objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 21. februar 2008 ob 07:02

Bojan Šrot: Zelo možno je, da za gradbeno afero stoji Janša!
Celjski župan in predsednik Slovenske ljudske stranke do koalicije kritičen kot še nikoli
2008 Pozareport

Odpri galerijo

"V primeru nadaljnjih napadov na SLS s strani koalicijskih partnerjev je možen izstop iz koalicije. Prihajamo do točke, ko ne bo več možno korektno politično sodelovati," je na torkovi tiskovni konferenci napovedal predsednik SLS in celjski župan Bojan Šrot. Vodja poslanske skupine Jakob Presečnik pa je dejal, da se o izstopu niso pogovarjali. "Odnosi v koaliciji so dobri," je nasprotno od Šrota zatrdil Presečnik.
Šrot nad Janšo, Bajuka in Slovenski tednik
Šrot je med drugim poudaril, da se napadi na SLS stopnjujejo že od trenutka, ko je nastopil kot predsednik stranke in zdaj dosegajo "kritično točko oziroma rob". Šrot je tudi prepričan, da imajo napadi na njegovo stranko politično ozadje ali politični cilj. "Odnosi v koaliciji niso dobri," je dejal Šrot, pri tem pa izpostavil napade na koalicijske oziroma partnerske stranke. Partnerstvo v koaliciji si je predstavljal drugače. Koalicijski vrh se namreč po njegovih besedah v treh mesecih, odkar je postal predsednik SLS, ni sestal še niti enkrat. "Kaže, da nekateri jemljejo partnerski odnos zgolj kot zavezo manjših partnerskih strank, da podpirajo vse predloge, ki jih nekdo drugi želi spraviti v življenje," ugotavlja predsednik SLS. Šrot je pri tem omenil pomanjkljivo komunikacijo med koalicijskimi strankami, nekatere izmed partnerskih strank pa naj bi bile o dogodkih bolj in tudi prej informirane kot druge. Prepričan je namreč, da sta bila predsednik vlade Janez Janša kot predsednik NSi Andrej Bajuk o nastajajoči gradbeni aferi že predhodno obveščena. Po Šrotovih besedah, naj bi Janša namreč dejal, da "se je akcija pripravljala dalj časa". SLS je po Šrotovih besedah "očitno postala državni sovražnik številka ena ali pa dežurni krivec". Pri tem Šrot ostro zanika, da bi bila SLS kakorkoli povezana z gradbenimi lobiji. Glede direktorice Vegrada in njihove članice Hilde Tovšak je Šrot dejal, da bodo upoštevali načelo domnevne nedolžnosti in je zato ne bodo obsojali. Da za gradbeno afero stoji predsednik vlade Janez Janša, pa Šrot ocenjuje kot "zelo možno". Šrot je tudi prepričan, da SLS doživlja napade s strani koalicije zato, ker je očitno trenutno zelo konkurenčna. Po njegovih besedah bo stranka pri svojem delu še naprej ravnala tako kot doslej. Obenem je dejal, da je zadnje čase mnogo težav tudi znotraj same stranke. Njihovi člani naj bi bili namreč "zmedeni", ko berejo t.i. desne časopise, v katerih je po Šrotovih besedah prepoznati nesoglasja med koalicijskimi partnerji. Pri tem je omenil časopis Slovenski tednik, za katerega po njegovih besedah verjetno nihče več ne dvomi, kdo stoji za njim. Šrot ob zem zatrjuje, da znotraj stranke sledijo njeni javni podpori, ki je po njegovih besedah trenutno osem odstotna, do volitev pa naj bi se približali desetim odstotkom prav z glasovi neopredeljenih volivcev.

