objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Ponedeljek, 26. maj 2008 ob 10:11

Prazniki so ji šli v maloro: Kresalova histerična zaradi Zalarja!
Katarina Kresal podpredsednica Liberalne internacionale, iz stranke pa bežijo tisti, ki jim gre za socialna vprašanja
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Čeprav je predsednica LDS Katarina Kresal v soboto v Belfastu postala podpredsednica Liberalne internacionale (za predsednika je bil ponovno izvoljen lord John Aldrich, Golobičeva stranka Zares pa ima status opazovalke), je za njo precej naporen teden. Vrstijo se namreč novi in novi izstopi pomembnih liberalnih demokratov; nazadnje sta LDS zapustila predsednik strankinega odbora za enake možnosti invalidov Luj Šprohar in predsednik strankinega socialnega foruma Viktor Žakelj, tik pred izstopom pa je nekdanja Kacinova generalna sekretarka in ljubljanska mestna svetnica Meta Vesel Valentinčič, katere izstop in jesensko kandidaturo na listi DeSUS-a smo na našem portalu ekskluzivno napovedali že pred nekaj tedni. Predsednik DeSUS-a in minister za obrambo Karl Erjavec pa je v četrtek provociral z izjavo, da je Meta Vesel Valentinčič že njihova članica in da bo kandidirala v Ljubljani, medtem ko je Valentinčičeva članstvo v DeSUS-u zanikala.

Šprohar je LDS zapustil zato, ker "stranka opušča socialno noto in usmeritev“. Šprohar pravi, da razume, da je Sloveniji potrebna močna stranka kapitala, a to je „tisto, kar mene ne privlači". Tudi Meta Vesel Valentinčič pravi, da o izstopu razmišlja zato, ker kot pripadnica socialnega krila stranke v njej pogreša "več socialne misli", ki naj bi s prihodom Katarine Kresal izginila iz stranke. Viktor Žakelj, lider socialistov, je sicer iz stranke izstopal že dalj časa, film pa naj bi mu počil na zadnji seji strankinega socialnega foruma. Žakelj je namreč napisal strankin socialni program, ki naj bi ga sprejeli na prihajajočem kongresu, predebatirati pa ga je tudi na socialnem forumu. Povabil je vse člane ožjega vodstva stranke, na čelu s Kresalovo, toda na sejo ni bilo nobenega, čeprav je bila seja na sedežu stranke na Slovenski 29 v Ljubljani. Generalni sekretar LDS Dorijan Maršič, ki se je motal naokoli, pa se je menda šalil, češ, fantje, kaj pa delate … Potem se je Žakeljc, kot pravijo Viktorju Žaklju, dokončno odločil, da odide; naši viri blizu Katarine Kresal pa trdijo, da naj bi Žakelj odšel zato, ker je dokončno izgubil upanje, da bo lahko vplival na Kresalovo, sicer pa naj bi imel vse možnosti, da v stranki deluje na področju socialne politike … vendar, kot pravijo isti viri, treba je delati in ne samo govoriti.
Žakelj se zdaj pogovarja o prestopu v DeSUS, kamor ga vabi tudi Meta Vesel Valentinčič; toda Žakelj se po naših informacijah pogaja tudi za prestop med Pahorjeve Socialne demokrate. Opcija, da Žakelj na koncu pristane pri Pahorju, je po novem celo verjetnejša od tiste, da gre v DeSUS.

Med prvomajskimi prazniki pa je Katarina Kresal skoraj izgubila tudi Aleša Zalarja, ambicioznega vodjo strankinega odbora za pravosodje in predvidenega predsednika ljubljanske LDS. Službo Zalarju v svojem kabinetu je namreč ponudil predsednik republike Danilo Türk; Zalar je tuhtal in tehtal med prazniki, Kresalova pa je bila menda vsa histerična. Na koncu se je Zalar kljub Türkovi ponudbi odločil za čisto politično kariero na strani liberalnih demokratov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Katarina Kresal John Aldrich Golobičeva Luj Šprohar viktor žakelj Meta Vesel Valentinčič karl erjavec dorijan maršič Pahorjeve Aleša Zalarja Danilo Türk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Prazniki so ji šli v maloro: Kresalova histerična zaradi Zalarja!