objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 25. marec 2008 ob 14:55

Magova Anuška in Pristop nad Spem
Pod krinko žurnalizma napad konkurence in poskus obračuna bivših spemovcev z Božidarjem Novakom?!
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Novinarka prenovljenega tednika Mag Anuška Delić je na mariborsko oglaševalsko in lobistično agencijo Spem pred nekaj dnevi naslovila 14 famoznih vprašanj, ki jih je Spem objavil na svoji spletni strani (www.spem.si). Čeprav naj bi šlo za nekakšno nadaljevanje teme o fantomski hobotnici Boruta Petka, nekdanjega svetovalca v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, je pri vprašanjih, naslovljenih na Spem, že na daleč videti, da za njimi nesporno stoji konkurenčna oglaševalska agencija Pristop iz Ljubljane. Večina vprašanj tako ali tako neposredno vpleta Pristop (denimo vprašanje št 3: Ali drži, da se Spem že več let trudi postati konkurenca Pristopu, a mu je to uspelo šele v zadnjih letih, v času vladavine aktualne vlade?), spet druga pa postavljajo pod vprašanj novinarsko kredibilnost Anuške Delić. Je mar mogoče, da skoraj neznana novinarka Maga, ki nikoli doslej ni spremljala oglaševalska scene, prejšnji teden nenadoma postane takšna strokovnjakinja slovenskega oglaševanja, lobiranja in stikov z javnostmi, da zmore sestaviti celo tako podrobno vprašanje, kot je vprašanje št. 7: Ali drži, da je Božidar Novak, skupaj z Rajkom Dolinškom in Jano Bogdanovsko, leta 2003, ko na 7. SKOJ ni bila podeljena nagrada Prizma, zahteval obravnavo komisije, med drugim vodilnega strokovnjaka dr. Dejana Verčiča, pred častnim razsodiščem, in sicer zaradi domnevne nestrokovnosti? Za lažje razumevanje, Božidar Novak je solastnik Spema (skupaj s Suzano Mihelin Ritlop), Dejan Verčič pa solastnik Pristopa; kdo sta Rajko Dolinšek in Jana Bogdanovska pa se Anuški Delić najverjetneje niti ne sanja. Mag naj bi temo o Spemu predvidoma objavil v sredo.
Zato na Spemu logično sumijo, da so Magova kobajagi novinarska vprašanja, ki jih je Anuška Delić lansirala na Spem, pisali v Pristopu in lastniško povezani agenciji Futura PR, ki jo vodi Mariborčan in nekdanji Novakov podrejeni kolega Matjaž Klipšteter. Pristopova vprašanja naj bi pisala pristopovca Dejan Verčič in Aleš Razpet, verjetno pa je sodeloval še en solastnik Pristopa Andrej Drapal. Pri tem je zanimivo, da sta bila Matjaž Klipšteter in Aleš Razpet prej zaposlena na Spemu, Verčiču pa je Božidar Novak pomagal pri poslovni karieri.


