objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sreda, 27. februar 2008 ob 12:43

Rado Snežič s Floride: Janša nabira politične točke, to ni več normalno!
Tiralica za najbogatejšim Mariborčanom; župan Kangler jezen na novinarje
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Kar 85 kriminalistov in 35 policistov iz policijskih uprav v Mariboru, Ljubljani, Slovenj Gradcu, Kopru in Novem mestu je izvedlo obsežno preiskavo kaznivih dejanj gospodarskega kriminala. Med drugim so opravili 54 hišnih preiskav in priprli direktorja mariborske družbe Meltal Damjana Zorka, zaradi suma utaje davkov, zlorabe položaja ali pravic, pranja denarja ter ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Sum storitve kaznivih dejanj naj bi ugotovili v 17 slamantih družbah, Meltalu in še treh družbah iz drugih delov Slovenije.
Priprti Zorko in lastnik Meltala Rado Snežič sta po ugotovitvah kriminalistov na podlagi fiktivnih računov, izdanih za odkup različnih surovin, nakazala denar na transakcijske račune slamnatih družb, imenovanih missing traderji, z namenom gotovinskega odliva denarja in se tako neupravičeno izognila plačevanju davka na dodano vrednost. Odgovorne osebe slamnatih družb so bile načrtno izbrane, gre predvsem za mlajše osebe z družbenega roba, denimo uživalce mamil, brez dohodkov, zaposlitve, premoženja in celo brez stalnega bivališča v Sloveniji, nekateri od njih pa so bili tudi že obravnavani za različna kazniva dejanja. Slamnate družbe so bile ustanovljene zgolj v ta namen in delovale prikrito ter za zelo kratek čas, prav tako pa niso vodile ustreznih davčnih evidenc, trdijo kriminalisti. Meltal je po doslej zbranih podatkih od novembra 2005 do konca lanskega leta na ta način izvršil za nekaj manj kot devet milijonov evrov nakazil in tako utajil 600.000 evrov davčnih obveznosti. Po doslej zbranih podatkih kriminalisti ocenjujejo, da bi lahko bilo izdanih fiktivnih računov celo do 20 milijonov evrov.
Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Robert Črepinko je na tiskovni konferenci pojasnil, da se z zadevo ukvarjajo že dlje časa, gre pa za tako imenovane slamnate družbe, ki so v Evropi že nekaj časa pogost pojav, medtem ko se v Sloveniji s to obliko gospodarskega kriminala srečujemo šele v zadnjih letih. Gre za zavestno zlorabljanje enega od gospodarskih subjektov v poslu, ki na podlagi fiktivnih računov omogoči, da so ostale družbe oproščene plačila davka na dodano vrednost. Slamnate družbe ali missing traderji davke na dodano vrednost sicer obračunajo, ampak ne plačajo, potem pa te družbe enostavno izginejo. Do teh kaznivih dejanj prihaja zlasti na področju gradbeništva in prometa z nepremičninami, vozili ter odpadnimi surovinami, kot so barvne kovine, z nafto in naftnimi derivati ter tekstilom.
Z Radom Snežičem, ki je po pripovedovanju nekaterih Mariborčanov že vsaj dva meseca v ZDA, na Floridi, kjer ima hišo in jahto, kriminalisti niso uspeli opraviti uradnega razgovora. Ker pa je Snežič pridobil status osumljenca, bo policija zoper njega razpisala tiralico. Rada Snežiča, ki velja za najbogatejšega Mariborčana, je novica o kriminalistični preiskavi in o tiralici menda zelo razburila. "Državo, vsa pristojna ministrstva in policijo sem vztrajno opozarjal, da obstajajo fiktivne gospodarske družbe, ki ne plačujejo računov in nam onemogočajo normalno poslovanje. Zdaj pa se kriminalisti lotijo mene?!" se je za nekatere medije včeraj jezil Snežič. "Janša očitno nabira politične točke. To ni več normalno. Da bodo mene iskali s tiralico, ker nekdo drug ne plačuje računov? Saj sem kriminalistom povedal, da bom v petek že doma!" Snežič je tudi zanikal kakršnokoli vpletenost v kaznivo dejanje suma gospodarskega kriminala. Rado Snežič trdi, da je njegovo podjetje pošteno in svoje delo opravlja v skladu z zakoni, policija pa bi morala preganjati tista podjetja, ki res kršijo zakon.

