objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Nedelja, 1. junij 2008 ob 02:04

Boško, tri dni imaš časa, da se odločiš med menoj in Zdolškom!
Andrijana Starina Kosem naj bi šefu Pivovarne Laško sredi njegove pisarne postavila ultimat: jaz ali Stojan Zdolšek
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Prihodnji torek, na seji nadzornega sveta Dela, bodo odstavili odgovornega urednika Dela Janeza Markeša. To, kar smo na našem portalu napovedali že četrtega decembra 2007, takoj po oddaji Vroči stol na TV Slovenija, kjer se je Markeš pokazal kot nedostojnega funkcije urednika Dela, je zdaj priznal tudi sam. Markeš odhaja na zahtevo predsednice nadzornega sveta Andrijane Starina Kosem, čeprav zanika, da naj bi mu ASK očitala, da kot odgovorni urednik favorizira stranko Zares. Markeš namreč trdi, da naj bi mu očitali nekooperativnost. Toda Andrijana Starina Kosem je Markešu zares očitala, da favorizira Gregorja Golobiča in njegovo stranko Zares, tako je vsaj pripovedovala Silvestru Šurli, odgovornemu uredniku novega tednika Reporter, prejšnjo sredo popoldne, v prostorih uredništva tednika Reporter na Dunajski 22, kamor se je povabila na sestanek. Kar zadeva prihodnjo Markeševo službo, pa je ASK dejala, da naj mu jo najde kar Golobič, po možnosti na tedniku Mladina. Markeš bi po naših informacijah sicer rad ostal na Delu kot komentator, še najraje pa bi postal urednik Sobotne priloge, namesto sedanje urednice in njegove nekdanje novinarske kolegice na Magu Irene Štaudohar; spomnimo, tako imenovano Sobotno branje je pred leti Markeš urejal tudi na propadlem desnem časniku Slovenec. Mimogrede, Markeš je bil urednik še enega bliskovito propadlega časnika, Slivnikovega Jutranjika, ki je konec izhajanja dočakal že po rekordnih 21-ih dneh. Zamenjava urednika Markeša pomeni tudi začasno zmago Andrijane Starina Kosem in predsednika uprave Dela Petra Puhana nad podpredsednikom nadzornega sveta Dela Stojanom Zdolškom, ki je Markeša branil do zadnjega. Puhanu, oziroma upravi, pa naj bi skupščina Dela v prihodnje vrnila tudi pristojnost imenovanja odgovornega urednika, ali pa uvedla enotirno upravo. Po mnenju Petra Puhana naj bi Markeš kot slab urednik celo zaviral razvoj časnika Delo, Puhan in Markeš pa že nekaj časa praktično sploh ne komunicirata.Napoved odstavitve odgovornega urednika Dela Janeza Markeša ni presenetila predsednikov obeh novinarskih združenj. Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Peter Jančič je za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da je na Delu zaposlen, zato ve, "kaj se v njej dogaja". Same napovedi odstavitve pa Jančič ne želi komentirati. "Gre za dogajanje v največji časopisni hiši tik pred volitvami, zato ga je treba pozorno spremljati. To je vse, kar lahko rečem," pravi Jančič. Predsednik Društva novinarjev Slovenije in odgovorni urednik Mladine Grega Repovž pa v napovedani odstavitvi vidi zgolj "nadaljevanje ravnanja z mediji, ki smo mu priča že od 12. avgusta 2005. Takrat je postalo zelo izrazito politično trgovanje z mediji, ki jih ima v lasti Pivovarna Laško. V to sodijo tudi vsa imenovanja v skupinah Delo in Večer," trdi Repovž. Po njegovem mnenju bo očitno trajalo še nekaj časa, da bo pri tem dosežena najnižja točka.
Namesto Janeza Markeša bo – skoraj zanesljivo – mesto odgovornega urednika spet dobil Darijan Košir. Čeprav je Košir še v sredo izjavljal, da o tem kobajagi ne ve nič. Po naših informacijah naj bi Košir tudi že sklenil tajni dogovor z Andrijano Starina Kosem, da bo za urednico notranje politike postavil Matejo Babič, sedanjo namestnico odgovornega urednika tednika Mag, ki velja za nekakšno cheer leaderko bratov Bojana in Boška Šrota, predsednika SLS in predsednika uprave Pivovarne Laško. Sicer pa mora nadzorni svet pred razrešitvijo starega in imenovanjem novega odgovornega urednika pridobiti mnenje novinarskega kolektiva.
V zakulisju Markeševega odhoda (kjer Markeš pravzaprav sploh ni noben igralec, ampak čisto navaden statist) pa se bije precej hujša bitka med dolgoletnima sodelavcema in zaupnikoma Andrijano Starina Kosem in Stojanom Zdolškom. Tudi Zdolšek naj bi kmalu, predvidoma že v torek, moral zapustiti funkcijo podpredsednika nadzornega sveta Dela. Naši viri še trdijo, da naj bi Andrijana Starina Kosem pred dnevi prišla v pisarno Boška Šrota v Pivovarni Laško in mu ultimativno zabrusila, naj se odloči med njo in Zdolškom, za to odločitev pa naj bi mu dala tri dni časa.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Markeša Andrijane Starina Kosem Gregorja Golobiča Silvestru Šurli Irene Štaudohar Slivnikovega Petra Puhana Stojanom Zdolškom Peter Jančič Grega Repovž Darijan Košir Matejo Babič Bojana Boška Šrota

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Boško, tri dni imaš časa, da se odločiš med menoj in Zdolškom!