objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Petek, 6. junij 2008 ob 05:53

Bizarno: Odžagani Markeš se je zdaj razglasil kar za civilno družbo
Janeza Markeša podpira Milan Kučan, na Večeru glasovali proti dvojni funkciji direktorja Skuhale
2008 Pozareport

Odpri galerijo

"Mojo odstavitev jemljem kot poraz civilne drže, ki bi v Sloveniji poskušala razvezati logiko blokov in politično instrumentalizacijo," je včeraj za Slovensko tiskovno agencijo poudaril odgovorni urednik Dela Janez Markeš. Glede trditev, da se za vpliv na Delu "prerivata" SD in Zares, pa je odžagani urednik Markeš povedal, da "definitivno vidim interese SD. To, da je zraven Zares, pa je popolna izmišljotina, saj tega ni nikdar nihče niti enkrat poskusil," je dejal Markeš in dodal, da so analize člankov časnika Dela pokazale, da je pojavljanje stranke Zares "v časopisu Delo na repu lestvice". Po besedah odgovornega urednika Dela nikomur na desnici, "v Janševem krogu", niti na levici, "pri Pahorjevih", ne ustreza uredniška politika, ki ne bi spodbujala blokov. Dodal je, da svojo odstavitev jemlje kot poraz civilne drže, ki bi v Sloveniji poskušala razvezati logiko blokov in politično instrumentalizacijo. Markeš je prepričan, da gre "tukaj krivda na vse strani. Tako na vlado, ki je s svojimi očitki iz lanskega 15. novembra in s svojimi obtožbami, da Delo služi SD, poskrbela za okoliščine, da so ljudje začeli izgubljati živce". Na vprašanje, kako komentira pisanje medijev, da je bil razrešen, ker je zavrnil predlog direktorja Pivovarne Laško Boška Šrota, da bi na Delu začeli favorizirati SD, je Markeš odgovoril: "Ne vem, to bi bilo dobro njih vprašati. Skratka, oni lahko to storijo in oni so pač to storili". Markeš pa ni želel komentirati vprašanja ali misli, da bo novi odgovorni urednik Darijan Košir favoriziral Socialne demokrate. Za Radio Slovenija pa je Markeš povedal, da njegova odstavitev nima nobene zveze z nekooperativnostjo v delovnem procesu, "potem, ko sem delal devet mesecev po 12 ur na dan, ko sem delal šest mesecev vse nedelje, ko smo časopis naredili kot izredno lep in dober izdelek z lepimi rezultati". Omenil je tudi pogovor s prvim možem Pivovarne Laško Boškom Šrotom, na kosilu v Pivovarni Union 8. maja, ko naj bi Boško Šrot poskusil politično vplivati na uredniško politiko. "Kot je rekel, moramo podpreti Boruta Pahorja, izrazil je pričakovanje, da rušimo Janšo. Stojan Zdolšek je odločno protestiral, saj je rekel, da mi je obljubil avtonomijo," je še povedal Markeš za Radio Slovenija. Poleg tega je Markeš še dejal, da Boško Šrot ni postavil nobene nadaljnje zahteve, "je res, da ni zahteval v končni fazi, ampak ni pa res, da ni izrazil pričakovanja in da ni izrazil besede moramo".
Janez Markeš je sinoči nastopil tudi v oddaji Odmevi na TV Slovenija, kjer se je ob tihi privolitvi voditeljice Rosvite Pesek spustil v neverjetne monologe ter na dolgo in široko ponavljal vse to, kar je že prej povedal za STA in Radio Slovenija.
Markeša podprl Milan Kučan
Markeševo zamenjavo pa je kritično ocenil nekdanji predsednik države Milan Kučan, na javni tribuni Mladega foruma Socialnih demokratov v ljubljanskem Mestnem muzeju. Odločitev nadzornega sveta Dela je označil kot izrazito kratkovidno. "Njegova odstavitev z argumenti, ki so mi dostopni, ni samo nespodobna, ampak je vredna tudi politične obsodbe," je dejal Kučan in dodal, da se je kakovost Dela z Markeševim prihodom izboljšala.

In zanimivo, vodstvo Socialnih demokratov je Markeša povabilo na jutrišnjo javno debato z naslovom Za umik politike in monopolov iz medijskega prostora, ki bo ob pol štirih popoldne v ljubljanskem Cankarjevem domu.
Večer: Skuhala je lahko direktor, ne pa tudi urednik!
Velika večina članov uredništva Večera pa medtem nasprotuje imenovanju predsednika uprave Večera Uroša Skuhale za odgovornega urednika vseh Večerovih edicij. Zato izvršni odbor zastopstva uredništva časnika Večer in Večerovega aktiva DNS, pričakujeta, da bo nadzorni svet Večera upošteval večinsko mnenje tistih, ki časopis ustvarjajo. Izvršilni odbor (IO) zastopstva uredništva časnika Večer je namreč v torek in sredo izvedel glasovanje, na katerem so se člani uredništva izrekali o imenovanju Uroša Skuhale za odgovornega urednika vseh Večerovih edicij. Glasovalo je 76 članov uredništva. Štirje člani ali 5,4 odstotka uredništva so Skuhala podprli, 70 članov ali 94,6 odstotka uredništva pa ne. Oba odbora sta člane nadzornega sveta tudi pozvala, naj lastnike pozovejo k sklicu skupščine delničarjev, na kateri naj razveljavijo spremembe statuta družbe, sprejete 19. maja, s katerimi uvajajo enotirni sistem vodenja časopisa. Izvršilna odbora pri tem izrecno poudarjata, da niso glasovali proti direktorju Urošu Skuhali, pač pa proti odgovornemu uredniku vseh Večerovih edicij Urošu Skuhali oziroma proti sistemski ureditvi, ki jim jo s spremembo statuta družbe vsiljujejo lastniki. Ponavljajo, da odločno nasprotujejo spremembi statuta in da je bila ureditev, ki je veljala prej, edina sprejemljiva. V posebni izjavi za javnost so med drugim zapisali, da "pojasnila lastnikov, da gre zgolj za poslovno potezo, nas niso prepričala, saj gre vrednota neodvisnosti medijev daleč preko finančnih interesov medijskih podjetij".

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janez Markeš Janševem Pahorjevih Boška Šrota stojan zdolšek Rosvite Pesek Markeša podprl Milan Kučan Milan Kučan Uroša Skuhale

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Bizarno: Odžagani Markeš se je zdaj razglasil kar za civilno družbo