objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 27. marec 2008 ob 06:10

Miši Bauer naj uvaja Patricijo Šašek!
Prijateljica Andrijane Starina Kosem prevzema tabloid Slovenske novice, Silvester Šurla pa toži Delo in zahteva vrnitev na Mag
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Kljub demantiju, da naj bi predprejšnji torek prišlo do srečanja med odgovornim urednikom Slovenskih novic Marjanom Bauerjem in predsednikom uprave Pivovarne Laško Boškom Šrotom, se je očitno nekaj dogajalo. Prejšnji torek se je na tako imenovani redni koordinaciji urednikov Delovih edicij in poslovnega vodstva družbe odgovorni urednik časnika Delo Janez Markeš spravil na Slovenske novice. Češ, časnik Delo naj bo kot letalonosilka, vse ostale edicije pa njegov suport, je trdil Markeš, zato bi morali uredniki drugih edicij najbolj ekskluzivne tekste najprej ponuditi v objavo Delu; tako Markeš, ostali prisotni pa so se samo čudili. Potem je novopečeni uredniški ideolog Markeš prišel do Novic, čeprav Bauerja na seji ni bilo. Markeš je Novicam očital, da članka o aretaciji slovenskega mamilarskega dilerja Kristjana Kamenika na Hrvaškem niso najprej ponudili Delu, ampak so ga objavili sami (Markeš je v svoji debati celo omenil avtorja članka, novinarja Slovenskih novic Boštjana Celca); Delo je bilo potem kobajagi prisiljeno, da šele naslednji dan povzema iz hrvaškega Jutarnjega lista.

Je novi Miši je Patricija Sašek?
V sredo zjutraj pa je na Novicah počilo, člani uredništva so namreč izvedeli, da je namestnica Marjana Bauerja Mišija postala Patricija Šašek, nekdanja tiskovna predstavnica ministrstva za gospodarstvo, tesna sodelavka in osebna prijateljica predsednice nadzornega sveta Dela Andrijane Starina Kosem. Patricija Šašek, ki jo novinarji poznamo kot inteligentno in uspešno piarovko, za seboj nima niti minute novinarskih izkušenj, razen urednikovanja nekdanjemu glasilu Janševe SDS Naši zapiski. Šaškova je bila pred prihodom na ministrstvo tudi ena od tiskovnih predstavnic SDS. Ker Slovenske novice niso navaden časopis, ampak tabloid, je odločitev vodstva Dela, da Patricija Šašek postane Bauerjeva namestnica, toliko bolj presenetljiva. Glede na njeno povezanost z ASK pa lahko sklepamo, da je nekdanja razvpita državna sekretarka to kadrovsko potezo odigrala na prvo žogo. Patricija Šašek je po odhodu z ministrstva ustanovila svoje podjetje in po naših informacijah sklenila pogodbo z Delom, za svetovanje na področju stikov z javnostmi. Čeprav smo na upravo Dela včeraj dopoldne v tej zvezi naslovili nekaj vprašanj, smo ostali brez odgovora. Neuradno pa smo izvedeli, da naj bi Patricija Šašek občasno svetovala tudi predsedniku SLS in celjskemu županu Bojanu Šrotu, ne pa tudi Pivovarni Laško oziroma Bošku Šrotu. Patricija Šašek je pred leti sodelovala tudi v predvolilni kampanji nekdanje kandidatke za predsednico države Barbare Brezigar. Na Slovenskih novicah so bili nad njenim imenovanjem šokirani, vsaj nekateri, med njimi Bauer (kljub temu se je diplomatsko smehljal, ko je Patricijo Šašek zjutraj predstavljal sodelavcem), dosedanji edini Bauerjev namestnik Jože Splichal in urednik priloge Bulvar Bojan Budja, ki je maja lani nameraval s politično pomočjo tedanjega urednika Dela Petra Jančiča Bauerja celo zamenjati. Naši viri trdijo, da na Slovenskih Novicah, kjer je bilo uredništvo vedno močno mačistično obarvano, po imenovanju diplomirane filozofinje Patricije Šašek nikoli več ne bo tako, kot je bilo prej; celo zastekljena pisarna na koncu hodnika, ki so ji jo namenili, je pomenljiva. Iz nje je moč zlahka nadzorovati skoraj celotno redakcijo. Slišati je tudi, da naj bi se Šaškova ob Bauerju učila, kako "furati" časopis, kajti malo verjetno je, da bodo lastniki Dela Marjanu Bauerju po koncu tega leta še podaljšali pogodbo; do takrat pa naj bi Šaškova poskrbela za uredniško lansiranje tem, ki bodo ustrezale interesom Andrijane Starina Kosem. Povejmo še, da novinarji Slovenskih novic s Patricijo Šašek doslej niso imeli opravka, z izjemo političnega komentatorja Jadrana Vatovca, ki pa z Mišijem Bauerjem tako ali tako ni v najboljših odnosih.
Šurla toži Puhana in Delo
Nekdanji vršilec dolžnosti odgovornega urednika tednika Mag Silvester Šurla je vložil tožbo zoper upravo Dela, ker naj bi ga nezakonito premestila v uredništvo brezplačnika Total tedna. Šurla je prek ljubljanskega odvetnika Marka Rajčeviča predlagal sodišču, da upravi Delu odredi, naj ga kot delodajalec razporedi na prejšnje delovno mesto, to je v uredništvo tednika Mag. Po mnenju Šurle je premestitev pomenila discipliniranje, ker se ni hotel podrediti željam novih lastnikov Dela.

