objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 23. februar 2008 ob 08:45

Lesjak laže ... vedel je za objavo v Politiki, celo navdušen je bil?!
Igor Mekina bo Dnevnik in odgovornega urednika Mirana Lesjaka postavil pred sodišče
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Medtem ko se Slovenija pripravlja na priznanje Kosova kot neodvisne države in sta se minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel ter diplomat Marjan Šetinc že poravnala glede spora in famozne preiskave o tem, kako naj bi tajni zapisnik pogovora med ameriškim State departmentom in MZZ v Washingtonu zašel v medije, se drama na časniku Dnevnik, ki je  - poleg beograjske Politike - razvpiti diplomatski dokument objavil, vedno bolj zapleta.
Dnevnikov urednik zunanje politike Igor Mekina se je namreč odločil, da bo vložil več tožb zoper časopisno hišo Dnevnik in odgovornega urednika časnika Dnevnik Mirana Lesjaka, če se mu "časopisna hiša Dnevnik in njen odgovorni urednik Miran Lesjak ne opravičita za neresnične izjave o neskrbnem ravnanju z zaupanimi mu dokumenti ter posredovanju teh dokumentov Politiki“. Mekina, ki je že najel odvetniško pisarno Nine Zidar Klemenčič, znane kot odvetnice predsednika vlade Janeza Janše v razvpiti tožbi zoper poslanca Socialnih demokratov in nekdanjega šefa vlade Toneta Ropa, namerava vložiti odškodninsko tožbo zaradi šikaniranja in nespoštovanja njegovih pravic na delovnem mestu, zoper Lesjaka pa zaradi žalitve časti in dobrega imena z neresničnimi izjavami o tem, da "je urednik Igor Mekina posredoval vsebino diplomatske zabeležke dopisnici Politike“. Dejstvo je, trdi odvetnica Nina Zidar Klemenčič, da je bil Lesjak "seznanjen s tem, da ima dopisnica Politike svoj vir, s strani katerega je pridobila diplomatsko zabeležko ter da je bilo prav tako z njegovo vednostjo in njegovim soglasjem v časopisu Politika objavljeno, da isto zabeležko na dan objave v Politiki objavlja tudi Slovenski Dnevnik“. Toda Dnevnik in Lesjak se Mekini očitno ne nameravata opravičiti, saj sta medijem v sredo popoldne posredovala naslednjo izjavo: "Za zahtevano opravičilo delavcu Igorju Mekini ni nikakršnega razloga, sporočilo Odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič pa vsebuje neresnične in absurdne navedbe, ki predpostavljajo, da odgovorni urednik časnika Dnevnika hkrati ureja tudi časnik Politika. Odgovorni urednik časnika Dnevnik Miran Lesjak z delom uredništva Politike, njenimi novinarskimi viri in namero objave ni bil seznanjen, zaradi česar tudi ni mogel dati soglasja k objavi Politikinega članka. Sicer pa za to kot odgovorni urednik Dnevnika sploh ni pristojen. Postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, v okviru katerega je Igor Mekina včeraj podal zagovor, skladno z zakonom in navkljub izjavi odvetniške pisarne teče naprej“. Miran Lesjak je te svoje izjave podkrepil tudi v oddaji Odmevi na TV Slovenija, kjer je med drugim dejal, da on nima nič z novinarji beograjske politike.
Toda vse kaže, da se Miran Lesjak debelo spreneveda in laže. Po naših informacijah je namreč Lesjak v torek, med zagovorom Igorja Mekine na Dnevniku (zraven je bila tudi odvetnica Nina Zidar Klemenčič in eden od odvetnikov Dnevnika), celo sam priznal, da je vedel, da bo Politika objavila isti dokument, kar je za naš portal potrdila tudi novinarka Politike Svetlana Vasović Mekina, soproga Igorja Mekine. Mimogrede, Lesjak naj bi na tem sestanku doživel enega od svojih znanih koleričnih izpadov.

