objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 12. maj 2008 ob 10:18

Za Pivovarno Laško ni kriva SLS!
Ivan Oman, kmet iz Zminca in brez enega zoba, je bil glavna faca 20. obletnice ustanovitve Slovenske kmečke zveze
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Slovenska ljudska stranka (SLS) je v Ljubljani pripravila slovesnost ob 20. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze (SKZ), predhodnice današnje SLS. Prvi predsednik SKZ Ivan Oman je na včerajšnji slovesnosti v polni dvorani ljubljanskega Grand Hotela Union poudaril, da je bil končni učinek tega "punta" svobodna, demokratična in samostojna država.
V ponedeljek bo minilo 20 let, ko je bila 12. maja 1988 v Unionski dvorani v Ljubljani na množični javni tribuni ustanovljena SKZ in Zveza slovenske kmečke mladine - prva demokratična politična stranka po drugi svetovni vojni v Sloveniji. Predsednik SLS Bojan Šrot je poudaril, da je bilo to dejanje pogumnih in vizionarskih ljudi, ki so na pot demokracije stopili odločno in vztrajno. "Takratni dogodki so sprožili nesluten zgodovinski plaz, začetek demokratizacije države in na to smo upravičeno lahko ponosni," je dejal Šrot. Oman je na slovesnosti poudaril, da je bil nastanek SKZ protikomunistični upor v obliki kmečke stanovske organizacije. "Kmečki punt za staro pravdo, za svobodo, za demokracijo. Končni učinek tega punta skupaj z drugimi demokratičnimi gibanji, ki so nam sledila, je svobodna, demokratična in samostojna slovenska država" je dejal Oman. Po njegovih besedah imamo v letu 2008 SLS, stranko s 100-letno tradicijo, ki je nastala iz krščansko-socialnega gibanja na prelomu iz 19. v 20. stoletje. "Ali se res moramo vprašati, leta 2008, ali SLS še vedno pomeni Slovensko ljudsko stranko? Ali bo mogoče sčasoma tudi kaj drugačna," se je vprašal Oman in dodal: "Trdim, da bo SLS uspevala, če bo spoštovala svoje korenine, če se jih bo zavedala in se po njih ravnala." Prvi predsednik SKZ je ocenil, da bo stranka uspevala, če bo imela zaupanje tistih, ki so bilo v prenapolnjeni Unionski dvorani pred 20 leti. To je dogodek, ki ga je po Omanovih besedah vredno praznovati, ki se ga je vredno spominjati, da se ne pozabi, "da je bil slovenski kmet tisti, ki je oral ledino v prehodu iz totalitarizma v demokracijo". Po Šrotovih besedah Slovenci 20 let kasneje živimo v svoji državi, imamo demokracijo, smo del velike družine evropskih narodov, ki ji zadnjega pol leta tudi predsedujemo. Dodal je, da se včasih zdi, da je na področju demokracije treba še veliko narediti. "Ko se vprašamo, kako trdna je ta demokracija, ki sloni na treh temeljih oblasti, izvršne, zakonodajne in sodne. In če se samo ena dvigne nad ostale, se ravnotežje poruši," je poudaril Šrot. Po njegovih besedah je pomembno zavedanje ljudi, da morajo biti različne veje oblasti med seboj neodvisne, čeprav součinkujejo, in da letos vendarle ne gre za volitve predsednika vlade in izvršilne veje, ampak imamo volitve poslancev. Predsednik SLS je napovedal, da se bodo dobro pripravili na volitve, stopali po poti, ki so jo začrtali pred 20 leti, način njihovega političnega delovanja pa ne bo nič drugačen. Stranke doživljajo vzpone in padce in tudi SLS je že bila močnejša, je priznal Šrot.
Vzdušja, ki je vladalo pred 20 leti v Unionski dvorani, se skorajda ne da opisati, je pred današnjo slovesnostjo dejal eden od pobudnikov srečanja, nekdanji poslanec in predsednik stranke Franc Zagožen. "Bilo je včasih napeto, včasih tvegano, ampak vedno smo verjeli, da bomo uspeli," je poudaril. SLS je po njegovih besedah ostala kar zvesta programu izpred 20 let. "Žal nima te politične moči, da bi lahko odločilno na to vplivala in stvari gredo v veliki meri v popolnoma napačno smer," je ocenil Zagožen. Dodal je, da tudi on ni zadovoljen s stanjem demokracije, ob čemer pa se zaveda, da ni sistema, ki bi bil boljši. "Naša demokracija ima žal veliko hib." Po njegovih besedah je škoda, da stranka nima več tako velike moči. Ob tem se je vprašal, zakaj so se vsi obrnili proti SLS in tudi proti SKZ, ko je vendarle opravila ključno vlogo. Zagožen je na vprašanje, ali stranki škodi tudi povezovanje SLS s koncentracijo lastništva Pivovarne Laško v rokah brata predsednika SLS Boška Šrota, dejal, da za to ni kriva SLS. Bojan Šrot meni, da je koncentracija lastništva del tržnega gospodarstva. Ob tem je dejal, da za prihodnost Slovencev, Slovenije in kvaliteto življenja ni pomembno, kdo so lastniki kapitala, ampak je pomembno, kako bodo funkcionirale institucije demokratične družbe. Po njegovih besedah Pivovarna Laško in povezane družbe izplačujejo nadpovprečne slovenske plače.
Slovenska kmečka zveza je bila ustanovljena 12. maja 1988 v prenapolnjeni ljubljanski Unionski dvorani. Leta 1990 se je preimenovala v Slovensko kmečko zvezo - Ljudsko stranko ter dve leti kasneje v Slovensko ljudsko stranko. Aprila 2000 se je združila s Slovenskimi krščanskimi demokrati (SKD) v novo stranko z imenom SLS+SKD Slovenska ljudska stranka. Zaradi številnih notranjih nesoglasij, ki so se pokazala že na samem kongresu, pa je kmalu sledil razkol SLS+SKD.
Slovesnosti v Unionski dvorani so se udeležili tudi nekdanji in zdajšnji predsedniki, ministri in poslanci SLS. Ob 20-letnici predhodnice SLS je stolni župnik in prošt Jože Lap vodil mašo v ljubljanski stolnici. Na Televiziji Slovenija pa so včeraj zvečer predvajali dokumentarni portret o prvem predsedniku Slovenske kmečke zveze z naslovom Ivan Oman - kmet iz Zminca.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
ivan oman bojan šrot franc zagožen Boška Šrota Jože Lap

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Za Pivovarno Laško ni kriva SLS!