objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 28. februar 2008 ob 14:20

Pred leti ga je naučil smučati, zdaj pa ga je vrgel čez palubo
Igor Mekina zaradi Mirana Lesjaka ostal brez službe na Dnevniku in napovedal tožbo
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Dnevnikova afera Lesjak-Mekina gre naprej. Igor Mekina bo Dnevnik tožil zaradi nezakonite odpovedi pogodbe o zaposlitvi in nedopustnega posega v čast in dobro ime, je včeraj popoldne sporočila njegova odvetnica Nina Zidar Klemenčič. Poleg tega, trdi odvetnica, je bil postopek odpovedi skrajno neetičen, predstavniki Dnevnika pa so ob tem nedopustno izpostavljali celotno družino Igorja Mekine medijskemu šikaniranju. Vsebina "same izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi, v kateri se Igorju Mekini očita tudi to, da je komentarje pisal na način, da je zavajal javnost, predstavlja grob poseg v novinarsko svobodo ter kršitev Münchenske deklaracije, ki določa pravice in dolžnosti novinarjev". Medklic: domnevno zavajanje javnosti je nov element v aferi Lesjak-Mekina. Po navedbah odvetnice so časopisna družba Dnevnik in njeni pooblaščenci s svojim ravnanjem načrtno izpostavljali in šikanirali urednika Dnevnikove mednarodnopolitične redakcije Igorja Mekino, da bi zaščitili "interese odgovornega urednika Dnevnika". Prav tako je bil Mekina javno izpostavljen in obtožen še pred začetkom kakršnegakoli postopka. "Igor Mekina ne bo pristal na takšen razplet zgodbe, v kateri je zgolj izpolnjeval navodila odgovornega urednika Mirana Lesjaka, zato bo uporabil vsa pravna sredstva zoper nezakonite odločitve Dnevnika," je še sporočila Nina Zidar Klemenčič. Glede višine zahtevane odškodnine se Mekina in odvetnica še nista odločila. Na nedopusten način pritiska na novinarje pa bo Mekina opozoril slovenska in tuja združenja novinarjev ter jih zaprosil, naj se opredelijo do neetičnega ravnanja Dnevnika.
Jančiču nenavadno, Repovž previden
Predsednik Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) ter komentator časnika Delo Peter Jančič je za Slovensko agencijo dejal, da združenje uradnih stališč o Mekini še ni sprejemalo, da pa zadevo pozorno opazujejo. "Zdi se mi pa nenavadno, da je zaradi izdaje dokumenta, ki po Dnevnikovi razlagi sploh ni zaupen dokument, sedaj kaznovan novinar," je poudaril in dodal, da "niti ministrstvo za zunanje zadeve zaradi objave dokumenta ni proti nikomer ukrepalo". Predsednik Društva novinarjev Slovenije (DNS) Grega Repovž pa je izjavil, da tudi novinarsko društvo natančno opazuje zadevo, svoje stališče pa bodo objavili, ko bodo zbrali dovolj podatkov in pridobili pravna mnenja. Po Repovževih besedah "so to občutljive stvari, pri katerih je treba biti skrajno previden". Zatrdil je tudi, da so v stiku z Mekino in da "pridobivajo informacije tako z njegove strani kot s strani aktiva novinarjev Dnevnika". Mimogrede, Repovž je tudi odgovorni urednik tednika Mladina, kjer dela novinar Borut Mekina, mlajši brat Igorja Mekine. Na Sindikatu novinarjev Slovenije (SNS) so za STA pojasnili, da odpoved delovnega razmerja Mekini ne bodo komentirali, saj odpuščeni urednik Dnevnika ni njihov član. Predsednica Sindikata novinarjev Dnevnika Romana Špende pa je za STA odgovorila, da njihov sindikat o Mekini ni razpravljal in zavzel stališča. "Mekina se na nas ni obrnil in tudi ni član sindikata," je še dodala.
Spomnimo: Dnevnik je 25. januarja objavil članek z vsebino zapisnika sestanka političnega direktorja ministrstva za zunanje zadeve Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu. Vsebino dokumenta je sicer istega dne kot Dnevnik objavila tudi beograjska Politika. To naj bi bil tudi razlog, da je Dnevnik sprožil disciplinski postopek zoper Mekino, v torek pa tudi odpovedal delovno razmerje. Po Lesjakovih navedbah naj bi namreč Politika do dokumenta prišla tako, da ga je Mekina izročil svoji ženi Svetlani Vasović-Mekina, ljubljanski dopisnici Politike. Ta pa je pred dnevi zanikala, da bi dokument dobila od svojega moža. Po njenih besedah je do dokumenta prišla po svojih virih. Prav tako je zatrdila, da je tudi Lesjak vedel, da ga bo v beograjskem časniku objavila istega dne kot Dnevnik.