Presečnik drugače kot Šrot
Vodja poslanske skupine Jakob Presečnik nasprotno od predsednika SLS ocenjuje, da so odnosi v koaliciji dobri. "Odhod iz koalicije na sestankih poslanske skupine do sedaj ni bil omenjen in SLS bo v koaliciji korektno sodelovala še naprej," pravi Presečnik. Po njegovih besedah v koaliciji ni "nobenega posebnega problema". Ob tem pa dodaja, da bo koalicijski vrh moral nekatere posamične zadeve pač uskladiti, pri čemer Presečnik navaja tudi usklajevanje pri pokrajinski zakonodaji.
#x#
Kdo je Katarina Karlovšek iz Domžal?
Ko smo Bojana Šrota pozneje vprašali, zakaj takšna razlika med njim in Presečnikom glede ocene stanja odnosov v koaliciji, je predsednik SLS za naš portal povedal, da naj bi se Presečnik samo nerodno izjavil. Po besedah Bojana Šrota ne gre za različna mnenja znotraj vodstva stranke niti za taktiko SLS. Vodja poslanske skupine naj bi namreč imel v mislih odnose med poslanskimi skupinami koalicijskih strank, ne pa politična razmerja v koaliciji nasploh. Bojan Šrot je za naš portal tudi zavrnil namigovanja ene od ženskih revij, da naj bi morda imel intimno razmerje z  "domžalsko občinsko svetnico Katarino Karlovšek, s katero je prišel na nedavno otvoritev drugega mednarodnega festivala gorniškega filma v ljubljanskem Cankarjevem domu. Šrot pravi, da je tako ali tako samski, Katarina Karlovšek pa naj bi bila le ena od kandidatk za novo šefico stikov z javnostmi SLS. Sedanji piarovec Rok Ravnikar je postal generalni sekretar stranke in naj bi bil preobremenjen z delom, zato se želi SLS okrepiti na področju stikov z javnostmi. Katarina Karlovšek je bila v domžalski mestni svet izvoljena na Listi za Domžale, ki jo vodi Peter Verbič, Šrot pa ne izključuje možnosti, da bo postala članica SLS.
Janša zavrača očitke Bojan Šrota
V kabinetu predsednika vlade Janeza Janše so se pisno odzvali na današnje izjave predsednika SLS Bojana Šrota, da bo stranka v primeru nadaljnjih napadov izstopila iz koalicije. Kot poudarjajo, so "vse rešitve, ki jih sprejema vlada in jih tudi pošilja v DZ, predhodno koalicijsko usklajene". Vlada ni v državni zbor v tem mandatu poslala še nobenega zakona, ki ne bi bil predhodno koalicijsko usklajen, poudarjajo v kabinetu predsednika vlade. Glede sestanka koalicije na temo umika države iz gospodarstva, bo do njega po zagotovilih iz vladnega kabineta prišlo, ko bodo izpolnjeni pogoji. "V tem smislu čakamo na predloge, o katerih bo mogoče vsebinsko in argumentirano razpravljati in sprejemati določene zaključke. Sicer pa razen tega na predsednika vlade ni bil formalno naslovljen noben predlog ali zahteva za sklic koalicijskega sestanka," dodajajo v kabinetu. V sporočilu za javnost še poudarjajo, da "vlada - za razliko od nekaterih politično-gospodarskih povezav - tudi ni lastnik nobenega časopisa, pa naj gre za plačljivega ali brezplačnik, niti nima vpliva na uredniško politiko slovenskih medijev. Zato je prelaganje odgovornosti za uredniško politiko in vsebine posameznih medijev na vlado neprimerno in zavajajoče do slovenske javnosti," so še zapisali.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
bojan šrot Jakob Presečnik Šrot nad Janšo, Bajuka in Slovenski tednik Janez Janša andrej bajuk Hilde Tovšak Presečnik drugače kot Šrot Kdo je Katarina Karlovšek iz Domžal? Katarino Karlovšek Rok Ravnikar Peter Verbič Janša zavrača očitke Bojan Šrota

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bojan Šrot: Zelo možno je, da za gradbeno afero stoji Janša!