objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 8. maj 2008 ob 05:37

Naši viri: kmetijo nad Lucijo furajo Senica, Kresalova in bankir Špan
Obalne kmetije strašno zanimive za bivše in aktualne liberalne demokrate
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Poslovni časnik Finance je razkril nekatere povezave med nastajajočo famozno turistično kmetijo Bužekijan, v ozadju katere naj bi stala znan ljubljanski odvetnik Miro Senica in njegova intimna partnerka ter predsednica LDS Katarina Kresal. Investicija, vredna več milijonov evrov, se dogaja v Mali Sevni nad Lucijo, obsega pa tri stavbe z apartmaji in jacuzziji. Bodoča turistična kmetija naj bi imela še prostor za degustacijo in vinsko klet, knjižnico in galerijo, namenjena pa bo tudi pridelavi oljk in nekaterih agrumov. Uradni investitor je podjetje Bužekijan d.o.o., s sedežem na Celovški cesti v Ljubljani. Lastnik podjetja je nek lokalni pridelovalec oljk Edo Bužekijan, ki naj bi bil tudi edini lastnik zemljišča. Direktorica njegovega podjetja je javnosti neznana Blanka Muster, prokurist pa Franc Zaviršek, od tu naprej pa lastniške in kapitalske povezave nesporno vodijo do odvetniško-političnega para Senice in Kresalove.
Bužekijan je naš
Blanka Muster je namreč prokuristka podjetja Ignis, katerega edini lastnik je odvetnik Miro Senica; direktorica Ignisa pa je Olga Zaviršek, očitno žena prokurista Bužekijan d.o.o., Franca Zavirška. In pozor: Olga Zaviršek je tudi dolgoletna tajnica odvetnika Senice, zaposlena v njegovi odvetniški pisarni. Blanka Muster pa je hkrati direktorica podjetja Octus, katerega edini lastnik je alpinist Gregor Kresal, brat Katarine Kresal. Vsa omenjena podjetja imajo, čudežno, sedež na istem naslovu – Celovški 150 v Ljubljani, Ignis in Octus pa sta bila ustanovljena v času, ko je Katarina Kresal še delala kot odvetnica v ljubljanski pisarni Mira Senice.
Miro Senica je novinarjem Financ zanikal finančno povezavo z investicijo v posestvo Bužekijan, on naj bi bil le njihov pravni zastopnik. Za Eda Bužekijana je povedal, da si "človek tam pač gradi dom, kmetijo ..." (z vsemi apartmaji, jacuzziji in knjižnico vred?!), Senica pa naj bi mu pomagal urediti potrebne dokumente in mu svetoval sodelovanje z računovodstvom, ki ga vodi Blanka Muster, zato imajo tam tudi sedež. Mimogrede, podjetji Ignis in Octus za opredeljeni kot družbi za upravljanje. Senica je novinarjem tudi zagrozil s tožbo, če bodo "samo omenili njegovo ime v povezavi s tem projektom". Povezavo s projektom je Financam zanikala tudi predsednica LDS Katarina Kresal. Kmet Edo Bužekijan pa se pred novinarji trmasto skriva. Tudi dovoljena, potrebna za investicijo, naj bi bila pridobljena na sumljiv način. Zavod za varstvo kulturne dediščine, denimo, je izdal negativno soglasje na gradbeno dovoljenje, toda upravna enota ga ni upoštevala, ker je prišlo prepozno.
Naši viri pa trdijo, da naj bi za investicijo zagotovo stala Senica in Kresalova, finančni kapital pa naj bi zagotovila avstrijska Hypo Alpe-Adria-Bank, ki jo vodi Celjan Božidar Špan, znan kot dober prijatelj in poslovni partner Mira Senice. Medklic: Senica že ima stanovanje v Portorožu, kjer je bližnji sosed predsednika uprave Intereurope Andreja Lovšina. Špan, ki pravkar zapušča vodenje ljubljanske podružnice Hypo banke in odhaja za člana uprave Hypo Alpe-Adria-Bank v Celovcu, je pred časom poskrbel tudi za finančno sanacijo LDS. Kresalovi je odobril kredit v približni vrednosti 600.000 evrov in tako liberalne demokrate začasno rešil finančnih dolgov. Namesto Špana Hypo banko v Ljubljani prevzema Anton Romih, dosedanji direktor Hypo Leasinga.

Thaler in Lavš gradita v Padni
V občini Piran pa luksuzno turistično kmetijo gradita še dva člana LDS (no, morda sta vmes že izstopila …), nekdanji minister za zunanje zadeve Zoran Thaler in razvpiti podjetnik Igor Lavš, tudi kolumnist Financ. Gre za investicijo posebnega tipa v vasici Padna, ki naj bi postala turistično zbirališče evropske elite, menda napol zaprtega tipa. Thaler, ki prav tako že premore stanovanje v Portorožu, se hvali, da naj bi v Padno pripeljal nekdanjega italijanskega zunanjega ministra Giannija de Michelisa in podobne kalibre. Medklic: Zoran Thaler se je v politiki na kratko spet pojavil lani jeseni, diskretno, kot tajni svetovalec v predsedniški kampanji Danila Türka, bodočemu predsedniku pa je svetoval skupaj s političnim analitikom in predavateljem na FDV Milanom Balažicem. Igor Lavš, ki zdaj menda lobira za prodajo Tušmobila srbskemu Telekomu, pa se je oktobra lani, po štirih letih, v sumljivih okoliščinah umaknil z mesta direktorja NLB InterFinanz v Beogradu. Naše informacije, da naj bi ga odstavili zaradi nepravilnosti pri dodeljevanju kreditov, je zanikal in zapisal, da ostaja angažiran v drugih projektih znotraj skupine NLB v Srbiji. Je pa zanimivo, da so Lavša pred dnevi, natančneje 25. aprila točno opoldne, opazili v stavbi Dela, na sestanku pri predsedniku uprave Dela Petru Puhanu. Kaj sta počela Lavš in Puhan, ni znano, je pa znano, da je bil Lavš nekoč direktor propadlega časnika Republika. Časnik je sicer žalostno ugasnil, toda naši viri trdijo, da naj bi Lavš takrat zaslužil prve resne milijone.

Golobič in Kopač in oljke nad Lucijo
Povejmo še, da ima nad Lucijo polje oljk v najemu tudi nekdanji eldeesovski minister za okolje in prostor ter ljubljanski mestni svetnik Janez Kopač, medtem ko je nekdanji generalni sekretar LDS in zdajšnji predsednik stranke Zares Gregor Golobič polja z nasadom oljk nad Lucijo kupil že pred leti, menda v španoviji z nekim lokalnim kmetom.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Miro Senica Katarina Kresal Edo Bužekijan Blanka Muster Franc Zaviršek Bužekijan je naš Olga Zaviršek Gregor Kresal Božidar Špan Andreja Lovšina Anton Romih Thaler in Lavš gradita v Padni Zoran Thaler Igor Lavš Giannija de Michelisa Danila Türka Milanom Balažicem Petru Puhanu Golobič in Kopač in oljke nad Lucijo Janez Kopač Gregor Golobič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Naši viri: kmetijo nad Lucijo furajo Senica, Kresalova in bankir Špan