objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 22. maj 2008 ob 14:30

Crnkovič nemudoma sesul Reporter, na Delu mega zmeda, na Večeru upor
Veso Stojanov na Evrosong poslal svojo najljubšo novinarko Anuško Delić, ljubiteljco viskija Jameson
2008 Pozareport

Odpri galerijo

V ponedeljek zjutraj je, kljub zapletom okoli blagovne znamke, izšel nov politični tednik Reporter, ki ga pripravljajo nekdanji uredniki in novinarji Maga, izdaja pa zasebno podjetje Prava smer d.o.o. Po besedah odgovornega urednika Reporterja Silvestra Šurle je prva številka tednika nastala dokaj hitro, v dveh tednih, čeprav je Reporter nastajal v razmerah, ko je konkurenca želela preprečiti njegov izid. Spomnil je, da je časopisna hiša Delo takoj, ko se je v javnosti izvedelo, kakšno bo ime tednika, na Uradu za intelektualno lastnino registrirala blagovno znamko z enakim imenom. Kljub temu Šurla upa, da jim bo na sodišču uspelo dokazati, da je bila blagovna znamka registrirana z slabimi nameni in bo časopis lahko še naprej izhajal pod tem imenom. "Če pa bo morebiti sodišče odločilo drugače, se bomo o tem odločali takrat," je na tiskovni konferenci ob predstavitvi Reporterja povedal Šurla. Po Šurlovih besedah je Reporter grafično in vsebinsko profesionalno narejen in mu s tega vidika ni kaj očitati. Tednik bo izhajal na 100 straneh, prvo številko pa so natisnili v super nakladi 25.000 izvodov. No, na videz je Reporter, ki ga je oblikoval Gašper Mrak, morda celo pretirano podoben Magu, čeprav je bolj stripovski in nekoliko večjega formata. Tudi pri temah se bodo morali člani redakcije v prihodnosti malce bolj potruditi. Naslovna tema o tako imenovanem Kučanovem bloku je namreč v glavnem že drugod prebrano in prežvečeno čtivo, temo o težavah Ivana Zidarja in SCT z dacarji so že prejšnji teden absolvirali nekateri dnevni časniki, tema o Giu in odvetniku Andreju Tošu pa je bila, recimo temu, aktualna pred letom dni. Vsebinski del tednika, ki ni namenjen politiki, pa je znova dokazal, da v Sloveniji žal absolutno primanjkuje novinarjev, ki bi lahko suvereno pisali v informativne tednike tipa hrvaški Globus ali nemški Der Spiegel.
Med težavami, s katerimi so soočajo ustvarjalci novega tednika, je Šurla omenil tudi to, da časopisna hiša Delo, kjer je prej delala večina novinarjev Reporterja, štirim izmed njih še vedno ni zaključila rednega delovnega razmerja, čeprav so odpovedi podali že konec aprila. Po besedah Šurle, predsednik uprave Dela Peter Puhan tega ne želi storiti zato, ker meni, da bi moral za odpoved veljati trimesečni rok. Novinar Reporterja Igor Kršinar pa je poudaril, da lahko novinar poda enostransko odpoved, kadar koli to želi, če s tem časopisni hiši ne povzroči škode. "Takšno ravnanje časopisne hiše Delo zato pomeni izkoriščanje njenega monopola in nagajanje konkurenci," je prepričan Šurla. Kršinar pa je spomnil, da so Delo zaradi takšnega ravnanja že prijavili inšpektoratu za delo, pri čemer upajo, da bo ta ukrepal čim prej. Pri tem je zares bizarno dejstvo, da je v kolofonu časnika Delo kot urednik notranje politike še vedno zapisan Ivan Puc, ki je tudi v kolofonu Reporterja, naveden kot namestnik odgovornega urednika (glej faksimile). To je za časopisno hišo Delo neverjetno otročje dejanje.


