janša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Veliki bossi Ivan Zidar, Hilda Tovšak in Dušan Črnigoj že za zapahi!