Lesjak po pomoč k Zavrlu
Odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak je po besedah Igorja Mekine točno vedel, da bo diplomatsko depešo, ki jo je objavil Dnevnik, sočasno objavila tudi beograjska Politika. To smo na našem portalu razkrili že prejšnji teden, naši viri iz Dnevnika pa trdijo, da naj bi Lesjak po objavi članka doživel živčni zlom, na pomoč pa je klical celo Pristopovega lobista Francija Zavrla. Mekina je naše pisanje potrdil tudi za torkove Odmeve na TV Slovenija, kjer je med drugim dejal, da se je odpoved izvedla "po najboljši maniri inkvizicijskega postopka". Lesjak je vedel, da bo dokument objavila tudi Politika in se je tega veselil, je za Odmeve povedal Mekina. "Tisti, ki se je dogovarjal o tem, kdo vse bo objavil dokument, za to mora prevzeti odgovornost, ne pa da zavrača krivdo na svoje podrejene. Tudi sprejeti odločitev o odstopu," je poudaril Mekina. Pritiski na Mekino so se začeli, ko je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve opozorilo na sočasno objavo dokumentov. "Potem mi je bilo s strani Lesjaka ponujenih več rešitev, kako zadevo izpeljati brez velike škode za Dnevnik in zame, predvsem pa zanj. In to na ta način, da bi jaz prevzel odgovornost, češ, da sem se dogovoril za sočasno objavo, potem pa bi on pozneje zaščitil mene.“ Za disciplinski postopek, ki ga je zoper njega sprožil Dnevnik, in se je končal z odpovedjo rednega delovnega razmerja, pa je Mekina ocenil, da je bil izveden po najboljši maniri inkvizicijskega postopka: "Zato ker je bila edina oseba, ki mi je sodila in tožila, gospod Lesjak."
Klinc, tako so mi naročili na Dnevniku
Odvetnica Nina Zidar Klemenčič tudi pravi, da je bilo pri vročanju Dnevnikovih pisem Igorju Mekini, ki je od 13. februarja na bolniški, storjena kopica nepravilnosti in posegov v pravico do varstva zasebnosti, zato bo Dnevnik in Lesjaka prijavila Informacijskemu pooblaščencu, zaradi kršitve informacijske zasebnosti Igorja Mekine. Način vročanja pa kaže tudi na očitno pomanjkanje spoštovanja temeljnih etičnih pravil; pri čemer se mnogi, ki Mirana Lesjaka bolje poznajo, temu sploh ne čudijo. Poglejmo primer: 21. februarja, okoli petih popoldne, se je pred stanovanjskim blokom za Bežigradom, kjer stanuje družina Mekina, pojavil visok neobrit moški z neurejenim lasiščem, oblečen v pisano oranžo bundo, brez kakršnekoli označbe (po videzu pa niti slučajno ni spominjal na kakšno uradno osebo ali človeka s pooblastili), in pozvonil na domofon pri Mekini. Ker se ni želel predstaviti, kdo je, mu žena Igorja Mekina, Svetlana Vasovič Mekina, ni odprla. Pozneje se je očitno vendarle nekako zrinil noter in poskušal obvestilo zalepiti na vrata. Klinc, tako so mi naročili na Dnevniku, je lomastil pred Vasovićevo, ki je šokirano stala na vratih stanovanja; ko je neznani vročevalec Dnevnikove pošte slišal grožnjo, da bodo poklicali policijo, pa jo je jadrno ucvrl ven iz bloka. Povejmo še, da so po medijskem izbruhu afere neznanci poškodovali domofon zakoncev Mekine.
Zanimivo je tudi dejstvo, da je Lesjak 13. februarja kar po elektronski pošti zavrnil pot Igorja Mekina v Združene države Amerike, kamor je Mekino, na študijsko potovanje, povabila ameriška vlada. Američani bi krili tudi vse stroške, Lesjak pa je Mekinino potovanje odobril že jeseni 2007, še pred predsedovanjem Slovenije Evropski Uniji. Res paradoksalno: ameriška vlada tistega, ki je razkril njihove tajne pogovore s slovenskim ministrstvom za zunanje zadeve, vabi na tritedenski plačan študijski obisk v ZDA, odgovorni urednik časnika Miran Lesjak pa istega novinarja za nagrado meče iz službe.
Neznanka in uganka: kdo naj bi pritisnil na Lesjaka?
