objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Ponedeljek, 3. marec 2008 ob 11:46

Zamočili: novinarji Dnevnika pomešali face v policijskih prisluhih!
Novinarki Suzana Rankov in Vesna Vuković ter novinar Primož Cirman fašejo ovadbe in tožbe
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Časnik Dnevnik je po neprijetni in mučni aferi z odpuščenim urednikom Igorjem Mekino, ki bo epilog dobila na sodišču, padel v novo, morda še večjo godljo. Urednica rubrike Poslovni Dnevnik Suzana Rankov in njena novinarja, Primož Cirman in Vesna Vuković, so pri pisanju o razvpiti gradbeni aferi neverjetno neprofesionalno pomešali osebe v policijskih telefonskih prisluhih ter nasedli napačnim informacijah. Rezultat: vpletenosti v afero z domnevno nezakonitim pridobivanjem posla izgradnje kontrolnega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika (o čemer poteka tožilska preiskava) je Dnevnik s članki omenjenih avtorjev - predvsem v sobotni izdaji - javno obtožil tudi Boruta Petka, donedavnega svetovalca v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše; čeprav se je že v petek zvečer izkazalo, da enostavno gre za pomoto; in da so očitno debelo zamočili.
Kobajagi novinarska zgodba se je začela v sredo, ko so novinarji Dnevnika Boruta Petka pisno vprašali, ali se je s predsednico uprave Vegrada Hildo Tovšak, eno izmed glavnih osumljenk gospodarskega kriminala v gradbeni aferi, sestal na počivališču štajerske avtoceste Lopata, in ali sta se pogovarjala o stolpu. Petek, ki je po novem zaposlen na sedežu SDS, kjer skrbi za predvolilno kampanjo za jesenske parlamentarne volitve, je njuno srečanje potrdil, čeprav se datuma ni spomnil, toda hkrati je kategorično zanikal, da naj bi se pogovarjala o stolpu, ampak o političnih zadevah; tema pogovora je bil po naših informacijah volilni štab poraženega predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta. Suzana Rankov in njena desna roka Vesna Vuković ter Primož Cirman pa so trdili, da so kriminalisti Tovšakovo in Petka ujeli v telefonskih prisluhih, čeprav je ime Boruta Petka v prisluhih označeno s črko X, pogovor pa ni predmet policijske preiskave.
V petek je Dnevnikova novinarska ekipa Borutu Petku v tej zvezi spet poslala kopico vprašanj, na katera Petek ni več odgovoril, je pa angažiral odvetnico Nino Zidar Klemenčič. Kljub temu, da so Suzana Rankov, Vesna Vuković in Primož Cirman trdili, da imajo magnetogram prisluhov, ki dokazuje, kdaj in kaj se je Petek pogovarjal s Tovšakovo, in da so članek napisali na podlagi tega magnetograma, se je okoli 22. ure zvečer izkazalo, da temu ni tako. Dnevnikovi novinarji so enostavno pomešali osebe v prisluhih (da torej ne gre za pogovor Tovšakove z Borutom Petkom, šefica Vegrada se je pač pogovarjala z nekom tretjim) in s člankom napačno obtožili Petka. Toda časnik je bil že v tisku. Po naših informacijah je odgovorni urednik Dnevnika Miran Lesjak interveniral v tiskarni v Vevčah in zamenjal prvo stran, torej naslovnico, ki se tiska zadnja in kjer je bil pompozno najavljen članek o Petku na notranjih straneh, tisk Poslovnega dnevnika, ki ga ureja Suzana Rankov, pa je bil že končan. Daljši članek s hudimi, toda napačnimi obtožbami na račun Boruta Petka je izšel na strani 19, z naslovom Borut Petek in Hilda Tovšak molčita o sestanku na Lopati … Slednja na vprašanja Dnevnika ni odgovarjala zato, ker je v preiskavi.
Za objavljeni članek se je Borutu Petku po je že opravičil predsednik uprave DZS Bojan Petan (DZS je večinski lastnik Dnevnika), Petek pa je napovedal kazenske ovadbe in odškodninske tožbe zoper Suzano Rankov, Vesno Vuković in Primoža Cirmana.


Spomnimo: Borut Petek je zaradi pisanja Suzane Rankov in Vesne Vuković enkrat že vložil tožbo zoper Dnevnik, vendar je prišlo do izvensodne obravnave. Kakšne razplet bo sledil tokrat, bomo še videli. Sicer pa se govori, da naj bi bili Suzana Rankov in Vesna Vuković dobesedno obsedeni s Petkom; že nekaj časa naokoli razlagata, da ga bosta sesuli. Njuno pisanje pa insajderji povezujejo z nekdanjo razvpito državno sekretarko Andrijano Starina Kosem, ki za svoj politični padec krivi prav Boruta Petka, hkrati pa je ASK menda eden od glavnih informatorjev Suzane Rankov in Vesne Vuković. Tudi zadnji sporni članek naj ne bi temeljil na policijskem magnetogramu telefonskih prisluhov, ampak na informacijah, ki naj bi jih novinarkama dostavila Andrijana Starina Kosem.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Igorjem Mekino suzana rankov primož cirman Vesna Vuković Boruta Petka Janeza Janše Hildo Tovšak Lojzeta Peterleta Nino Zidar Klemenčič Miran Lesjak Bojan Petan Andrijano Starina Kosem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Zamočili: novinarji Dnevnika pomešali face v policijskih prisluhih!