Snežiči, menda najbogatejši Mariborčani
Snežičev Meltal spada med vodilne mariborske firme in tudi najpomembnejša slovenska podjetja, ki se ukvarjajo z odkupom, reciklažo in prodajo vseh vrst odpadnih barvnih kovin. Leta 2006, ko je bilo podjetje nominiran za gazelo, je Meltal ustvaril 99,7 milijona evrov čistih prihodkov in zaslužil nekaj manj kot 19 milijona evrov čistega dobička. Snežič se je lani z 12,9 milijona evrov premoženja uvrstil na 42. mesto lestvice najbogatejših Slovencev, po reviji Manager, do leta 2004 pa je bil tudi 0,54-odstotni lastnik Radenske, ki je del Pivovarne Laško. Do avgusta lani je sedel v nadzornem svetu Centra naložb, največjega lastnika Infornd Holdinga, ki zdaj prevzema Pivovarno Laško. S krogom okoli Pivovarne Laško in prvega moža Laščanov Boška Šrota je Snežič sodeloval tudi v pidu Infond. Rado Snežič je sicer lastnik družb Meltal - Rado Snežič d.o.o., Meltal Gostinstvo in Meltal-Investicije. V Meltalu dela tudi Snežičev sin iztok, ki naj bi vodil Meltalovo poslovanje v Bosni in Hercegovini ter Srbiji (Meltal Sarajevo, ki pa je dejansko večinski lastnik mariborskega Meltala), za desno roko Rada Snežiča v Meltalu pa velja javnosti neznani finančnik Marinko Lukas. Snežičeva zdajšnja žena in nekdanja balerina Sanja slovi kot ena najbogatejših Mariborčank; predvsem po zaslugi pokojne tete, saj je v Franciji podedovala celo vrsto nepremičnin. Zakonca Snežič imata ogromno hišo blizu nogometnega stadiona NK Maribor, Sanja pa precej časa preživi tudi v svojem stanovanju v Portorožu, kjer Snežiči sicer premorejo še eno jahto. Medijsko najbolj razvpiti član družine Snežič pa je nečak Rada Snežiča, Rok Snežič, ki je skupaj z nekdanjim nogometašem Nenadom Đukićem solastnik družbe Poravnava d.o.o.. Rok Snežič in Đukić sta tudi stara znanca črne kronike, kot pogosta akterja pretepov v najbolj znanem mariborskem nočnem lokalu Samsara.
Rado Snežič naj bi bil v bližnji preteklosti blizu LDS, čeprav naj bi finančno "dajal vsem strankam", kot pravijo naši mariborski viri. Bivšemu mariborskemu županu Borisu Soviču pa je grozil celo s kazensko ovadbo, ker župan del območja, na katerem stojijo Meltalove hale, ni hotel opredeliti za tako imenovane centralne dejavnosti. Po naših informacijah naj bi Snežič pred leti sodeloval tudi v prodaji famoznega indonezijskega premoga mestni občini Ljubljana, ko je bil župan Dimitrij Rupel, kasneje pa se je izkazalo, da so Ljubljančani premog debelo preplačali.

Po prvih neuradnih podatkih naj bi bil v preiskavo vpleten tudi mariborski župan Franc Kangler, ki naj bi ga skupaj z Radom Snežičem povezali v nek sporen nakup zemljišč, o čemer je včeraj poročal Žurnal24. Kangler pa je medijem zatrdil, da na občini ni kriminalistov in naj ga novinarji ne sprašujejo takšnih zadev. Za časnik Finance je jezno izjavil, da se mu zdi skrajno neprofesionalno od novinarjev, da ga sprašujejo karkoli v zvezi s preiskavami na območju štajerske prestolnice.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Damjana Zorka Robert Črepinko Janša Snežiči, menda najbogatejši Mariborčani Boška Šrota iztok Marinko Lukas Sanja Rok Snežič Nenadom Đukićem Borisu Soviču dimitrij rupel Franc Kangler

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Rado Snežič s Floride: Janša nabira politične točke, to ni več normalno!