objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Četrtek, 5. junij 2008 ob 06:25

Vidiš, kakšen tepec si ... Padec kloniranega urednika Markeša!
Novi uredniški šef Dela bo Darijan Košir, padli Janez Markeš pa svoje eksekutorje fehta za službo
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Na torkovi seji nadzornega sveta Dela so nadzorniki po pričakovanju začeli postopek za razrešitev dosedanjega odgovornega urednika Janeza Markeša, medtem ko je podpredsednik nadzornega sveta Stojan Zdolšek odstopil. Zdolšek naj bi po lastnih besedah odstopil zato, ker se ni strinjal z zamenjavo Markeša in naj bi ga preglasovali, hkrati pa so nadzorniki za novega odgovornega urednika časnika Delo predlagali Markeševega pomočnika Darijana Koširja. Skupščina Dela je podprla tudi spremembe statuta družbe, na podlagi katerih se pristojnost imenovanja odgovornih urednikov prenese na upravo, kar je predlagal predsednik uprave Peter Puhan. No, to so na Delu poznali že prej; zadevo je uvedel nekdanji predsednik uprave Dela Jure Apih, da se je lahko znebil tedanjega odgovornega urednika Mitje Meršola in na njegovo mesto postavil Koširja.
Puhan z užitkom nad Markeša
Puhan je začetek postopka za razrešitev Markeša uradno sprožil "zaradi zaviranja razvojnih projektov in nesprejemanja ekipnega sodelovanja," nadzorniki pa so njegov predlog z večino podprli. Razvpita predsednica nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem je dejala (kot piše v Delovem sporočilu za javnost), da "nadzorni svet podpira upravo pri vseh odločitvah, ki omogočajo doseganje načrtovanih poslovnih ciljev". "Spremembe statuta predsedniku uprave zagotavljajo, da si lahko oblikuje vodstveno ekipo, ki zagotavlja sodelovanje vseh pri izvajanju poslovnega načrta. S tem bodo tudi zagotovljeni pogoji vodenja, s pomočjo katerih predsednik uprave ni le odgovoren za poslovne rezultate v podjetju, ampak ima tudi vzvode za njihovo zagotavljanje," pa je, kot so sporočili iz Dela, ob tem povedal Puhan.

Lastniki Dela so izvolili tudi novega člana nadzornega sveta, gre za predsednika uprave Pivovarne Union Dušana Zorka, ki je kot predstavnik kapitala zasedel doslej prosto mesto v šestčlanskem nadzornem organu Dela. Zdolšek je ob Markeševi razrešitvi dejal, da je Markeš svoje delo opravljal zelo dobro, da je "v teh desetih mesecih časopis dvignil na visoko raven, v celoti izvrševal program, ki ga je predstavil in zagotavljal zavezo javnosti, avtonomijo časopisa ter neodvisnost in politično nevtralnost medija kot takega". Razlogi, zaradi katerih je nadzorni svet Dela sprejel sklep o začetku postopka za njegovo razrešitev, Zdolška menda niso prepričali.
Predsednik aktiva novinarjev Dela Peter Kolšek pa je izjavil, da ga je močno presenetil že predlog o razrešitvi odgovornega urednika, zato ga sprejeti sklep nadzornega sveta ni. "S tem pa ni rečeno, da nam je kaj bolj jasno, kaj pomeni to, kar nadzorni svet imenuje nekooperativnost z nadzornim svetom oziroma z upravo". Kolšek sicer meni, da so razlogi lahko tudi politični. "Moram pa priznati, da meni ta hip niso prav prezentni," je še dodal. Predsednik uprave Dela, Puhan, je pojasnil, da so vzroki za takšno odločitev nadzornega sveta enaki tistim, zaradi katerih je predlagal spremembo statuta. "Če hoče uprava doseči svoje rezultate oziroma cilje, ki smo si jih zadali v poslovnem načrtu, potrebuje za to ekipo," je prepričan Puhan. V tej ekipi je po njegovih besedah potrebno dobro poslovno sodelovanje. "Žal temu z Markešem ni bilo tako, še huje pa je bilo pri blokiranju razvojnih projektov," je povedal Puhan in zatrdil, da vzroki niso bili politične narave; toda glede na dejstvo, da z Markešem zadnje čase sploh nista komunicirala, je Puhan Markeša včeraj nedvomno sesuval s posebnim užitkom.