Lesjak Svetlani: pred vladno palačo v Srbiji te bo čakala rdeča preproga
Da bo tudi Politika tisti petek, 25. januarja, objavila razvpiti dokument, je Miran Lesjak namreč izvedel že dan prej, v četrtek popoldne. Morda je to izvedel celo naključno, toda vedel je. Pa ne samo izvedel, z objavo se je strinjal in bil zaradi tega celo navdušen in židane volje, avtorico bodočega članka Svetlano Vasović Mekina pa naj bi tudi opomnil, naj pazi, da bo pri objavi v Politiki napisala slovenski Dnevnik in ne ljubljanski Dnevnik, kot se Svetlani, sicer dolgoletni sodelavki Dnevnika, menda rado iz navade zapiše. Lesjak in Svetlana Vasović Mekina sta se po telefonu pogovarjala (kar nameravata zakonca Mekina na sodišču dokazati z uradnim izpisom telefonskih številk) zato, ker je SVM Lesjaku povedala, da bo predsednik srbske vlade Vojislav Koštunica 6. februarja dal intervju za Dnevnik; intervju s Koštunico je SVM pripravljala na podlagi dogovora z Lesjakom. Lesjak ji je med telefonskim pogovorom ves evforičen (v takšnem stanju je običajno tečni Lesjak sicer bolj poredko, zato si je SVM njun telefonski pogovor toliko bolj zapomnila) zaupal, da Dnevnik jutri objavlja ta in ta dokument, SVM pa mu je odgovorila, da bo isti dokument, ki ga je poleg svežnja ostale dokumentacije pridobila ona, objavila tudi Politika. Odlično, je bil zadovoljen Lesjak, potem bo frka še večja, tebe pa bo, je rekel Svetlani, pred vladno palačo v Beogradu, kamor boš šla intervjuvat Koštunico, čakala rdeča preproga. SVM nam je tudi povedala, da če bi ji Lesjak rekel, naj Politika z objavo tega zapisnika počaka dan ali dva, da bi Dnevnik res imel ekskluzivno novico, bi to upoštevala, saj se Politiki glede objave tega dokumenta ni tako mudilo.
Zdaj gre za mojo glavo!
Mimogrede, dokument, objavljen v Dnevniku, je po naših informacijah pridobila novinarka Meta Roglič, ki pa ga zaradi diplomatske terminologije in skrajšanih besed menda ni znala dešifrirati, zato ga je Lesjak dal Mekini z navodilom, naj sodeluje pri pisanju članka. Svetlana Vasović Mekina pa je poleg tega zapisnika v Politiki pozneje v treh nadaljevanjih objavila cel kup diplomatskih tajnih dokumentov slovenskega ministrstva za zunanje zadeve.
V petek dopoldne so bile na Dnevniku zaradi objave zapisnika prave novinarske ovacije, toda Igor in Svetlana sta odpotovala v Beograd, na neko slavje Politike. Čez vikend pa je bil nedosegljiv Lesjak, ki naj bi sam odšel na smučanje v tujino, menda zaradi prepira z ženo, mobilni telefon pa je imel ves čas izklopljen; kar je precej nenavadno, telefon je namreč služben, on pa je odgovorni urednik Dnevnika, ki je pred nekaj urami objavil strašno novinarsko zgodbo. Zato sta bila zakonca Mekina v nedeljo zjutraj prisiljena telefonirati k njemu domov, dobila njegovo ženo, Lesjak pa je klic po mobilnem telefonu vrnil šele v nedeljo zvečer. Lesjak je zakoncema Mekini po naših informacijah telefoniral potem, ko je Janša glede objave dokumenta dal javno izjavo in cinično povezal hkratni objavi tajnega diplomatskega zapisnika v Dnevniku in Politiki; Lesjak se je namreč drl v telefon, da gre zdaj za njegovo glavo. Igor Mekina pa je za ponedeljkovo izdajo Dnevnika na temo dokumenta napisal tudi komentar, ki ga je uskladil z Lesjakovim namestnikom Antišo Korljanom.
V ponedeljek, 28. januarja zjutraj, je bilo na Dnevniku še mirno (na uredniškem sestanku naj bi spet hvalili objavo dokumenta), opoldne pa je Mekina že moral na sestanek k Lesjaku. Ta mu je začel nakladati o pritiskih in da bo moral dati izjavo. Lesjak naj bi Mekini predlagal, naj pove, da je dokument odstopil soprogi Svetlani, da bo Lesjak čist in mu ne bo treba odstopiti, on pa bo pozneje zaščitil njega – torej Mekino. Slednji na to seveda ni pristal. Za kakšne pritiske gre, Lesjak Mekini ni povedal (najverjetneje so nekateri novinarji po Dnevnikovih hodnikih začeli obtoževali zakonca Mekina, Lesjak pa je očitno uvidel, da bo "pizdarija"), za vsebino Lesjakove izjave, ki je nenadoma javno obremenila zakonca Mekina, pa je Igor Mekina izvedel šele iz medijev. SVM pa naj bi Lesjaku že takrat zagrozila s tožbo, ker je javno omenjal sorodstvene vezi, ki naj bi bile krive za odtekanje informacija z Dnevnika v Politiko. Gre za že omenjeno izjavo, za katero Lesjak Mekini ni povedal, dokler ni prišla v javnost. SVM trdi, da je izgubila zaupanje v Lesjaka tudi kot odgovornega urednika, saj bi moral novinarje ščititi na podlagi znane Münchenske deklaracije. Zato je nemudoma odpovedala intervju s Koštunico za Dnevnik in ga pozneje intervjuvala za Mladino; zanimivo, Koštunica ni imel nič proti.


Kljub frki je Igor Mekina normalno delal do 11. februarja, ko je odšel na bolniško. Za to, da naj bi postal tarča izredne odpovedi delovnega razmerja, je prav tako šokiran izvedel iz Lesjakovih izjav v konkurenčnem časniku Delo. Svetlana Vasović Mekina pa je še posebej ogorčena zaradi Lesjakovih izjav v Odmevih, češ, on nima nič z novinarji Politike. Svetlana Vasović Mekina in Miran Lesjak se namreč poznata že od leta 1986, ko je bil Lesjak kot eden od urednikov radia Študent njen gost v Beogradu, kjer je Svetlana organizirala proslavo beograjskega študentskega tednika Student. Pozneje sta leta in leta novinarsko sodelovala (kot smo videli, tudi na Dnevniku), zakonca Mekina in Lesjak pa so se donedavnega družili tudi zasebno.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
dimitrij rupel Marjan Šetinc Igor Mekina Mirana Lesjaka Nine Zidar Klemenčič Janeza Janše Toneta Ropa Svetlana Vasovič Mekina Vojislav Koštunica Zdaj gre za mojo glavo! Meta Roglič Antišo Korljanom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Lesjak laže ... vedel je za objavo v Politiki, celo navdušen je bil?!