objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 20. maj 2008 ob 10:16

Jerca Legan Mata Hari afere Patria?!
Kaj imajo skupnega Milan M. Cvikl, Zdenko Pavček in Andrej Lovšin? Biznis in famozno Jerco Legan
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Milana M. Cvikla, poslanca Socialnih demokratov in razvpitega predsednika parlamentarne preiskovalne komisije, ki pregleduje nakup oklepnikov 8 x 8, Zdenka Pavčka, predsednika uprave Skupine družbe Viator & Vektor, lastnika podjetja Sistemska tehnika, ki je ostalo brez največjega vojaškega posla v zgodovini samostojne Slovenije, katerega je dobila finska Patria, in Andreja Lovšina, predsednika uprave Intereurope, ki naj bi kmalu pričal pred komisijo, povezujejo poslovni in zasebni interesi ter nova Cviklova intimna spremljevalka, famozna nekdanja manekenka in televizijska voditeljica, zdaj pa strokovnjakinja za stike z javnostmi Jerca Legan.

Andrej Lovšin (pred komisijo naj bi govoril o Patrii in Viator & Vektorju) in Zdenko Pavček sta praktično poslovna partnerja. Lovšin, nekdanji šef vojaške obveščevalne službe, občasni politik in kasneje podjetnik, se je preko svojega zasebnega podjetja Alpe Avto d.o.o. ukvarjal s prevozom Fructalovih sokov in alpskega mleka na Kosovo, Fructal pa je takrat, med letoma 2002 in 2004, vodil Dušan Mikuš, Lovšinov naslednik na stolčku direktorja vojaških obveščevalcev. Po nastopu funkcije predsednika uprave Intereurope pa je Lovšin svojih 25 kamionov prodal Pavčku oziroma Viator & Vektorju, kjer je Pavček medtem izvedel menedžerski prevzem.

Jerca in Zdenko Pavček
Pavčka, Lovšina in Cvikla tesno povezuje tudi Jerca Legan. Preden je spoznala Cvikla, je Leganova pogodbeno delala za Pavčka in Viator & Vektor, skozi Status, svetovanje in integrirane storitve na področju strateškega komuniciranja Jerca Legan s.p. Naši viri trdijo, da naj bi bila Leganova, ki je urejala tudi interno glasilo družbe Viator & Vektor, najbolj zaslužna za nov, na videz nekoliko bolj intelektualni imidž Zdenka Pavčka, ki ga poslovnež fura v zadnjem času. S Pavčkom naj bi si bila zelo blizu, preko Pavčka, ki je bil ravno takrat izvoljen za novega predsednika Gospodarske zbornice Slovenija, pa je Leganova začela poslovno osvajati tudi zbornico. Potem je Leganova prevzela posle pomočnice direktorja Kranjske investicijske družbe, ki jo vodi eden najbogatejših Slovencev Jože Anderlič. Nekateri so tudi prepričani, da naj bi Leganova skupaj s Pavčkom nagovorila Cvikla, naj za izvedenca svoje komisije postavi Ivana Prebila, nekdanjega člana upravnega odbora Viator & Vektor, kar se je kasneje, zaradi logične kolizije interesov, izkazalo za hudo sporno. No, poslancu in preiskovalcu Cviklu pa gre medtem zagotovo na roko, da se je Patria zapletla v domnevno mednarodno verigo podkupovanja in korupcije, poslovno umazane finske lovke pa naj bi segale tudi v Slovenijo.

