objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 16. februar 2008 ob 10:18

Kršinar kazal tablete in se tresel!
Potratini komisiji za peticije se je obsodba nasilja na Magu zdela preuranjena; 3x video!
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Komisija državnega zbora za peticije, ki jo vodi Majda Potrata (SD), je ob koncu včerajšnje nujne seje, na kateri je obravnavala domnevno šikaniranje novinarjev Igorja Kršinarja in Silvestra Šurle na tedniku Mag, sprejela sklep, s katerim je obsodila vsakršno nasilje, trpinčenje in nadlegovanje na delovnem mestu, delodajalce pa pozvala k spoštovanju zakonodaje. Obsodba nasilja na Magu pa se je članom zdela preuranjena. Predlagatelji nujne seje, poslanci vladne SDS na čelu z neuradno najlepšo poslanko Evo Irgl, so v zahtevi za sklic sicer predlagali tudi sklep, s katerim bi člani komisije obsodili psihično nasilje, ki naj bi ga nad Kršinarjem in Šurlo na Magu izvajala odgovorni urednik Maga Veso Stojanov in njegova pomočnica Mateja Babič, vendar so ga že med samo sejo umaknili. Med člani komisije je namreč prevladalo stališče, da se komisija o tem, dokler ne bodo končani vsi postopki, ki jih v zvezi s tem vodijo državni organi, ne bi smela izrekati.
Glavni inšpektor za delo Borut Brezovar je članom komisije povedal, da so prejeli prijave novinarjev o domnevnem psihičnem nasilju na delovnem mestu, da pa v zvezi s tem zaradi interesa postopka ne more povedati ničesar. Dejal je, da vsi postopki v zvezi s tem tečejo, končani pa naj bi bili kmalu. Ocenil je tudi, da Kršinarjeve navedbe, če seveda držijo, kažejo na znake kršitve delovne zakonodaje. Poslanec SDS Mirko Zamernik (prejšnji nedeljo je zapel v novi oddaji na TV Slovenija Zvezde pojejo) je Kršinarju čestital za pogum, ki ga je izkazal. Kot je dejal, takšnega poguma že nekaj časa ni videl. Prav tako dvomi, da ga je v svoji dosedanji parlamentarni karieri sploh že videl. "In to pravim pravi kljub temu, da je Kršinar o meni napisal že marsikatero kratko," je dodal. Zamernik je še izrazil je prepričanje, da bi morali vsi tisti, ki doživljajo podobno ravnanje kot Kršinar, priti pred komisijo in povedati, kaj se dogaja. "Vsi skupaj moramo, ne glede na kakršno koli barvno pripadnost, narediti vse, da se to ne bo dogajalo," je poudaril. Tudi poslanka Nove Slovenije Marjetka Uhan je dejala, da jo je Kršinarjeva izpoved globoko ganila. Prepričana je, da bi komisija početje njegovih nadrejenih morala obsoditi. Temu je ugovarjal samostojni poslanec Slavko Gaber, ki se je vprašal, ali bi glede na to, da postopek, ki ga v zvezi s primerom vodijo ustrezni organi, še ni končan, smiselno, da sprejmejo takšen sklep. Po nekdanjega poslanca LDS namreč to, dokler postopki niso končani, ne bi bilo primerno.
Novinar Maga Igor Kršinar (trenutno je na bolniški) je na seji povedal, da se je vse skupaj začelo potem, ko se je Silvester Šurla kot vršilevcdolžnosti odgovornega urednika uprl pritiskom nadzornega sveta Dela, predvsem Andrijane Starina Kosem in Stojana Zdolška. Zato ga nadzorni svet ni hotel imenovati na mesto odgovornega urednika, kamor so potem imenovali Stojanova. Zadeva pa se je zaostrila, ko je bil Šurla, ki je po Kršinarjevih besedah eden vrhunskih gospodarskih novinarjev, premeščen v brezplačnik Total tedna, "ki se ukvarja z misicami". Zaradi tega je spisal protestno izjavo, s katero je protestiral proti takšnemu ravnanju. Isti dan naj bi k njemu po njegovih besedah pristopil Stojanov in začel pred celotno redakcijo nanj vpiti. "Pristopila je še namestnica in potem je vpila še ona. V bran se mi je postavil Šurla, ki jima je dejal, da sta kot esesovca v koncentracijskem taborišču, zaradi česar sta začela kričati še na njega," je poudaril. Kršinar, ki je med zelo čustveno razpravo kazal predpisane tablete in se celo tresel, je pojasnil, da takšnega vpitja ni vajen, zato si je moral naslednji dan poiskati zdravniško pomoč. "Nikomur ne želi nič žalega, temveč da si želi le to, da ga pustijo v miru delati".