Boštjan Kreft, nekdanji nogometaš iz Idrije in direktor podjetja Prava smer, ki izdaja Reporter, je na novinarki konferenci zatrdil, da je podjetje izključno v njegovi lasti. Pri tem je zavrnil namige, da naj bi za njim stali nekateri "botri iz ozadja", denimo mariborska nadškofija, ki naj bi tudi blokirala sodelovanje Danila Slivnika pri tem projektu. Kreft trdi, da se je za izdajo Reporterja odločil zato, ker v njem vidi dobro tržno nišo, tednik pa se bo financiral izključno z oglasi in naročnino. Pri tem je Šurla dodal, da upa, da tednik pri tem ne bo deležen "oglaševalskih blokad, kot se to dogaja v nekaterih drugih primerih". Sicer pa je imel Reporter, po Kreftovih besedah, že 250 naročnikov, še preden so začeli z oglaševalno kampanjo; ta je štartala v ponedeljek. Kljub Kreftovim zagotovilom, pa ni moč spregledati nekaterih povezav Reporterja z založniškim podjetjem Delo Revije, katerega vodi Matej Raščan, predsednik uprave in manjšinski lastnik, sicer pa lastnik Rašice in menda Kreftov prijatelj. Že omenjeni oblikovalec Reporterja Gašper Mrak je hišni oblikovalec Dela Revij, nazadnje je delal revijo Obrazi. Tudi tehnična urednica Reporterja Lijana V. Korda je pred tem delala na Delo Revijah. Kot podjetje za trženje Reporterja se v kolofonu pojavlja Alpres d.o.o., znano iz lastninjenja Dela Revij. Podjetje Alpres, katerega lastniki so bili (ali pa so še vedno) nekateri vodilni kadri iz Dela Revij (bivši predsednik uprave Andrej Lesjak, predsednik nadzornega sveta Tine Guzej, finančnica Lenča Kladarin … ), je bilo še donedavnega eden od večjih solastnikov Dela Revij. V kolofonu Reporterja je med tržniki napisan tudi Luka Žargi, sorodnik Sama Žargija, direktorja Alpresa.
#x#
Sicer pa poznavalci slovenskega medijskega tržišča ocenjujejo, da bo Reporter, v ostrih pogojih množične konkurence informativnih in tabloidnih tednikov, dosegel prodano naklado med 2 do 4 tisoč izvodov. Nekje toliko bralcev je tik pred ukinitvijo imel Delov tednik Več, tej prodani nakladi pa se hitro približuje tudi Mag. Poleg tega se Reporter sooča tudi s porodnimi prodajnimi krči. Na Petrolovih črpalkah, denimo, ga v ponedeljek zjutraj ni bilo mogoče kupiti s kreditno kartico, ampak samo z gotovino.

Crni nad Reporter, Ana Jud takoj nad Crnega
Repoter je po svoje že ocenil znan slovenski kolumnist Marko Crnkovič, tudi svetovalec avstrijske založniške družbe Styria Medien AG, ki pri nas izdaja brezplačnik Žurnal24 in je solastnica podjetja Adria Media, kjer izdajajo kopico tabloidnih in drugih podobnih revij, od Nove do Playboya. Crnkovič je na Siolovem blogu ob izidu Reporterja med drugim zapisal, da "zdaj imamo že kar štiri revije, ki nas razveseljujejo z enim in istim konceptom naslovnic. S temi diletantskimi, kao karikaturnimi fotomontažami, izhajajo tako Mag kot Demokracija in po novem tudi Reporter, občasno pa tudi Mladina. Nikoli nisem razumel, kako je mogoče lansirati neko ne ravno ciklostirano publikacijo v pičlih dveh mesecih. Že vzpostavljanje ekipe in vseh operativnih parafernalij, ki jih v tisku rabimo, zahteva veliko časa, a to je še najmanj. Manj mi je jasno, kako dobiti zagonski kapital. Vendar je ta branža tiska v tem smislu iznajdljiva — resnici na ljubo pa tudi lahkomiselna — že od samega štarta Maga. Samo da ne bo Šurla ostal z dolgo šurlo". Odziv novopečene Reporterjeve kolumnistke Ane Jud na svojem blogu, kjer je, kot sama pravi, morda celo pregrobo obračunala s Crnkovičem, pa kaže, da ustvarjalci Reporterja na svoj račun ne bodo dopuščali prav nobenih kritik.
