objavi na
pozareport.si

forum

Bizarno

Nedelja, 4. maj 2008 ob 12:54

Umrl zadnji atentator na Hitlerja
Nekdanji nemški častnik Philipp Freiherr von Böselager je nacističnega liderja poskušal ustreliti 13. marca 1943
2008 Pozareport

Odpri galerijo

V 91. letu starosti je umrl Philipp Freiherr von Böselager, zadnji preživeli atentator na Adolfa Hitlerja. Nemška vojska, ki je sporočila to novico, vzroka smrti ni navedla. Nekdanji nemški častnik je bil eden od osmih častnikov, ki so načrtovali ustrelitev Hitlerja in vodjo enot SS Heinricha Himmlerja 13. marca 1943 med obiskom vzhodne fronte. Atentat je propadel, ker se je Himmler v zadnjem trenutku odločil, da se obiska ne bo udeležil, atentatorji pa so se umaknili, saj so se v primeru preživetja Himmlerja bali krvave bitke za premoč med enotami SS in nemško vojsko.
Von Böselager je med pogovorom za francosko tiskovno agencijo AFP leta 2004 povedal, da bi bil tisti dan zagotovo streljal in pokazal pištolo, s katero je nameraval ubiti Hitlerja. Ustrelitev pa ni bila edini poskus usmrtitve Hitlerja. Von Böselager je bil tudi eden od 200 zarotnikov, ki so Hitlerju 20. julija 1944 podtaknili bombo v kovček v generalštabu v Vzhodni Prusiji, današnji Poljski. Takrat je atentat spodletel, saj je kovček neki častnik prestavil za masivno hrastovo mizo. Philipp Freiherr von Böselager je bil še zadnji preživeli od skupine 200 zarotnikov. Večino ostalih so nacisti prijeli in usmrtili z mučenjem, nihče izmed njih pa med mučenjem ni izdal njegovega imena. Sam je povedal, da je imel za primer prijetja s seboj vedno kapsulo s cianidom.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Philipp Freiherr von Böselager Adolfa Hitlerja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Umrl zadnji atentator na Hitlerja