objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 6. marec 2008 ob 14:14

Borut Petek toži Dnevnik, razvpita ASK pa s tožbo grozi Požareportu
Nekdanji tajnik v Janševem kabinetu zanika vpletenost v zloglasno gradbeno afero
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Nekdanji tajnik v kabinetu predsednika vlade in sedanji svetovalec za volilno kampanjo SDS Borut Petek je ljubljansko odvetniško pisarno Zidar & Klemenčič pooblastil, naj vloži civilno tožbo zoper tri novinarje Dnevnika. Tožil jih bo zaradi pisanja, da naj bi bil vpleten v zloglasno afero z javnim razpisom za gradnjo kontrolnega stolpa na ljubljanskem letališču, o čemer smo na našem portalu že poročali v ponedeljek zjutraj. Po navedbah Petkove odvetnice Nine Zidar Klemenčič naj bi pisanje novinarke Vesne Vuković, urednice Poslovnega dnevnika Suzane Rankov in novinarja Primoža Cirmana temeljilo na "neresnicah in zlonamernem konstruktu, v katerem poizkušajo kriminalizirati ravnanje njene stranke". Borut Petku "Dnevnikovi novinarji pripisujejo zle namene zgolj na podlagi špekulacij, saj se je na srečanju z direktorico Vegrada Hildo Tovšak pogovarjal o povsem drugih zadevah. Policija in tožilstvo ga prav zaradi tega dejstva nikoli nista povezovala z domnevnimi kaznivimi dejanji v povezavi z gradbeno afero, zaradi česar se tudi ne pojavlja kot subjekt predkazenskega postopka," trdi Nina Zidar Klemenčič. Petek naj ne bi s Tovšakovo nikoli govoril o BTC, bivšem direktorju Gradisa IPGI Vanji Verdelu ali o razpisu za kontrolni stolp, kot so zapisali Dnevnikovi novinarji. Naša stranka namreč sploh ne pozna nikogar izmed vpletenih, razen gospe Tovšak, in tudi ne ljudi, ki so komunicirali o tem poslu. Nikogar od njih tudi ni nikoli srečala. Borut Petek prav tako nikoli ni bil na položaju, da bi lahko o teh poslih tudi odločal, pravijo v odvetniški pisarni.
Časnik Dnevnik je v soboto poročal, da naj bi se Petek 6. februarja srečal z Tovšakovo in se z njo pogovarjal o razpisu za gradnjo nadzornega stolpa na ljubljanskem letališču, zaradi katerega je policija nedavno aretirala več oseb, med njimi tudi Tovšakovo. Omenjeni novinarji so se pri tem sklicevali na magnetogram pogovora, ki naj bi ga med tajnim sledenjem Tovšakovi posneli kriminalisti in naj bi ga pridobili na Dnevniku. Borut Petek pa pravi, da "pisanje Dnevnika ne drži". Potrdil je, da se je s Hildo Tovšak srečal januarja, vendar na srečanju nista govorila o stolpu, niti o čem drugem, kar "bi lahko bilo kakorkoli povezano s tem". Pogovor naj bi potekal o političnih vprašanjih. Na magnetogramu, na katerega se sklicuje Dnevnik, naj bi bila po njegovih besedah druga oseba, na kar naj bi novinarje Dnevnika tudi opozoril. "Tudi zato naj bi Dnevnik," kot pravi Petek, "članek v ponedeljek umaknil s svojih internetnih strani". Zdaj pa je članek spet dosegljiv. Vesna Vuković, ena izmed soavtoric spornega prispevka, je za Slovensko tiskovno agencijo povedala, da ponedeljkovo pisanje našega portala o tem, da so na Dnevniku zamenjali osebi, ne drži. O domnevni zamenjavi naj bi bili seznanjeni že med pripravo prispevka, ko se je po vprašanjih, poslanih Petku, Tovšakovi in kabinetu predsednika vlade izvedelo, kaj pripravljajo. "Informacije smo skrbno preverili in prispevek objavili šele potem, ko so se izkazale za točne," je sporočila.
Janša: To bi bil čudež ...
Pisanje Dnevnika pa je na včerajšnji novinarski konferenci prvič komentiral tudi premier Janez Janša. Premier pravi, da "srečanj privatnih oseb z drugimi privatnimi osebami ne bi želel komentirati. Nič od tega, kar se špekulira in kar naj bi se dogajalo po mojem naročilu in naročilu vlade, ni res. Tisti, ki pišejo takšne neumnosti, naj si preberejo lastne zapiske izpred nekaj dni, ko so trdili, da je bila akcija politično motivirana, zdaj pa trdijo, da je pravzaprav vlada vpletena v to zadevo in da lovi same sebe.“ Na novinarsko vprašanje o vlogi Boruta Petka v slovenskem gospodarstvu pa je Janša odgovoril, da je vedno znova presenečen, ko o tem sliši ali bere. "Gre za mladega sposobnega ekonomista, ki pa nikoli ni bil na nobenem položaju, kjer bi lahko počel ali odločal o vsem tem, kar se mu pridaja. Pravzaprav ne vem, od kod toliko domišljije. To bi bil čudež, da bi nekdo pri 24 letih počel vse to, kar se mu dejansko zdaj pripisuje.“ Videoposnetek tiskovne konference predsednika vlade si lahko v celoti ogledate v rubriki Report TV.

Grožnje ASK in odvetnika Erjavca
Zaradi ponedeljkovega članka na našem portalu pa nam je s tožbo zagrozila nekdanja razvpita državna sekretarka Andrijana Starina Kosem, preko svojega odvetnika Mateja Erjavca. ASK naj bi zmotili tisti deli članka, kjer smo zapisali govorice, da naj bi bila informatorka Dnevnikove novinarske dvojice, Suzane Rankov in Vesne Vuković. Govorice o tem sicer že nekaj časa krožijo na  ljubljanski medijski sceni in zagotovo jih je slišala tudi ASK. Poleg tega smo v Dnevnikovi in Delovi hiši (kjer je ASK predsednica nadzornega sveta) izvedeli, da naj bi ASK Suzani Rankov ponujala službo odgovorne urednice Maga, kar je potem postal Veso Stojanov; Suzana Rankov pa se je menda naokoli hvalila, kakšno plačo ji ponuja ASK. Kakorkoli, odvetnik Erjavec je v ponedeljek popoldne v imenu njegove stranke ASK zahteval, naj s portala umaknemo nekatere tiste dele članka, kjer omenjamo ASK, in se za domnevno žaljivo pisanje tudi opravičimo, sicer bo prisiljen iti v tožbe. Ker se nam je zahteva zdela vsebinsko neupravičena, poleg tega nam Erjavec ni poslal niti predloga teksta zahtevanega opravičila niti zahteve po popravku ali nasprotnega mnenja, kot to dopušča in omogoča medijska zakonodaja, smo zahteve ASK in njenega odvetnika zavrnili.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Borut Petek Nine Zidar Klemenčič Vesne Vukovič Suzane Rankov Primoža Cirmana Hildo Tovšak Vanji Verdelu Janša: To bi bil čudež ... Janez Janša Grožnje ASK in odvetnika Erjavca Andrijana Starina Kosem Mateja Erjavca Veso Stojanov

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Borut Petek toži Dnevnik, razvpita ASK pa s tožbo grozi Požareportu