Na Delu Markeš izgublja pamet in živce
Medtem pa se na Delu zaostruje odnos med odgovornim urednikom Janezom Markešom in predsednico nadzornega sveta Andrijano Starina Kosem. Naši viri trdijo, da bi se ga rada ASK čimprej znebila, štango pa naj bi mu še vedno držal drugi nadzornik Dela, odvetnik Stojan Zdolšek. Markeša zaposleni večkrat vidijo, kako njihov urednik teče in sopiha čez železniško progo v poslopje Pivovarne Union na Medvedovi ulici, kjer ima pisarno ASK in kjer naj bi se kar naprej vrstili krizni sestanki. ASK Markešu vedno bolj gleda pod prste; po naših informacijah je preko predsednika uprave Dela, Petra Puhana, naročila nekaj raziskav o vsebini časnika Dela, le malokdo pa ve, čemu so te raziskave namenjene in kaj želi ASK z njimi doseči. Toda Markeša so analize vsebine Dela, opravljene brez njegove vednosti, spravile ob živce in pamet, trdijo naši viri. Očitno so lastniki Dela spoznali, da uredniške zamenjave – v smislu političnih-poslovnih ambicij bratov Boška in Bojana Šrota – niso prinesle prav nobenega napredka. Markešu ne uspeva dvigniti prodane naklade, tudi zožanje formata časnika ni prineslo nobenega učinka. Oblikovno prenovo časnika, kakršno si je zamislil prejšnji predsednik uprave Danilo Slivnik, je Markeš po njegovem odstopu (beri: odstavitvi) nemudoma zaustavil, čeprav je dizajner Igor Arih (oblikoval je tudi Mag) že izdelal natančen koncept; Slivnik je namreč zožanje formata želel izkoristiti za celovitejšo oblikovno in vsebinsko prenovo časopisa. Janez Markeš pa vztrajno trdi, da z vsebino časopisa ni prav nič narobe, krivdo za nizko naklado pa vali na Delove strokovne službe. V lov na čarovnice je Markeš vključil celo lokalne dopisnike Dela, ki morajo po terenu preverjati, na katerih prodajnih mestih zmanjkuje izvodov časnika. V svojem svetem prepričanju, da s časopisom ni nič narobe, želi krivdo za nizko naklado med drugim zvrniti tudi na prodajno službo.

Kako nesposoben odgovorni urednik je Janez Markeš, med drugim dokazuje uredniški kiks, ki se je zgodil pred dobrima dvema tednoma. Politbaromer oziroma rezultati ankete o priljubljenosti političnih strank in politikov, ki bi morali biti tradicionalno objavljeni v ponedeljek, so bili prvič objavljeni šele v torek. In zakaj? Ker je odgovorni urednik Markeš nanje enostavno pozabil, njegov namestnik Darijan Košir, ki po odhodu Ivana Puca vodi tudi notranjo politiko, pa je bil na dopustu.
Janez Markeš je prejšnji teden na torkovem razširjenem kolegiju navzoče obvestil, da bo začasna urednica notranje politike postala Barbara Hočevar, ki je bila do včeraj na Kubi, na obisku pri svojem fantu. Za Hočevarjevo, ki pa naj ne bi bila trajnejša rešitev (menda zato, ker nima ustrezne izobrazbe), se je Markeš po naših informacijah odločil potem, ko sta njegovo ponudbo zavrnila Marko Pečauer in Majda Vukelič. Zakulisno vojno proti Markešu pa naj bi zato začela namestnica odgovornega urednika Maga, Mateja Babič, ker je Markeš noče imenovati za urednico notranje politike, čeprav si to že nekaj časa strahotno želi. Babičeva zdaj menda lobira za odstavitev Markeša, pri tem pa naj bi se sklicevala na podporo ASK in bratov Šrot.
