objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 22. april 2008 ob 05:42

Reporter furajo Šurla, Kreft in Raščan, Babičeva nazaj na Delo
Nov politični tednik naj bi izdajala hčerinska družba Dela Revij, ki jo vodi nekdanji nogometaš Boštjan Kreft
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Peterica bivših novinarjev Maga (Silvester Šurla, Igor Kršinar, Biserka Karneža Cerjak, Nenad Glucks in Ivan Puc), ki je prejšnji teden dala odpoved na Delu, je že podpisala pogodbo z novim založnikom napovedanega tednika Reporter. Po naših informacijah gre za podjetje Prava smer založništvo d.o.o., registrirano na Leskoškovi cesti 9D v Ljubljani, katerega direktor in lastnik (po Ajpesu) je nekdanji nogometaš Boštjan Kreft iz Idrije. Podjetje ima 7500 evrov ustanovitvenega kapitala, ustanovljeni je bilo 13. marca letos, naši viri pa trdijo, da naj bi šlo za hčerinsko družbo Dela Revij d.d., Kreft pa naj bi bil osebni prijatelj predsednika uprave in 49-odstotnega lastnika Dela Revij Mateja Raščana. Raščan je bil prejšnji teden v tujini in na naše klice ni odgovarjal.
Nov desnosredinski informativnopolitični tednik Reporter naj bi prvič izšel v ponedeljek, 19. maja, v Magovem revijalnem formatu in obsegu sto strani. Odgovorni urednik bo Šurla, jedro novinarske ekipe pa seveda tvorijo že omenjeni novinarji Maga. Sodelovalo naj bi tudi nekaj znanih kolumnistov, menda pa tudi razvpita nekdanja novinarka Direkta Ana Jud, ampak samo kot občasna zunanja sodelavka. Kot smo že napovedali, zraven ni ustanovitelja Maga Danila Slivnika, ki ostaja nepisoči komentator na Magu in se po navedbah naših sogovornikov z Dela počasi pripravlja na odhod iz novinarstva. V prihodnjih mesecih naj bi se v celoti posvetil investicijam v gradbeništvu; njegova zdajšnja zaposlitev na Magu oziroma Delu pa naj bi bila koncesija predsednice nadzornega sveta Dela Andrijane Starina Kosem, ki naj bi jo Slivnik dobil zaradi njegovih "zaslug pri prevzemu Dela s strani Pivovarne Laško in nameravanem menedžerskem odkupu Dela", Slivnik pa je svojim delodajalcem očitno moral zagotoviti molk in nevmešavanje pri prevzemu uredniške politike Maga.

Medtem pa si vodstvo Delo prizadeva, da bi preprečilo ali vsaj otežilo izid Reporterja. Predsednik uprave Dela Peter Puhan je namreč Šurli & Co. zagrozil z upoštevanjem trimesečnega odpovednega roka, kar pa so bivši magovci že zavrnili, saj za to naj ne bi bilo nobenih pravnih razlogov. Poleg tega, trdijo bivši magovci, je Puhan zadnji, ki bi si tovrstno nagajanje moralno smel privoščiti. Spomnijo se namreč Puhanovega takojšnjega prihoda na Delo, 24 ur potem, ko ga je nadzorni svet Dela pod vodstvom ASK imenoval predsednika uprave, čeprav je imel na prejšnjem delovnem mestu na Slovenskih železnicah šestmesečni odpovedni rok. Podrobnosti o tem, kako so bivši magovci dajali odpoved in kaj jim je govoril Puhan, si lahko preberete na spletni strani www.igorkrsinar.blogspot.com.

Precej težav pa je Delu s takojšnjo odpovedjo povzročil urednik notranje politike Ivan Puc. Tisti dan, ko je sporočil, da nepreklicno odhaja (prejšnji torek), je odgovorni urednik Dela Janez Markeš najmanj 15-krat telefoniral Tanji Starič na Žurnal24 in jo prepričeval ter moledoval, naj 1. maja prevzame Pucevo uredniško mesto. Ona pa ga je zavrnila in mu rekla, da je na Delo ne bo vsaj še tri mesece in da naj prej poiščejo urednika notranje. Staričeva naj bi na Delo namreč prišla za komentatorko, čeprav je po naših informacijah na Delo sploh ne bo. Menda čaka na izid jesenskih volitev v državni zbor, saj upa na zmago bodoče vladne koalicije levosredinskih strank, ki bi ji  zagotovila comeback na eno od uredniških mest TV Slovenija. Najresnejša kandidatka za novo urednico notranje na Delu je zdaj nekdanja novinarka notranje in namestnica odgovornega urednika Maga Mateja Babič, ki naj bi uživala popolno podporo Andrijane Starina Kosem (menda predvsem zaradi serije člankov v Magu o družini Petek), pa tudi bratov Boška in Bojan Šrota, prvega človeka Pivovarne Laško in celjskega župana ter predsednika SLS. Mimogrede, Babičeva je zadnje čase stalna gostja Delu najbližjega lokala Kalvan. Zaradi Babičeve pa je izgubil živce prejšnji odgovorni urednik Dela Peter Jančič, ki je zaposlen kot komentator v notranji. Babičeva ga namreč ne prenese, zato Jančič ves zelen hodi po Delovi stolpnici, povabilo za prestop v tednik Reporter pa naj bi zavrnil. Sicer pa naj bi bil izbor novega urednika notranje politike težaven predvsem zaradi "težaka" Markeša, s katerim nobeden noče delati. Ko je bil Puc pred časom na dopustu, se je njegova namestnica Barbara Hočevar Markeša menda striktno izogibala …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
silvester šurla Igor Kršinar Biserka Karneža Cerjak Nenad Glucks Ivan Puc Boštjan Kreft Mateja Raščana Ana Jud Danila Slivnika Andrijane Starina Kosem Peter Puhan Janez Markeš Tanji Starič Mateja Babič petek Boška Bojan Šrota Peter Jančič Barbara Hočevar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Reporter furajo Šurla, Kreft in Raščan, Babičeva nazaj na Delo