Jerca in Andrej Lovšin
Jerco Legan dobro pozna tudi Andrej Lovšin. Za insajderje ni skrivnost, da sta pred leti skupaj hodila na Šmarno goro, za Lovšina bi lahko celo trdili, da si je z njo želel hoditi in tega ni znal skriti. Toda pri Leganovi so se opekli tudi nekateri drugi znani medijski kalibri, med njimi nekdanji urednik Žurnala Dejan Steinbuch in radijski medijski mogotec ter lastnik Info TV Leon Oblak.
Jerca Legan naj bi pred Cviklom osvajala tudi enega od morebitnih naslednikov Boruta Pahorja na mestu predsednika SD, Pirančana in strokovnjaka za pomorsko pravo Patrika Vlačiča. Prav Vlačiča pa naj bi v zadnjem času, po naših informacijah, na kosilo večkrat vabil nihče drug kot Andrej Lovšin. Predsednik uprave Intereurope očitno že plete svoj networking med Socialnimi demokrati, ki po jesenskih volitvah v državni zbor utegnejo voditi novo vladno koalicijo.

Nož na Pavčkovi jahti
O lobiranju in povezanosti Zdenka Pavčka ter ministrstva za obrambo pa dokazuje še ena podrobnost. Sredi marine v Izoli, na pomolu 8, je zasidrana jahta z imenom Nana, znamke Azimut, dolga pa je zavidljivih 50 čevljev. Stara je skoraj leto dni. Lastnik jahte je ljubljansko podjetje Yucca, uporabnik plovila, ki ga ima na leasing, pa je Zdenko Pavček, lastnik Viator & Vektorja. Leasing za jahto seveda najverjetneje odplačuje Pavčkovo podjetje. Med gosti, ki jih Pavček vabi na jahto, je menda večkrat videti poslanca LDS Antona Anderliča, pa tudi visoke uslužbence obrambnega ministrstva. Slednjih naj bi bilo sicer več na prejšnji Pavčkovi jahti, prav tako znamke Azimut, z enakim imenom, bila je le nekoliko krajša – v dolžino je merila 43 čevljev. Na novi jahti pa je predvsem zanimiv nož, izdelan v Kočevski Reki, ki ima posebno zgodovino. Nekdanji poveljnik specialne brigade Moris Tone Krkovič je namreč omejeno sejo teh nožev z vgraviranimi imeni podaril članom znane "koordinacijske skupine", ki sta jo med osamosvojitveno vojno vodila tedanja sekretarja za notranje zadeve in obrambo, Igor Bavčar in Janez Janša. Nož s serijsko številko in vgraviranim imenom Peter Zupan (možakar je bil vodja posebnega oddelka TRP, to je temeljnih razvojnih planov na ministrstvu za obrambo) je bil opažen že na prejšnjem, manjšem Pavčkovem plovilu, zdaj pa se nahaja tudi na novi Pavčkovi jahti. Sledi logično vprašanje: ali gre za darilo, ki ga je Peter Zupan podaril Zdenku Pavčku, ali pa je Zupan nož pozabil na jahti, kjer je bil morda povabljen kot gost. Ne gre namreč pozabiti, da so prav v okviru posebnega oddelka TRP potekala plačila in nabave vojaške opreme mimo javnih razpisov in vedenja medijev.
Cvikl bolj zaljubljen od Jerce?
Povejmo še, da so novinarji na nedavnem sprejemu ob dnevu Evrope v ljubljanski Narodni galeriji opazili, kako je Cvikl ob Jerci Legan žarel in se iskril od energije, medtem ko je Leganova delovala premišljeno in dostojanstveno. Novinarka revije Nova je ob tem zapisala, da "Cvikl deluje precej bolj zaljubljeno kot ona, ki daje bolj vtis poslovne kot intimne partnerke ..."
Demanti
Poslanec LDS Anton Anderlič nam je po objavi članka sporočil, da še nikoli doslej ni bil na nobeni od jaht Zdenka Pavčka.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Milana M. Cvikla Zdenka Pavčka Andreja Lovšina Jerca Legan Dušan Mikuš Jerca in Zdenko Pavček Jože Anderlič Ivana Prebila Jerca in Andrej Lovšin dejan steinbuch Leon Oblak Boruta Pahorja Patrika Vlačiča Nož na Pavčkovi jahti Antona Anderliča tone krkovič Igor Bavčar Janez Janša Peter Zupan Cvikl bolj zaljubljen od Jerce? demanti

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Jerca Legan Mata Hari afere Patria?!