Križi in težave Petra Puhana 
Kompas pri vodenju Dela pa očitno izgublja tudi Puhan, je pa res, da pri upravljanju Dela nima praktično nobene avtonomije več. Čeprav je v podjetju na začetku vzbujal veliko mero odobravanja in podpore, zdaj prihaja v vedno večje konflikte, trdijo naši viri. Z direktorico računovodstva Metko Jesenšek praktično ne komunicira več, z direktorjem informatike Markom Miklavčičem je tako rekoč na bojni nogi, dolgoletnega direktorja prodaje Toneta Zdouca pa je že hotel zamenjati, vendar je kmalu uvidel, da služba prodaje le ni tako neorganizirana, kot sta bila prepričana z Markešom. Pred mesecem dni je, po 6 mesecih poizkusne dobe, prekinil pogodbo Vesni Kacijan, ki je bila vršilka dolžnosti direktorice oglasnega trženja, svojevrstni mrk pa doživlja tudi predstavnik za stike z javnostmi Peter Penko, ki je užival veliko zaupanje Danila Slivnika. Pred kratkim je Delo zapustil Oktavijan Aram, vodja pospeševanja prodaje in Zdoučev pomočnik, ki je odšel na Dars. Poseben status naj bi na Delu imela Petra Mišič, hčerka znanega sindikalista Braneta Mišiča, ki jo je v Delovo stolpnico, imenovano črna vdova, pripeljal prvi človek Pristopa Franci Zavrl. Uradno je zaenkrat še vedno direktorica marketinga, neuradno pa brez vsakršnih pooblastil. Pooblastila ji je vzel že Slivnik, zaradi neposlušnosti in neupoštevanja avtoritete uprave, hudo težavna pa naj bi bila tudi do ostalih sodelavcev. Zanimivo pa je, da so v zadnjih mesecih prosperirali predvsem bivši ali sedanji notranji člani nadzornega sveta Dela. Tako je direktor tiskarne brez ustrezne izobrazbe postal Milan Grad, bivši član NS, Veso Stojanov je postal odgovorni urednik tednika Maga, sedanji član NS Tomaž Prpič pa je prevzel vodenje oglasnega trženja.
Povejmo še, da je Veso Stojanov v Beograd na pokrivanje Evrosonga 2008 poslal svoji najljubšo novinarko Anuško Delić, ki slovi tudi kot strašna ljubiteljica viskija Jameson – v bližnjem Delovem lokalu Kalvan.
Skuhala kot Frankl, novinarji Večera proti
Ponedeljkova skupščina mariborskega Večera je podprla predlog spremembe statuta, s katerim združuje funkciji direktorja in odgovornega urednika v eni osebi, uvaja pa tudi funkcijo namestnika direktorja. Tako bo, če bodo to potrdili nadzorniki, po novem direktor Večera Uroš Skuhala tudi odgovorni urednik mariborskega časopisa. Lastniki družbe, največji je podjetje Delo s skoraj 20-odstotnim deležem, sledijo Fimes (lastnik je Gregor Mesarič, sin nekdanjega predsednika uprave Nove kreditne banke Maribor Črta Mesariča), TVM in družba za investiranje Rig (mimogrede, vsa ta podjetja naj bi bila povezana s Pivovarno Laško, razen Dela, katerega formalni lastniki so tako ali tako Laščani), so tudi podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za leto 2007. Poleg tega so potrdili tudi predlog sklepa, da se lanski bilančni dobiček v višini 425.503 evrov pusti nerazporejen. Odločitev o združitvi funkcije direktorja in odgovornega urednika naj bi temeljila na primerjalni ureditvi nekaterih zasebnih gospodarskih družb, ki izdajajo medije, kjer je direktor hkrati odgovorni urednik medija. Takšno ureditev poznajo nekatere družbe v Sloveniji (denimo časnik Finance, katerega direktor in urednik je Peter Frankl, Finance pa so v lasti švedske medijske korporacije Bonnier) in tudi v tujini, poudarjajo v Večeru. Direktor Večera Uroš Skuhala pa je v sporočilu za javnost zapisal, da bo v primeru, da mu bo nadzorni svet ponudil mesto direktorja in odgovornega urednika Večerovih edicij, ta predlog sprejel, za svojega namestnika pa bo imenoval zdajšnjega odgovornega urednika Večera Tomaža Ranca, ki bo hkrati tudi namestnik direktorja.

