objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Četrtek, 14. februar 2008 ob 18:35

Hilda v prisluhih: Eliminirali smo SCT in Primorje, kar me je veliko stalo!
Pričakovano: Ivan Zidar in Hilda Tovšak po zaslišanju izpuščena iz pripora
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Direktorja gradbenega podjetja SCT Ivana Zidarja in direktorico gradbenega podjetja Vegrad Hildo Tovšak so po sinočnjem zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom na okrožnem sodišču v Ljubljani izpustili. Po zaslišanju so domov spustili še druge ostale osumljence, ki se bodo branili s prostosti, za člana razpisne komisije javnega podjetja Kontrola zračnega prometa Tomaža Žibert pa je odrejen pripor.

Zidar po odhodu iz sodne palače na Tavčarjevi ni želel dajati izjav, njegov novi odvetnik Aleksander Čeferin (Zidar je v noči aretacije iz torka na sredo zamenjal odvetnika Stojan Zdolška z grosupeljsko odvetniško pisarno Čeferin; menda zaradi Zdolškove prezasedenosti z njegovim glavnim klientom Pivovarno Laško, kajti Zdolšek je včeraj dopoldne že moral biti na sodišču v Kopru, kjer ljubljanski župan Zoran Janković toži Laščane in prvega moža pivovarne Boška Šrota ter Istrabenz in predsednika uprave Igorja Bavčarja) pa je povedal, da sodišče ni ugotovilo zakonskih razlogov za pripor. Zidar se bo tako branil s prostosti. Čeferin je še povedal, da razlog za izpustitev ni bilo Zidarjevo zdravstveno stanje, ki naj bi bilo sicer precej slabo, zato je Zidarja pred zaslišanjem pregledal zdravnik kardiolog. Čeferin tudi pravi, da je kazenska ovadba zoper Zidarja spisana klasično in zadeva samo kontrolni stolp na Letališču Jožeta Pučnika na Brniku. Tovšakova je po izpustitvi (sodno stavbo je zapustila eno uro po Zidarju) povedala, da bo izjavo dala v četrtek. Omenila pa je, da je bilo v kazenski ovadbi govora le o kontrolnem stolpu na ljubljanskem letališču.
Policija je v sredo nadaljevala s preiskavo, popoldne pa pridržala še eno osebo. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za gorenjskega podjetnika in lastnika podjetja SI Sport Boruta Farčnika. Tudi imena ostalih aretiranih uradno še vedno niso znana, šlo pa naj bi za Roberta Kuzmana iz SCT (v SCT so sicer v sredo zanikali, da je Kuzman pridržan, in zatrdili, da je na delovnem mestu), Ivana Krofliča iz Vegrada, kočevskega podjetnika Srečka Gabriča (bil naj bi blizu SDS in prijatelj osamosvojitvenega generala Toneta Krkoviča) in Tomaža Žiberta iz Kontrole zračnega prometa Slovenije, kar naj bi zelo presenetilo njegovega direktorja Srečka Janšo.
Kriminalni posel, ki ga preiskuje policija, pa naj bi po nekaterih informacijah potekal takole: Žibert je kot član razpisne komisije Primorju in SCT ponudil, da bosta dobila posel pri gradnji kontrolnega stolpa na ljubljanskem letališču, a le če bosta v ponudbi zamenjala enega od podizvajalcev za elektroinštalacije. Namesto tega podizvajalca bi ta dela opravljal Žibertov svak. Podizvajalec naj bi bil tudi dejansko zamenjan, sprememba v dokumentaciji pa naj bi bila narejena po tistem, ko je rok za oddajo ponudb že potekel. Žibert naj bi poleg tega Vegradu obljubil, da mu bo v zameno za plačilo priskrbel posel. Pri tem naj bi imel Žibert posrednika, in to naj bi bil Farčnik. Kriminalisti naj bi ugotovili, da so se z Žibertovim posrednikom v Kranju sestali Tovšakova, Kroflič in Gabrič. Kroflič naj bi posredniku izročil kuverto z neugotovljeno vsoto denarja, Gabrič pa naj bi izročil novo ponudbo. Tovšakovo naj bi bremenila tudi izjava, ki so jo kriminalisti domnevno ujeli med prisluškovanjem. Tovšakova naj bi se pohvalila, da so "eliminirali SCT in Primorje, kar me je veliko stalo".
Med preiskavo pa naj bi se kriminalisti dokopali tudi do sumov, da je podjetje SCT za svoje posle uporabljalo slamnata podjetja, pod drobnogled pa naj bi vzeli tudi prekupčevanje z nepremičninami v Fiesi.

Tudi Davčna uprava RS (Durs) je že sredi lanskega leta začela tako imenovane ciljne preglede na področju gradbeništva, saj naj bi presodili, da gre za tvegano področje. Teh pregledov na Dursu zaradi interesa preiskave niso vnaprej napovedovali. Davčna inšpekcija sama ne preganja kaznivih dejanj, v primeru suma pa zadevo preda policiji in tožilstvu oziroma vloži ovadbo. Ali so to storili tudi zoper SCT, Vegrad in Primorje, še ni znano.
Na kriminalistično akcijo se je v okviru obiska vlade v Posavju odzval tudi premier Janez Janša. Dejal je, da podrobnosti ne pozna, je pa po njegovih besedah "nekaj narobe in to plačujejo davkoplačevalci". Po Janševem mnenju bodo zaradi policijske in tožilske akcije zoper gradbeni lobi davkoplačevalci prišparali sto milijonov evrov. Ankete javnega mnenja pa že dokazujejo, da javnost podpira policijsko preiskavo razvpitega slovenskega gradbenega lobija in pridržanje domnevno vpletenih v nezakonite posle.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Ivana Zidarja Hildo Tovšak Tomaža Žibert aleksander čeferin Stojan Zdolška zoran janković Boška Šrota Igorja Bavčarja Boruta Farčnika Roberta Kuzmana Ivana Krofliča Srečka Gabriča Toneta Krkoviča Srečka Janšo Janez Janša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Hilda v prisluhih: Eliminirali smo SCT in Primorje, kar me je veliko stalo!