Kot piše v tožbi, je Šurla po vrnitvi z dopusta 30. januarja letos od predsednika uprave Dela Petra Puhana dobil obvestilo o kršenju obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi, ki se je nanašalo na tožnikove internetne zapise o stanju na Magu, ki jih je objavil v času dopusta (na www.silvestersurla.com, čeprav je Šurla pozneje nehal pisati blog). V obvestilu ga je delodajalec opozoril na možnost odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga. Naslednji dan so Šurlo premestili v drugo uredništvo, uradno "zaradi kadrovske popolnitve in konsolidacje uredništva Total tedna". To neskladje po Šurlinem mnenju "nakazuje, da si je delodajalec preprosto izmislil (organizacijski) razlog za premestitev tožnika v drugo uredništvo". Šurla je premestitev sprejel, a hkrati opozoril upravo Dela, da je Total tedna časnik s povsem drugačno programsko zasnovo od tednika Mag. Po zakonu o medijih pa je za premestitev urednika v uredništvo medija, ki ima drugačno programsko zasnovo, treba spremeniti pogodbo o zaposlitvi, opozarja Šurla. Po navedbah Silvestra Šurle pravi razlog za njegovo premestitev ni bil organizacijske, ampak disciplinske narave. Namen premestitve, trdi Šurla, je bil znebiti se in ga disciplinirati, ker se kot urednik ni hotel podrediti željam novih lastnikov Dela oziroma nadzornikom, ki so jih ti postavili. Šurla je v tožbi spomnil, da sta mu kot vršilca dolžnosti odgovornega urednika Maga nova člana nadzornega sveta Dela - gre za Andrijano Starina Kosem in Stojana Zdolška - na pogovorih "dala vedeti, da bo moral (po njunem) tednik Mag odslej temeljito spremeniti oziroma prilagoditi svojo uredniško politiko, tako da bi podpiral predvsem nekatere politične stranke, izrecno je bila omenjena Slovenska ljudska stranka, in določene projekte nekaterih slovenskih gospodarski družb, spet je bila izrecno omenjene Pivovarna Laško d.d.". Šurla pa je to zavrnil in vztrajal, da bo še naprej vodil uredniško politiko v skladu s profesionalnimi standardi. O pritiskih je tudi javno spregovoril, kar naj bi bil razlog, da ni bil izbran za novega odgovornega urednika Maga.

Spomnimo: nadzorniki Dela so konec novembra 2007 objavili razpis za novega odgovornega urednika Maga, Šurla pa je takrat javno opozoril na pritiske nekaterih članov nadzornega sveta. Na Šurlove obtožbe sta se odzvali obe novinarski združenji, za novega odgovornega urednika tednika Mag pa je bil pozneje izbran komentator Dela Veso Stojanov, medtem ko so Šurlo premestili v Total tedna. To potezo vodstva Dela so v Združenju novinarjev in publicistov označili za nesporno kršitev novinarjevih pravic in delovno-pravne zakonodaje.
Stojanov in Babičeva mojstra za dež
Sicer pa je bil Veso Stojanov, potem ko sta nadzornika Dela postala ASK in Zdolšek, sprva predviden za urednika notranjepolitične redakcije, novembra ali decembra lani naj bi zamenjal Ivana Puca. Toda Stojanov je po naših informacijah postavil pretežke pogoje, da morajo "notranjo" zapustiti Majda Vukelič, Matjaž Albreht in Marko Jakopec, ki naj bi bili po njegovem nesposobni novinarji. Potem je Markeš za mesto namestnika urednika notranje želel pridobiti radijskega novinarja Tomaža Celestino, ki pa ga je z intrigami odvrnila tedanja novinarka notranje in sedanja namestnica odgovornega urednika Maga Mateja Babič. V zakulisju je lansirala govorice, da je Celestina v redakciji nezaželen. Ko je to izvedel Celestina, se je ponudbi odpovedal. Babičeva, ki je menda računala, da bo Puca zamenjala prav ona, se je hotela znebiti tudi novinarke Petre Bezjak, ki je pozneje res odšla na TV Slovenija. Babičeva jo je naokoli opravljala s precej prostaškimi izrazi.

Zdaj bi se pa Babičeva rada odkrižala Igorja Kršinarja, za katerega trdi, da ne more več delati v uredništvu Maga. Po naših informacijah je predsedniku uprave Dela Puhanu že večkrat dejala, da Kršinarja, po njegovem nastopu pred državnozborsko komisijo za človekove pravice (vodi jo poslanka Pahorjevih Socialnih demokratov Majda Potrata), ne more več poslati v državni zbor, ker naj bi bil nekredibilen. Zato Puhana že nekaj časa nagovarja, naj Kršinarja premesti kam drugam. O tem se je na svojem blogu razpisal tudi Kršinar (www.igorkrsinar.blogspot.com). Pred zadnje čase izjemno opravljivo razpoloženo Babičevo pa očitno ni varen niti njen neposredni uredniški šef Veso Stojanov; zanj ugotavlja, da je len, zato mora ona cele dneve ždeti v redakciji ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Marjanom Bauerjem Boškom Šrotom Janez Markeš Kristjana Kamenika Boštjana Celca Je novi Miši je Patricija Sašek? Patricija Šašek Andrijane Starina Kosem Janševe Bojanu Šrotu Bošku Šrotu Barbare Brezigar Jože Splichal Bojan Budja Petra Jančiča Jadrana Vatovca Šurla toži Puhana in Delo silvester šurla Marka Rajčeviča Petra Puhana Veso Stojanov Stojanov in Babičeva mojstra za dež Ivana Puca Majda Vukelič Matjaž Albreht Marko Jakopec, Tomaža Celestino Mateja Babič Petre Bezjak Igorja Kršinarja majda potrata

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Miši Bauer naj uvaja Patricijo Šašek!