objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 1. maj 2008 ob 07:28

Joško Joras gladovno stavka, Marjan Podobnik pa uživa na večerjah!
Akcija Čista država: borec za južno mejo Joras je v svojem avtomobilu ob Dragonji začel gladovno stavko
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Razvpiti borec za južno mejo Joško Joras je v noči iz torka na sredo začel gladovno stavko. Na posebni novinarski konferenci ob Dragonji je pojasnil, da se je za ta korak odločil, potem ko mu je bilo onemogočeno izvršiti sklep piranskega sodišča za odstranitev cvetličnih korit, ki ovirajo pot od njegove hiše na levem bregu Dragonje. Stavko je napovedal že isti dan, ko so mu prepovedali dostop do njegovega doma. Na to se je pripravljal, hranil se je le z vodo in sadjem, tudi zato, ker so mu svetovali, da ni dobro za organizem, če se k temu ne pristopi pravilno. "Glede na dogodke, ki so se zgodili, sem moral to narediti. Na to sem pripravljen fizično in psihično, da lahko delam, kar sem se odločil," je pojasnil. Cvetlična korita so poskušali odstraniti, vendar jim to ni bilo omogočeno, slovenska policija pa jim ni stala ob strani. Joras je tudi spomnil novinarje, da so štiri korita neuspešno poskušali odstraniti že pred dvema letoma. "Predstavniki Slovenije so bili obveščeni o sklepu sodišča, zaprosil sem jih za pomoč, da na slovenskem ozemlju odstranimo ovire, ki jih Hrvaška postavlja neupravičeno, s čimer je omejevala mojo pot do doma. In ker tudi to ni šlo, mi ni preostalo nič drugega," trdi Joras, ki gladovno stavka v svojem avtomobilu, parkiranem na desnem bregu Dragonje. Joras želi doseči predvsem to, da se mu omogočijo takšni pogoji bivanja v Sloveniji oziroma Evropi kot vsem ostalim državljanom. Na novinarsko vprašanje, ali bo šel do konca, četudi bo ogrozil svoje življenje, je pojasnil, da pustimo času čas. "Jaz sem tega mnenja, da bom to naredil. Kako se bo to odvijalo naprej, boste sami priče, ali bo do tega prišlo." Od sestanka slovenskega in hrvaškega premiera, Janeza Janše in Iva Sanaderja, ki se bosta zgodaj popoldne udeležila sindikalnega shoda na Obrežju, pa Joras ne pričakuje ničesar, ker je "takih srečanj bilo že veliko". Tudi ne pričakuje, da bi ga obiskal kdo od politikov, pač pa, da izpolnjujejo obveznosti, ki jim jih narekujejo ustava in zakoni.

Zavod 25. junij gladovno stavko odsvetoval
Zavod 25. junij, ki ga vodi eden od liderjev Slovenske ljudske stranke Marjan Podobnik, mu je gladovno stavko odsvetoval, toda Joško Joras, ki želi neovirano priti do svojega doma, pravi, da bo gladovno stavkal ne glede na to, kaj mu drugi priporočajo. "Razen če mi nekdo od politikov, ki so odgovorni v Sloveniji in na Hrvaškem, prinese argumentiran argument, da to, kar zahtevam, ni pravilno. V tem primeru sem se pripravljen takoj umakniti," je novinarjem povedal Joras.
V današnjem sporočilu za javnost so v Zavodu 25. junij tudi zapisali, da bodo v četrtek pravnomočni sklep piranskega sodišča o odstranitvi cestnih ovir na levem bregu Dragonje v slovenščini in angleščini razposlali pristojnim evropskim ustanovam in evropskim medijem. Na pristojne evropske ustanove bodo poslali tudi enourni film o sobotnem dogajanju ob Dragonji, če predsednik vlade Janša do takrat ne bo zamenjal ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja in generalnega direktorja slovenske policije Jožeta Romška. Film naj bi med drugim dokazoval, kako "je preko trideset slovenskih specialcev zdravniškemu vozilu z vsemi označbami in zdravnikom preprečilo, da bi ljudem na mostu, posebej dvema nujno potrebnima pomoči, pripeljali zdravila, obleke za premražene mladoletne osebe in pitno vodo". V zavodu so prepričani, da mora Janša ta korak storiti, saj naj bi šlo za grobo teptanje pravne države in človekovih pravic.
Joras bo stavkal in hodil v službo
O napovedanem srečanju s predsednikom države Danilom Türkom, predvidoma po praznikih, pa je Joras dejal, da bo predsedniku skušal predstaviti problematiko in sklep piranskega sodišča. Kot je povedal, politiki v Ljubljani zelo malo vedo o tem, kaj se v resnici dogaja. Dejal je še, da bo kot samostojni podjetnik skušal izpolnjevati vse pogodbene obveznosti, ki jih ima kot oskrbnik doma paraplegikov na Pacugu. Prizadeval si bo, da bo hodil v službo.
Starman spet pisal varuhinji
Jorasove novinarske konference ob Dragonji se je udeležil tudi njegov odvetnik Daniel Starman. Ta je že poslal novo prošnjo varuhinji človekovih pravic Zdenki Čebašek Travnik, od nje pa zahteva ukrepanje. Po njegovih besedah gre za teptanje osnovnih človekovih pravic in grobo teptanje številnih drugih pravic, zajamčenih po slovenski ustavi. Glede Jorasove gladovne stavke pa je Starman dejal, da gre za "človeka, ki je pred šestimi leti že gladovno stavkal in vem, da je pripravljen iti do konca". Po Starmanovih besedah so pripravili tudi pooblastilo gospodarskim družbam in fizičnim osebam, da stopijo v akcijo "Čista država" in omogočijo izvršitev odločbe piranskega sodišča. S tem pooblastilom jih Joras pooblašča, da bi v njegovem imenu in na njegov račun opravijo omenjeno dejanje.

Podobnikov kulinarični teden
In še zanimivost: Marjan Podobnik, direktor Zavoda 25. junij, je v torek zvečer, dve ali tri ure pred začetkom Jorasove gladovne stavke, v neki neznani družbi večerjal v znani ljubljanski restavraciji Casa Nostra sredi Arene v ljubljanskem BTC. Prejšnji teden pa se je naokoli hvalil, kako je bil na pomembnem kosilu s Stojanom Zdolškom, znanim odvetnikom Pivovarne Laško in članom nadzornega sveta Dela.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Joško Joras Janeza Janše Iva Sanaderja Zavod 25. junij gladovno stavko odsvetoval marjan podobnik Dragutina Mateja Jožeta Romška Joras bo stavkal in hodil v službo Danilom Türkom Starman spet pisal varuhinji Daniel Starman Zdenki Čebašek Travnik Podobnikov kulinarični teden Stojanom Zdolškom

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Joško Joras gladovno stavka, Marjan Podobnik pa uživa na večerjah!