ASK trdi, da o Golobičevih niso govorili
Predsednica nadzornega sveta Andrijana Starina Kosem je povedala, da so na seji govorili o razlogih, ki jih je navedel predsednik uprave. Puhan je lastnikom in nadzornemu svetu Dela napisal pismo, v katerem je predstavil problematiko in ne nazadnje tudi povedal, da če v takšnih razmerah takoj ne pristopijo k reševanju problematike, svoje vloge na Delu ne vidi več. Ne more namreč zagotavljati izvajanja poslovnega načrta in rezultatov, ki so v njem opredeljeni, je poudarila ASK. Po tehtnem premisleku, ko je bilo že očitno, da je nekomunikacija med upravo in uredništvom tako pereča, da delovanja podjetja ni mogoče več zagotavljati v naprej, so se odločili za potezo, da imenovanje dajo nazaj v roke upravi. "Uprava mora sama okoli sebe izbrati takšno ekipo sodelavcev, s katerimi bo lahko zagotavljala rezultate, h katerim se je v poslovnem načrtu zavezala," je dejala ASK, ki je izrazila obžalovanje zaradi odhoda Stojana Zdolška iz nadzornega sveta. Po njenih besedah pa to še ne pomeni konca sodelovanja, saj Zdolšek ostaja odvetnik Dela. "Jaz ga po svoje razumem, saj je že svoj vstop v nadzorni svet na nek način vezal na urednika Markeša," cinično razumevajoče pravi ASK.

Starina Kosmova je kategorično zavrnila, da bi predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot Markešu naročil, naj prične v svoji uredniški politiki favorizirati Boruta Pahorja. Prav tako je zavrnila, da naj bi sama očitala Markešu, da favorizira stranko Zares. "Sploh nismo govorili o tem," je pojasnila, čeprav je to, da naj bi Markeš forsiral Gregorja Golobiča in njegov Zares prav ona pred nekaj dnevi pripovedovala novinarjem Reporterja. Puhan je glede Markeševega naslednika poudaril, da bo kandidat za odgovornega urednika Dela, Darijan Košir, lahko tudi imenoval svojega pomočnika. "To je njegov pogoj, ki ga jaz sprejemam," je dejal. Puhan je prepričan, da je Košir "razvojno naravnan," saj podpira razvojne projekte podjetja  – konkurenčnost časopisov in integrirano redakcijo. "Zame ni dovolj, da se vsak dan časopis pripravi, izda in pravočasno dostavi, pač pa da se razvija," je zatrdil. Kot pravi Puhan, želijo ustaviti negativne trende upadanja naklade. Ciljna naklada na koncu leta je po poslovnem načrtu enaka tisti na začetku leta  – na Delu čez 60.000 izvodov in na Slovenskih novicah čez 90.000 izvodov dnevno. Odgovorni urednik Dela, Janez Markeš, odločitve nadzornega sveta ni želel komentirati.
Vidiš, kakšen tepec si!
Padec tako imenovanega mandžurijskega oziroma kloniranega urednika Markeša pa je kljub včerajšnjim zagotovilom ASK nesporno povezan s politiko, čeprav ne gre prezreti, da so se glavni akterji Dela v zadnjih mesecih (ASK, Zdolšek, Puhan in Markeš) med seboj osebno hudo sprli. Toda Markeš je nastradal tudi zaradi svoje očitne uredniške nesposobnosti. Zelo preprosto: kot organizator in menedžer novinarjev je propadel na celi črti, njegov politični preobrat pa je tolikšen, da mi je pred kratkim eden bolj resnih delavcev čisto zares pripovedoval, da so Markeša fizično klonirali. Zaradi fantastične metamorfoze iz nekoč skrajno desnega novinarskega komentatorja (toda pozor, to je bilo še pred nekaj meseci) v radikalnega levičarskega pisca, je Markeš na koncu, ko je tudi on uvidel, da ga žagajo, spravil ven informacije o razvpitem kosilu 8. maja v Pivovarni Laško, kjer naj bi mu Boško Šrot naročil, da mora sesuvati Janeza Janšo in favorizirati Boruta Pahorja. To je objavila Mladina (njim pa to ni mogel povedati nihče drug razen Markeša in morebiti Zdolška), kar pomeni, da se je Markeš, bizarno, v svoji infantilni obrambi uredniškega stolčka, bil pripravljen zateči celo v objem "rdečih" novinarjev Mladine, ki jih je nekoč, kot urednik tednika Mag, sovražil bolj kot karkoli na svetu. Kako je obračunal z nekdanjimi kolegi in kolegicami na Magu, pa priča elektronska pošta, ki sta si jo 27. decembra lani izmenjala Markeš in bivši novinar Maga ter zdajšnji novinar Reporterja Igor Kršinar. Markeš med drugim piše takole, citiramo: "Kako me je pa Slivnik klical, preden me je zvlekel v svojo igro, ki se mu ni izšla? Vidiš, kakšen tepec si (Kršinar namreč; op.p.). Pivnaš Slivnikove in Šurlove manipulacije, zraven pa govoriš o ponosu … Patetiko naslovi na Slivnika, ki vas je kot Mefisto manipuliral, pa vam je to prepozno potegnilo. Vse sem ti povedal v pogovoru, ampak ti ne poslušaš, samo govoriš in potem drkopatiš, ko je prepozno … V tebi vidim pokvarjenost, tudi če si otrok Bogu, sin domovini in nikomur hlapec …"
Kako je Markeš človek brez načel in principov, dokazuje tudi dejstvo, da po vseh žaljivih besedah, ki sta jih Puhan in ASK v preteklih dneh izrekla na njegov račun, svoje eksekutorje ponižno moleduje za komentatorsko mesto oziroma službo, namesto da bi dal odpoved in stavbo Dela na koncu vsaj kolikor toliko pokončno zapustil; če je dober novinar, bi svoje znanje lahko vnovčil na tržišču, če ne, pa naj piše za popularni Facebook.
