objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Sreda, 23. april 2008 ob 09:32

Janković je evropske stadione gledal z dvema zasebnima letaloma
Ljubljanskemu županu je menda najbolj všeč stadion v Stavangerju, tisti v Rotterdamu pa se mu zdi kot zapor
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Prejšnji konec tedna so si predstavniki Mestne občine Ljubljana, zasebnih partnerjev in projektantov ogledali stadione in športne dvorane v Rotterdamu, Stavangerju, Helsinkih in Stuttgartu. Na včerajšnji tiskovni konferenci pa je župan Zoran Janković povedal, da so se že dogovorili o vsebini štadiona in športne dvorane v Stožicah ter postavili rok za pripravo PGD dokumentacije. V Rotterdamu so si ogledali stadion s 60.000 sedeži. Po županovih besedah naj bi bil ta stadion najbolj varen, vendar deluje zaporniško. Ogledali so si tudi stadion v Stavangerju, ki je po vsebini enak željam Mol za stadion v Stožicah. Je brez atletske steze, ima 16.000 sedežev, približno 700 Vip lož, vsi sedeži pa so pokriti. Poleg je tudi manjši trgovski center. V Helsinkih so si ogledali zasebno hokejsko dvorano, kjer pa se odvijajo tudi druge prireditve. Oglede pa so zaključili z obiskom Porsche Arene v Stuttgartu, kjer je stadion s 60.000 sedeži in dvorana z 12.000 sedeži. Razen slednjega so vsi objekti nastali na zapuščenih območjih mest, podobno kot Stožice in tako po Jankovićevih besedah razvijajo nov predel mesta. Na podlagi ogledov so ugotovili, da je vsebina projekta gradnje stadiona in športne dvorane v Stožicah zelo dobra. "Videli smo, kaj je treba dodati in predvsem kaj ne smemo narediti," pravi Janković. Pri vseh omenjenih objektih so tudi parkirna mesta, ki jih v Stožicah načrtujejo skoraj 5000. Jankovič je še pojasnil, da mora arhitekturni biro Sadar Vuga pripraviti dokumentacijo za stadion do 30. junija, za dvorano pa do 30. julija letos. Dvorana naj bi bila vsebinsko podobna dvorani v Helsinkih, ki je razdeljena na tri dele. V spodnjem delu tik ob igrišču je predvidenih 6000 sedežev, nad njimi pa je 1000 sedežev v Vip ložah. Nad ložami je še 5000 sedežev, s katerih se slabše vidi, vendar se da ta del sedežev od ostalih ločiti z zaveso, če dvorana ni polna, je pojasnil župan. V dvorani v Stožicah se bo po Jankovićevih besedah odvijal samo šport, košarka, rokomet in odbojka. Dvorana in stadion v Stožicah bosta namenjena predvsem športu, dopolnilna dejavnost pa bodo koncerti in podobne prireditve. Po županovih besedah se je zasebni partner odločil, da bo trgovski del Športnega parka Stožice določil do konca maja. Lokacijo v Stožicah si je 16. aprila s sodelavci že ogledal predsednik uprave družbe Delta Holding Miroslav Mišković. V tem tednu pa si bodo lokacijo še enkrat ogledali slovenski trgovci in potem še avstrijski trgovec kot developer. Sicer je slišati, da naj bi trgovci bolj zmajevali z glavo, saj naj bi bili trgovski centri in trgovine blizu stadiona predvidene na lokacijah pod zemljo, kar je investitorje v trgovino menda težko sprejemljivo.
Je pa zanimivo, kako nenavadno številčno velika delegacija Mestne občine Ljubljana si je ogledovala naštete stadione. Bilo jih je dovolj za skoraj celo nogometno moštvo. Poleg Jankovića so na pot po izbranih štadionih Evrope, ki je trajala od sobote zjutraj do nedelje zvečer, šli podžupan Janez Koželj, načelnik oddelka za urbanizem Miran Gajšek, načelnica za šolstvo in šport Marija Fabčič, šef za šport znotraj njenega oddelka Marko Kolenc, Jankovićeva mestna svetnika Peter Vilfan in Marta Bon, nov direktor športnega zavoda Tivoli Roman Jakič, šefica Jankovićevega kabineta Mateja Valentan in županova predstavnica za odnose z javnostmi Tjaša Ficko. Potovali so z dvema najetima zasebnima letaloma, Tjaša Ficko pa je za naš portal povedala, da sta celotno turnejo financirala zasebna partnerja v projektu, Gradis Skupina G in Energoplan, ne ve pa, kako sta si razdelila stroške. Z Jankovićem so leteli tudi član uprave Gradisa Milan Pukšič in direktor Energoplana Zlatko Sraka in arhitekt Jurij Sadar.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Zoran Jankovič miroslav mišković Janez Koželj Miran Gajšek Marija Fabčič Marko Kolenc Peter Vilfan Marta Bon roman jakič Mateja Valentan Tjaša Ficko Milan Pukšič Zlatko Sraka Jurij Sadar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Janković je evropske stadione gledal z dvema zasebnima letaloma