Prvopodpisana pod zahtevo za sklic seje Eva Irgl je v uvodu seje zavrnila navedbo Stojanova in Babičeve, s katero sta njej in Kršinarju v izjavi za javnost očitala (odgovorni urednik Maga in njegova namestnica sta komisiji namreč posredovala posebno izjavo), da politizirata na to temo. Kot je dejala, "se sama ne gre politizacije. Sklic seje smo se enostavno odločili zahtevati zato, ker menimo, da gre za pereč problem," je dodala. Zavrnila je tudi očitek Stojanova in Babičeve, da bi se morala o zadevi, preden so zahtevali sklic nujne seje, pozanimati tudi pri drugi strani. Kot je dejala, se ji zdi takšna zahteva v primeru Stojanova nenavadna. Po njenih besedah se namreč tudi Stojanov, ko je podpisal peticijo 571 novinarjev, pri nasprotni strani ni pozanimal ali očitki v njej držijo ali ne.
Že takoj na začetku seje pa je poslanka Majda Širca (Zares) predlagala, da bi dnevni red seje razširili še z dodatno točko, v okviru katere bi na predlog njene stranke opravili razpravo o pritiskih na medijske ustvarjalce v različnih medijih, vendar člani komisije njenega predloga niso podprli. Poslanci iz vladne koalicije so namreč menili, da so predlog z gradivom za to točko dobili na sami seji, zaradi česar se na točko niso mogli ustrezno pripraviti. Ob tem so tudi predlagali, da bi komisija razpravo o tej točki opravila na eni izmed naslednjih sej, vendar komisija o tem predlogu ni glasovala. Predsednica komisije Potrata je pojasnila, to ni mogoče, saj Širca takšnega predloga ni podala.
Zahtevo za sklic nujne seje komisije so vložili člani komisije iz vrst SDS, potem, ko jih je Kršinar z dopisom obvestil o psihičnem nasilju, trpinčenju in nadlegovanje, ki naj bi ga bila skupaj s Šurlo deležna s strani novega vodstva tednika. Na sejo komisije sta bila vabljena tudi Stojanov in Babičeva, vendar se seje nista udeležila. Šurla pa po besedah Kršinarja vabila ni dobil.
#x1#
#x2#
#x3#
Kršinar je že v četrtek napovedal, da se bo seje, če bo povabljen, tudi udeležil, prihodnji ponedeljek pa na Magu pričakujejo inšpekcijski pregled inšpektorja za delo. Novinar Maga, ki je trenutno na bolniškem dopustu zaradi psihičnega nasilja na delovnem mestu, je še pojasnil, da bo njegova osebna zdravnica v kratkem znova presodila, kako je z njegovim zdravstvenim stanjem. Tudi Stojanov je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da vabila še ni dobil. "Se bom pa seje udeležil," je zatrdil in dodal, da "gre pri zahtevi poslancev SDS za sklic seje za dviganje megle in čisto politizacijo". Po njegovih besedah so očitki glede pritiskov in psihičnega nasilja "izmišljotina in neumnost". O premestitvi Šurle z Maga na Delov brezplačnik Total tedna je Stojanov dejal, da je Šurla na svojem internetnem blogu "omalovaževal svoje sodelavce in pisal čez svoje podjetje". Obenem je dodal, da razume potezo uprave za premestitev. Po Stojanovih besedah mora namreč delodajalec zagotoviti normalno vzdušje v redakciji. Kasneje pa sta si Stojanov in Babičeva očitno premislila in se odločila, da se petkove seje ne bosta udeležila. Sporočila sta, da ne žleita sodelovati "pri politični farsi, ki sta jo sprožila novinar Igor Kršinar in poslanka Eva Irgl". Od poslanke Irglove kot članice stranke, "ki se proklamira za demokratično, bi pričakovala, da bi se o domnevnem psihičnem nasilju nad novinarjem Kršinarjem pozanimal tudi pri drugi strani. Zato enostransko politično obravnavo nesporazumov interne narave nekega medijskega kolektiva jemljeva kot neposredni in absolutno nesprejemljiv pritisk politike na delo neodvisnega medija v zasebni lasti,“ sta v že omenjenem sporočilu zapisala Veso Stojanov in Mateja Babič.
Povejmo še, da je zdaj svoj blog odprl tudi Igor Kršinar, medtem ko ga je Šurla svojega zaprl tik pred premestitvijo na Total tedna.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
majda potrata Igorja Kršinarja Silvestra Šurle Evo Irgl, eso Stojanov Mateja Babič Borut Brezovar Mirko Zamernik Marjetka Uhan slavko gaber Andrijane Starina Kosem Stojana Zdolška Majda Širca

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Kršinar kazal tablete in se tresel!