Košir brez karizme in lucidnosti
Da bo Janeza Markeša na uredniškem stolčku zamenjal Košir, smo napovedali že pred nekaj tedni, čeprav je Košir to še prejšnjo sredo gladko zanikal; medtem pa se je na skrivaj že vse dogovoril s Puhanom in ASK. Košir bo v postopku imenovanja skoraj zagotovo dobil večjo podporo novinarjev, kot sta jo prejela Markeš in njegov predhodnik Peter Jančič, toda s Koširjem Delo dobiva zgolj tehnično vlado. Nad Koširjem, ki mu definitivno manjka uredniške karizme in lucidnosti, je obupaval celo nekdanji predsednik uprave Tomaž Perovič, zato lahko mirno zapišemo, da Delo s Koširjem na čelu ne bo naredilo prav nobenega koraka naprej. Bo pa Košir za Puhana, ASK in Laščane dobrodošel uredniček brez posebej trdne hrbtenice, pripravljen na absolutno kooperativnost, hkrati pa bo otročje vesel, ker bo dobil nazaj službeno kreditno kartico, s katero je nekoč ponosno in nediskretno mahal po hodnikih Dela, medtem ko je pripovedoval, kako gre s tem in tem veleposlanikom na kosilo v bližnjo prestižno restavracijo JB. Košir, ki naj bi novo funkcijo nastopil v treh tednih, je po seji nadzornega sveta povedal, da je nadzornike prepričal s svojim delom, ne samo v mandatu, ko je bil sam odgovorni urednik, ampak tudi zdaj, ko je bil dva mandata namestnik odgovornega urednika. Časopis naj bi "v veliki meri visel v njegovih rokah. Očitno je bil to argument, s katerim so nadzorniki prišli k meni s ponudbo, naj prevzamem to funkcijo,“ pravi Košir, ki tudi precej sprenevedavo trdi, da ponudbe ni pričakoval. Mimogrede, res ni jasno, zakaj se Košir hvali, da naj bi Delo viselo v njegovih rokah, in to naj bi prepričalo nadzornike o njegovem dobrem delu, če pa Delu, kot ugotavljajo nadzorniki, drastično pada naklada?! Po naših informacijah je namreč ves čas za Markeševim hrbtom zase aktivno lobiral. Kot novi odgovorni urednik Dela bo, kot je dejal, skušal narediti vse, da se položaj "v hiši umiri, da bodo ljudje začeli normalno delati in da se bo politika umaknila iz časopisa". Natančnejšega načrta o tem, kako ustaviti padanje naklade Dela, pa sicer zaenkrat še nima. "Treba se je usesti in razmisliti, kakšni so trendi v časopisni industriji, ki velja za eno najbolj depresivnih nasploh, nato pa najti rešitve, kako te trende ustaviti," je dejal in dodal, da je to zelo kompleksna reč, ki je ni mogoče izpeljati v nekaj mesecih. Na vprašanje Slovenske tiskovne agencije, ali je od lastnikov dobil kakšno zagotovilo, da se ne bodo vmešavali v uredniško politiko časopisa, pa je odgovoril, da je takšno zagotovilo dobil in da položaja brez takšnega zagotovila ne bi sprejel. Dosedanje navedbe o poskusih vplivanja lastnikov na uredniško politiko pa na splošno vidi kot "malo prenapihnjene". "Sam dobro poznam odnos med lastniki in novinarji, zato lahko zagotovim, da ni tako hudo in da se da ta razmerja med lastniki in novinarji lepo urediti," pravi Košir, ki hujšega problema pri tem ne vidi. Kot smo že napovedali, bo nova urednica notranje politike pod Koširjem najverjetneje postala Mateja Babič, zdajšnja super ambiciozna namestnica odgovornega urednika tednika Mag, Vesa Stojanova, ki med drugim velja za hišno novinarko predsednika SLS in celjskega župana Bojan Šrota. Preko Babičeve pa bo ASK neposredno urejala notranjo politiko Dela, podobno kot ureja Slovenske novice, mimo odgovornega urednika Marjana Bauerja, preko svoje prijateljice Patricije Šašek.