Bivši proti Spemu, Klipšteter, Razpet in Verčič!
Matjaž Klipšteter je poklicno pot začel kot pripravnik na Spemu, ki ga je Novak ustanovil že leta 1986. Klipšteter se je kot pripravnik na Spemu zaposlil štiri leta kasneje. Ker so kmalu ugotovili, da Klipšteter dela firmi škodo pri naročnikih, je moral Spem zapustiti. Odšel je na svoje in skupaj z menda najlepšo mariborsko piarovko Sabino Hobacher ustanovil podjetje PR plus RM. Potem se je sprl tudi s Hobacherjevo; njuno podjetje ne obstaja več, Hobacherjeva je ustanovila novo družbo, Klipšteter pa se je zaposlil na Pristopu. Mimogrede, Hobacherjeva je intimna prijateljica z Vladom Krejačem, nekdanjim urednikom Odmevov na TV Slovenija, zdaj pa novopečenim odgovornim urednikom Radia Maribor. Matjaža Klipšteterja so tudi na Pristopu kmalu pogruntali kot zdraharja in ga prekomandirali v hčerinsko podjetje Futura PR, kjer je zaposlena tudi nekdanja posebna svetovalka bivšega predsednika eldesove vlade Toneta Ropa, slavna Marijana Kandutti. Sicer pa naj bi imel Matjaž Klipšteter svojega nekdanjega sošolca z mariborskega Vekša (bivša Visoka ekonomska šola) Božidarja Novaka v želodcu tudi zato, ker so sošolke bolj letale za Novakom kot Klipšteterjem. V Mariboru pravijo, da mu Klipšteter tega ne bo nikoli odpustil.
Oče Matjaža Klipšteterja je upokojeni mariborski novinar Otmar Klipšteter, ki je v štajerski prestolnici prav tako slovel po številnih konfliktih. Je pa Božidarja Novaka leta 1986 na novinarski šoli učil novinarstva. Matjažev brat Tomaž Klipšteter pa je novinar časnika Dnevnik in pogosto piše o Božidarju Novaku in družini Petek. Medklic: Matjažev in Božidarjev sošolec na Vekšu je bil tudi Stanko Brglez, direktor KBM Infonda, ki pa ga Novak na začetku ni hotel vzeti v službo na Spem. Brglez je nekaj časa potem pisal za časnik Finance. Prvi direktor Infonda pa je bil Branko Pavlin, sedanji predsednik uprave Dnevnika, ki ga je na Infond prav tako pripeljal Novak. Pavlin je kasneje moral Infond zapustiti, v precej čudnih okoliščinah, nekateri novinarji Večera pa se hvalijo, da o tem premorejo obsežno dokumentacijo, ki naj bi Pavlina hudo bremenila; sedanji prvi človek Dnevnika Branko Pavlin za odhod sicer najbolj krivi sedanjega predsednika uprave Nove kreditne banke Maribor Matjaža Kovačiča. Kot je znano, je Infond pred leti kupila Pivovarna Laško.

Aleš Razpet je sin Rafaela Razpeta, nekdanjega dolgoletnega šefa mariborske partije. Božidar Novak je Razpeta zaposlil na Spemu, potem ko je kot direktor zagonil in spravil v stečaj nekoč znano kmetijsko zadrugo Agrohit iz Slivnice. Aleš Razpet je nato prestopil na Pristop in kmalu postal eden od partnerjev družbe.

Dejan Verčič je na prvi gimnaziji v Mariboru slovel kot pomemben član ZSMS, toda mnogi so ga imeli za klasičnega aparatčika. Njegovi sošolci se ga spomnijo celo kot tožibabo. Prvo pot v tujino in izobraževanje v ZDA mu je uredil Božidar Novak. Verčič je kasneje postal vodja informativnega centra v državnem vodstvu ZSMS, v času, ko je tako imenovani marksistični center na tedanji Republiški konferenci ZSMS prevzel sedanji predsednik Zares Gregor Golobič. Kljub temu Golobič in Pristop kasneje nikoli niso bili v posebej dobrih odnosih. Lider Pristopa Franci Zavrl je namreč bolj pripadal Demokratom Igorja Bavčarja, kasneje velikega Golobičevega nasprotnika v LDS. Ampak to je že neka druga zgodba … Franci Zavrl se zdaj sicer rad pohvali, da so njegovi odnosi z Golobičem boljši kot kdajkoli prej. Dejana Verčiča menda jezi, da je Spemova Londonska šola za odnose z javnostmi z javnostmi mnogo bolj uspešna, kot njegova PR šola, čeprav je Verčič že nekaj časa profesor na ljubljanski FDV. Mimogrede, dekan FDV in nekdanji minister za obrambo Anton Grizold je šele pred kratkim, zaradi konflikta interesov Verčiča in Pristopa, prekinil pogodbo, ki jo je imel Pristop s FDV.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Anuška Delič Boruta Petka Janeza Janše Rajkom Dolinškom Jano Bogdanovsko Dejana Verčiča Suzano Mihelin Ritlop Matjaž Klipšteter Aleš Razpet Andrej Drapal Sabino Hobacher Vladom Krejačem Toneta Ropa Marijana Kandutti Otmar Klipšteter Tomaž Klipšteter Stanko Brglez Matjaža Kovačiča Rafaela Razpeta Gregor Golobič franci zavrl Igorja Bavčarja anton grizold

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Magova Anuška in Pristop nad Spem