objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Torek, 1. april 2008 ob 05:39

Janša na vrhu prehitel Pahorja, Golobič ostaja tretji, padec Kresalove
Delež neopredeljenih se zmanjšuje, toda nič se ni odločeno
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Po raziskavi oddelka za raziskave in razvoj SPEM Komunikacijske skupine bi največ glasov v primeru volitev političnih strank za državni zbor to nedeljo dobila Janševa Slovenska demokratska stranka – volilo bi jo 20,8 odstotkov anketiranih. Sledijo Pahorjevi Socialni demokrati, ki bi jih volilo 14,3 odstotkov vprašanih, na tretjem mestu je Golobičev Zares s 6,8 odstotki, takoj za njimi pa Jelinčičeva Slovenska nacionalna stranka s 6,5 odstotki. DeSUS Karla Erjavca bo dobil 4,1, LDS Katarine Kresal 3,9, Šrotova SLS 2,6, Bajukova Nova Slovenija 1,4, Pečetova Lipa pa 1,1 odstotka glasov. 38,3 odstotkov anketiranih se ni opredelilo za nobeno politično stranko. Glede na podatke Spemovih mesečnih raziskav volilnih preferenc je Slovenska demokratska stranka tako prvič po maju 2007 ponovno prehitela Socialne demokrate. Preobrat, ki se je zgodil na vrhu, je najbrž posledica zmanjšanja deleža neodločenih. Analiza preteklih gibanj volilnih preferenc pa kaže, da še nič ni odločeno in da lahko do jeseni pričakujemo še kakšen preobrat.
Javnomnenjsko raziskavo o aktualni problematiki v Sloveniji na vzorcu 1.000 naključno izbranih polnoletnih prebivalcev Slovenije je med 25. in 27. marcem 2008 opravila SPEM Komunikacijska skupina.
Podatki o raziskavi
Naročnik: SPEM Komunikacijska skupina d.o.o.
Ciljna javnost: polnoletni prebivalci (18+ let) Slovenije
Vzorec: kombinacija kvotnega po regiji in naključnega sistematičnega (po telefonskem imeniku – TIS), podatki so obteženi po spolu, starosti in dokončani izobrazbi, glede na statistične podatke o populaciji iz Statističnega letopisa Slovenije 2007
Velikost vzorca: 1.000 anketiranih
Standardna napaka vzorca za N=1.000 pri 95 odstotni stopnji zanesljivosti je +/- 3,1 odstotne točke
Metoda zbiranja podatkov: telefonsko anketiranje
Datum zbiranja podatkov: 25.03.-27.03.2008
Stopnja odzivnosti: 37,7%

Oddelek za raziskave in razvoj SPEM Komunikacijske skupine je član mednarodne organizacije ESOMAR (The World Organisation for Enabling Better Research into Markets, Consumers and Societies) in s tem podpisnik etičnega kodeksa javnomnenjskega in tržnega raziskovanja.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janševa Pahorjevi Jelinčičeva Karla Erjavca Katarine Kresal Šrotova Bajukova Pečetova Lipa Podatki o raziskavi

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janša na vrhu prehitel Pahorja, Golobič ostaja tretji, padec Kresalove