Še vedno pa ostaja povsem nepojasnjeno vprašanje, zakaj je Lesjak nekaj dni po objavi dokumenta v Dnevniku in Poliki, to je v petek, 25. januarja, tako spremenil stališče glede objave v beograjskem časniku (v pogovoru za včerajšnje Odmeve je sicer prvič javno priznal, da je vnaprej vedel, da bo dokument objavila tudi Politika) in se spravil nad svojega nekdanjega prijatelja Mekino. Če bi bil že v petek dopoldne tako besen na Mekino, Lesjak verjetno ne bi šel čez vikend mirno smučat in celo izklopil služben mobilni telefon. Zadeva se je očitno začela kuhati in dogajati v nedeljo zvečer in ponedeljek dopoldne, ko je Lesjak začel spreminjati stališča, češ, zdaj gre za njegovo glavo. To je v nedeljo zvečer po mobilnem telefonu tudi povedal Mekini. Kdo naj bi na Lesjaka tako pritisnil, da naj bi šlo za njegovo glavo, ni znano. Nenazadnje je v novinarskem poslu dobro, če kakšne tajne dokumente objavi več medijev hkrati. Tako ima medijsko razkritje neprimerno večjo težo. Morda je Lesjakovo vedenje povezano z nedeljskimi izjavami predsednika vlade Janeza Janše, ki je objavo v Dnevniku verbalno začinil z objavo v Politiki; toda kakšen odgovorni urednik je potemtakem Lesjak, če se ustraši ene same cinične izjave politika na televiziji?! Je šlo za kakšne grožnje iz Ruplovega ministrstva za zunanje zadeve ali pa za pritiske znotraj Dnevnikove hiše … kakorkoli, Lesjak je nenadoma začel akcijo proti Mekini, z namenom reševanja svoje kože. Po naših informacijah naj bi na Lesjaka pritisnila predvsem novinarka Ranka Ivelja, življenjska sopotnica Zoran Senkoviča, komentatorja v uredništvu Mekine, oba pa sta menda že nekaj časa v sporu z Mekino, in novinarka Meta Roglič, ki je bila menda sveto prepričana, da je z objavo dokumenta naredila hudo ekskluzivno novinarsko zgodbo. Lesjak je zadevo s Politiko predstavil tudi na redni seji uredništva v torek, 29. januarja dopoldne; kaj se je dogajalo na tej seji, pa zaenkrat še ni znano. Po naših informacijah je Mekina delal zapisnik (to mu je svetoval odvetnik), vendar o podrobnosti razprave seji zaenkrat še noče govoriti. Izvedeli pa smo, da na to temo uredništvo ni sprejelo nobenih sklepov in stališč, Mekina pa je mirno delal naprej, še dva tedna, do odhoda na bolniško.
Spomnimo, zakonca Mekina sta dolgo časa tudi zasebno prijateljevala z Miranom Lesjakom, Igor Mekina pa naj bi Lesjaka pred 16 leti celo naučil smučati. Mekina je bil tudi tisti, ki je novembra 2006 v eni od predavalnic Pravne fakultete, v stavbi poleg Dnevnika, kjer je aktiv Dnevnikovih novinarjev debatiral o podpori ponovni kandidaturi Mirana Lesjaka za odgovornega urednika Dnevnika, po začetni mučni tišini prvi podprl Lesjaka, ki je potem dobil večinsko podporo novinarjev. Zdaj pa ga je Lesjak, v skladu s svojim priljubljenim sloganom, vrzi ga s palube (ko je Lesjak pred nekaj leti začel trendovsko jadrati, mu je ta izraz namreč postal neznansko všeč in ga pogosto uporablja), vrgel iz službe …
In kaj na vse to pravijo na Dnevniku? "Postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi področnemu uredniku Igorju Mekini je zaključen. Igorju Mekini je prenehalo delovno razmerje, ker je neskrbno ravnal z zaupanimi mu podatki in zavajal javnost. Razloge, vzroke in argumente za takšno odločitev, smo že večkrat podrobno pojasnili, naša stališča pa se niso spremenila."

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igor Mekina Nina Zidar Klemenčič Jančiču nenavadno, Repovž previden Peter Jančič Grega Repovž Borut Mekina Romana Špende Mitje Drobniča Svetlani Vasović-Mekina Lesjak po pomoč k Zavrlu Francija Zavrla Klinc, tako so mi naročili na Dnevniku Janeza Janše Ruplovega Ranka Ivelja Zoran Senkoviča Meta Roglič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Pred leti ga je naučil smučati, zdaj pa ga je vrgel čez palubo