Proti združitvi direktorske in uredniške funkcije pa sta se takoj naslednji dan izrekla izvršilna odbora zastopstva uredništva časnika Večer in Večerovega aktiva društva novinarjev Slovenije. Po njihovem gre za "poskus neposrednega vpliva lastnikov na uredniško politiko in vsebino časopisa. Krči se novinarska avtonomija, z njo pa tudi neodvisno novinarstvo. Odločitev skupščine sicer ni v nasprotju z veljavno medijsko zakonodajo, je pa moralno in etično sporna, saj je dosedanja ločitev poslovne in uredniške funkcije v veliko večji meri omogočala zaščito uredniške avtonomije in novinarskih standardov," so prepričani v Večerovem aktivu in zastopstvu. V sporočilu za javnost so tudi zapisali, da združevanje poslovne in uredniške funkcije tudi v našem prostoru ni novo, je pa zelo neobičajno, da direktor prevzame ob poslovni še uredniško funkcijo in ne obratno. "Pojasnila lastnikov, da gre zgolj za poslovno potezo, nas niso prepričala, saj gre vrednota neodvisnosti medijev daleč preko finančnih interesov medijskih podjetij. Zaskrbljeni smo, da gre pri vsem le za novo metodo obvladovanja medijev, in to v času, ko sta kapital in politika že tako načela integriteto novinarskega poklica,"  trdijo člani obeh izvršilnih odborov in obljubljajo, da se bodo na "vsak poskus onemogočanja profesionalnega dela javno odzvali".
Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), ki ga vodi nekdanji urednik Večera in komentaror Dela Peter Jančič, pa je v izjavi za javnost zapisal, da sprememba statuta "kaže na nerazumevanje pomena strokovnosti in profesionalnosti pri vodenju uredništev in tudi nerazumevanje odgovornosti do bralcev". Jančič pravi, da ne razume interesa lastnikov, da skušajo uničiti ugled in zaupanje, ki ga ekipa novinarjev in urednikov Večera uživa med bralci. "Odločitev lastnikov, ki na ta način že drugič letos razrešujejo odgovornega urednika Tomaža Ranca, je primer arbitrarnosti in nepremišljenosti pri odločanju o vodenju časopisa," opozarja združenje in dodaja, da je bil Ranc ob soglasju novinarjev nedavno predčasno ponovno imenovan na to funkcijo. Po mnenju ZNP je odločitev o odgovornem uredniku še posebej pomembna, ker so na imenovanje in razrešitev vezane funkcije vseh urednikov, ki jih ta vodi. "Neutemeljene spremembe, za katere ni razumnih razlogov, destabilizirajo novinarske ekipe in škodijo ugledu medija in podjetja," je še poudarilo združenje.
Slovenska odškodninska družba je po naših informacijah že napovedala izpodbojno tožbo na sklepe ponedeljkove skupščine Večera.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Silvestra Šurle Gašper Mrak Kučanovem Ivana Zidarja Andreju Tošu Peter Puhan Igor Kršinar Ivan Puc Boštjan Kreft Danila Slivnika Matej Raščan Lijana V. Korda Andrej Lesjak Tine Guzej Lenča Kladarin Luka Žargi Crni nad Reporter, Ana Jud takoj nad Crnega marko crnkovič Ane Jud Na Delu Markeš izgublja pamet in živce Janezom Markešom Andrijano Starina Kosem stojan zdolšek Boška Bojana Šrota Igor Arih Darijan Košir Barbara Hočevar Marko Pečauer Majda Vukelič Mateja Babič Križi in težave Petra Puhana  Metko Jesenšek Markom Miklavčičem Toneta Zdouca Vesni Kacijan Peter Penko Oktavijan Aram Petra Mišič Braneta Mišiča franci zavrl Milan Grad Veso Stojanov Tomaž Prpič Anuško Delić Skuhala kot Frankl, novinarji Večera proti Uroš Skuhala Gregor Mesarič Črta Mesariča Peter Frankl Tomaža Ranca Peter Jančič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Crnkovič nemudoma sesul Reporter, na Delu mega zmeda, na Večeru upor