objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 9. marec 2008 ob 18:52

Epicenter za vlado: Janša prehitel Pahorja, Pečetu in Lipi 1 odstotek
Večina anketirancev podpira razrešitev razvpitega Orionovega tožilca Boštjana Penka
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Raziskava javnega mnenja, ki jo je za vlado opravila agencija Episcenter, je pokazala, da ima v javnosti največ podpore Janševa SDS (26 odstotkov), nato pa sledijo Pahorjevi Socialni demokrati (25 odstotkov), Golobičev Zares (8 odstotkov), LDS Katarine Kresal (7 odstotkov) in Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka (5 odstotkov). Delu vlade so anketiranci ocenili povprečno, z oceno 2,8, na lestvici od 1 do 5. Če bi bile parlamentarne volitve v nedeljo, bi se v spodnji konec lestvice uvrstili Erjavčev DeSUS (4 odstotke), Bajukova NSi (3 odstotke) in SLS Bojan Šrota (2 odstotka), medtem ko bi novoustanovljena stranka Lipa, ki jo vodi Sašo Peče, dobila en odstotek podpore. Gre za deleže tistih, ki bi se udeležili volitev, če bi bile to nedeljo. Teh je okoli 56 odstotkov vprašanih.
Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanja, povezana z aktualnimi dogodki. Na vprašanje, kaj naj predsednik vlade Janez Janša naredi v zvezi s pozivom računskega sodišča za razrešitev ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika, je 54 odstotkov vprašanih odgovorilo, da naj najprej pridobi dodatna pravna mnenja, nato pa naj se odloči. 32 odstotkov vprašanih meni, da bi moral Janša Podobnika razrešiti, medtem ko devet odstotkov vprašanih meni, da ministra ni treba razrešiti. Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanje, povezano z aretacijami nekaterih vodilnih v gradbenih podjetjih. Večina vprašanih, 59 odstotkov, meni, da so aretacije znak uspešnejšega boja proti korupciji, 31 odstotkov vprašanih pa se s tem ne strinja. Glede razrešitve tožilca Boštjana Penka s položaja v skupini za boj proti organiziranem kriminalu pa 47 odstotkov vprašanih meni, da je bila razrešitev upravičena, 33 odstotkov jih meni, da je bila razrešitev neupravičena, 20 odstotkov vprašanih pa do razrešitve nima stališča. Episcenter je anketirance povprašal tudi o mnenju glede umika države iz Telekoma. Največ vprašanih - 43 odstotkov - meni, da bi se morala država umakniti postopoma, 28 odstotkov je proti umiku, medtem ko 14 odstotkov vprašanih meni, da bi se morala država takoj umakniti iz tega podjetja. Na vprašanje, kakšna škoda je bila Sloveniji povzročena s Hrvaško prodajo spornih zemljišč ob Dragonji, je 54 odstotkov anketirancev odgovorilo, da je bila povzročena velika škoda. 24 odstotkov jih je presodilo, da je bila povzročena neprecenljiva škoda, osem odstotkov vprašanih pa meni, da je šlo za majhno škodo. Anketa je še pokazala, da 33 odstotkov vprašanih podpira uvedbo pokrajin, 32 odstotkov uvedbo podpira pogojno, medtem ko ji nasprotuje 28 odstotkov vprašanih.
Raziskava, ki jo je izvedel Episcenter, je potekala od 3. do 5. marca, v njej pa je sodelovalo 900 anketirancev.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janševa Pahorjevi Golobičev Katarine Kresal Jelinčičeva Erjavčev Bajukova Bojan Šrota Sašo Peče Janeza Podobnika Boštjana Penka

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Epicenter za vlado: Janša prehitel Pahorja, Pečetu in Lipi 1 odstotek