Po oceni predsednika Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) ter Delovega komentatorja Petra Jančiča (ki je bil odgovorni urednik pred Markešem), je zamenjava Markeša tik pred volitvami tvegana. Po njegovem mnenju namreč vsaka takšna menjava povzroči pretres v uredniški in novinarski ekipi in oteži delo, "še posebej, če je izvedena v času pred volitvami, ko bi se morali vsi najbolj truditi. Tako pa se zdaj vsi ukvarjajo z Delom, namesto da bi se ukvarjali s tem, kaj se dogaja v državi," pravi Jančič. Ko je nadzorni svet pred letom dni na mesto odgovornega urednika imenoval Markeša, se je po Jančičevih besedah pojasnilo za njegovo ravnanje glasilo, da je treba odgovornega urednika, torej Jančiča, zamenjati zato, da bi izboljšali prodajo in poslovne rezultate Dela. "Javno objavljeni podatki leto pozneje kažejo, da tega cilja niso dosegli, kar poslovno gledano pomeni, da takratna odločitev ni bila dobra," pravi Jančič. Glede na to bodo po njegovih besedah nadzorni svet in lastniki morali premisliti o svoji vlogi, ki jo imajo, in odločitvah, ki jih sprejemajo. Kot pravi, ima sam namreč občutek, da se lastniki pred svojimi odločitvami ne posvetujejo z nikomer, kar bodo morali v prihodnje izboljšati. "Njihov cilj namreč verjetno ni ta, da bi bilo podjetje v težavah," pravi Jančič. Na vprašanje, ali gre pri vsem skupaj samo za napačne poteze vodenja, ali bi šlo lahko v ozadju tudi za osebni spor med Markešem in nadzorniki, pa Jančič pravi, da si tega "ne upa soditi. Ni pa bilo toliko nepričakovano vse skupaj," je še pripomnil Jančič..
Po besedah predsednika Društva novinarjev Slovenije (DNS) in odgovornega urednika Mladine Grega Repovža je zdajšnje dogajanje na Delu posledica dejstva, da je imelo Delo od leta 2003 dva odgovorna urednika (Petra Jančiča in Janeza Markeša), ki sta bila na položaj urednika imenovana na silo, to je brez soglasja novinarjev. Tovrstna imenovanja namreč po njegovem mnenju praviloma vedno povzročajo konflikte situacije, ki so lahko na koncu tudi razlog za takšne zamenjave. Po Repovžu pri vsem skupaj ni mogoče mimo dejstva, da se celotna zadeva odvija v nekem nenavadnem trenutku, ko lastniki in nadzorniki dajejo "zelo čudne signale, iz katerih bi lahko sklepali, da to počno iz drugih razlogov". Pri tem je, vsaj zame, najbolj zaskrbljujoča izjava predsednika uprave Dela, Petra Puhana, da Delo ni bilo uravnoteženo in da je to razlog za Markeševo zamenjavo," pravi Repovž in dodaja, da Delo v tem trenutku najbolj potrebuje stabilnega urednika s podporo uredništva. Repovž sicer ocenjuje, da bo Darijan Košir, ki bo na mestu odgovornega urednika nasledil Markeša, pri novinarskem kolektivu dobil podporo, "ker je v obrtnem smislu profesionalec. Ali ima dimenzijo urednika in ali ljudje mislijo, da jo ima, je pa drugo vprašanje," je do Koširja precej skeptičen Repovž.

Zdolšek ne bo več odvetnik-politik
Seja nadzornega sveta Dela, napovedani padec stranskega igralca Markeša in odstop Stojana Zdolška pa je na novo definiral tudi pozicije največjih plejerjev znotraj Pivovarne Laško. Andrijana Starina Kosem se je vzpostavila kot neposredna podaljšana roka Boška Šrota (pa tudi Bojana Šrota, da ne bo pomote) na Delu, Zdolšek pa se iz javnega življenja prisiljeno umika kot odvetnik-politik in bo poslej očitno nastopal le še kot odvetnik. Tudi Dela in Pivovarne Laško.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Markeša stojan zdolšek Darijana Koširja Peter Puhan Jure Apih Mitje Meršola Puhan z užitkom nad Markeša Andrijana Starina Kosem Dušana Zorka Peter Kolšek ASK trdi, da o Golobičevih niso govorili Boško Šrot Boruta Pahorja Gregorja Golobiča Vidiš, kakšen tepec si! Igor Kršinar Slivnik Šurlove Košir brez karizme in lucidnosti Peter Jančič Tomaž Perovič Mateja Babič Vesa Stojanova Bojan Šrota Marjana Bauerja Patricije Šašek Grega Repovža Zdolšek ne bo več odvetnik-politik Bojana Šrota

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Vidiš, kakšen tepec si ... Padec kloniranega urednika Markeša!