objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 27. februar 2008 ob 14:37

Zadnje slovo od Janeza Drnovška
Pred grobom spregovorila sestra pokojnega državnika Helena Drnovšek Zorko
2008 Pozareport

Odpri galerijo

V Zagorju ob Savi so pokopali bivšega predsednika države in dolgoletnega predsednika vlade Janeza Drnovška. Čeprav je bilo sprva predvideno, da se bodo pogreba bivšega predsednika republike udeležili le ožji družinski člani in pokojnikovi prijatelji, je pogrebu prisostvovalo okrog 1000 ljudi.
Žaro z Drnovškovimi posmrtnimi ostanki so v mrliško vežico na zagorsko pokopališče pripeljali zjutraj. Pokojnemu so se dopoldne med drugim poklonili tudi predsednik republike Danilo Türk, premier Janez Janša in predsednik DZ France Cukjati. Vsi trije predsedniki so izrekli sožalje pokojnikovemu sinu Jaši Drnovšku, hčeri Nani Forte in sestri Heleni Drnovšek Zorko ter se vpisali v žalno knjigo. Trem predsednikom so s pokloni pokojniku sledili predsednica LDS Katarina Kresal in člani strankine poslanske skupine ter zagorski župan Matjaž Švagan. Drnovšku pa so se med drugim prišli poklonit tudi nekdanji predsednik republike Milan Kučan, nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, predsednik Zares Gregor Golobič s skupino poslancev svoje stranke, avstrijski veleposlanik v Sloveniji Valentin Inzko ter ministri iz SLS v obdobju Drnovškove vlade 1997-2000. Poleg naštetih se je Drnovšku prišlo poklonit tudi več kot 1000 državljanov in državljank, večinoma domačinov. Ob koncu vpisov v žalno knjigo in izrekanju sožalja je okrog 15. ure sledil kratek nastop kantavtorja Vlada Kreslina.
Za tem je sprevod z žaro zapustil mrliško vežico in se napotil proti družinskemu grobu, kjer sta pokopana mati in oče pokojnega predsednika. Na čelu žalnega sprevoda so bili pokojnikov sin Jaša, hči Nana in sestra Helena. Sprevodu je proti grobu spontano sledila množica, ki se je zbrala pred mrliško vežico. Pred grobom je spregovorila Drnovškova sestra Helena, ki je v spomin na svojega brata prebrala nekaj misli iz njegovih knjig. "Ne smemo dopustiti, da nas slabo prevzema, ne sme nas vreči iz tira." "Bodimo dobri, slabemu se izognimo, če se le da". Po njenih besedah lahko dobro vzpostavi stik z večnostjo in vodi do notranjega miru ter višjega zavedanja. "Slabo pa je kaznovano s svojo materialno minljivostjo." Poudarila je, da obstaja materialno življenje, kratkotrajni užitki, denar in slava, a obenem opozorila, naj se ne navežemo na to. "Pomagajmo drugim ljudem in živalim, spoštujmo naravo, kajti narava je pogoj za naše materialno bivanje," je poudarila in dodala, da je ključno, da se ljudje vzpostavijo kot duhovna bitja. Po njenih besedah namreč lahko svet in človeštvo reši le duhovnost.Nato je pevska skupina zapela lastno skladbo z naslovom Ave Maria. Po koncu pesmi so v grob spustili pokojnikovo žaro, zbrani pa so počasi zapustili pokopališče.

V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja pa je ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran daroval mašo za pokojnega bivšega predsednika. Nagovor je imel celjski škof Anton Sres, ki je izpostavil, da si je Drnovšek prizadeval, da bi prerasli nasprotja ter "da bi Katoliška cerkev v Sloveniji delovala samoumevno in brez ovir".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Drnovška Danilo Türk Janez Janša france cukjati Jaši Drnovšku Nani Forte Heleni Drnovšek Zorko Katarina Kresal Matjaž Švagan Milan Kučan Mitja Gaspari Gregor Golobič Valentin Inzko Vlada Kreslina Alojz Uran Anton Sres

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zadnje slovo od Janeza Drnovška