objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Nedelja, 1. junij 2008 ob 09:29

Anketa RTV Slovenija: Na vrhu SDS, sledijo Socialni demokrati
Referenduma o pokrajinah, ki bo 22. junija, se bo udeležilo 43,5 odstotka sodelujočih v anketi, 12,4 pa je še neodločenih
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Če bi bile volitve danes, bi po rezultatih ankete, ki jo je za RTV Slovenijo opravila agencija Interstat, s 13 odstotki zmagala Janševa SDS. Sledijo Pahorjevi Socialni demokrati, ki bi prejeli 11,3 odstotka, na tretje mesto pa se je s 5,4 odstotka uvrstila LDS Katarine Kresal. Na četrtem mestu je Jelinčičeva SNS (3,9), potem Golobičev Zares (2,7), Erjavčev DeSUS (2,2), Bajukova Nova Slovenija (1,5), Šrotova SLS (1,4) in Pečetova Lipa (0,8 odstotka). Po anketi je neopredeljenih 41 odstotkov volivcev, volitev pa se jih ne bi udeležilo 13 odstotkov. 62,2 odstotka vprašanih ne podpira trenutne vlade, neodločenih pa je 7,3 vprašanih.
Referenduma o pokrajinah, ki bo 22. junija, se bo udeležilo 43,5 odstotka sodelujočih v anketi, 12,4 odstotka pa je še neodločenih.
Rezultati ankete kažejo, da trenutno vlado nadpovprečno podpirajo ljudje, stari od 40 do 49 let, in starejši od 60 let z osnovno šolo in upokojenci. Vlade nadpovprečno ne podpirajo mladi, stari do 39 let, z višjo oz. visoko izobrazbo, dijaki in študenti. Primerjava trenutnih strankarskih volilnih preferenc z volilnimi rezultati na zadnjih parlamentarnih volitvah 2004 pa kaže, da po lojalnosti najbolj izstopajo volivci SDS, SD, LDS in SNS. Značilen delež bivših volivcev LDS se vseeno nadpovprečno nagiba k strankama SD in Zares. Značilen delež bivših volivcev SNS pa še ne ve, katero stranko bi volil, še kažejo rezultati ankete.
Po mnenju skoraj 40 odstotkov vprašanih so koncentracijo lastništva v nekaterih največjih podjetjih omogočile tako zdajšnja (39,6 odstotka) kot prejšnje vlade (36,5 odstotka). Dobra desetina pa meni, da je koncentracijo lastništva omogočilo nedelovanje ustreznih inštitucij (13,8 odstotka) in nedelovanje organov pregona (12,3 odstotka).
V raziskavi agencije Interstat, ki jo je naročila RTV Slovenija, so med 27. in 29. majem sodelovali 603 polnoletni anketiranci.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janševa Pahorjevi Katarine Kresal Golobičev Erjavčev Bajukova Šrotova Pečetova

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Anketa RTV Slovenija: Na vrhu SDS, sledijo Socialni demokrati