objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sobota, 7. junij 2008 ob 16:16

Na sedežu Zares: Jožef Školč je tečen in največji izdajalec!
Kdo je izigral dogovor tajnega sestanka med Borutom Pahorjem, Gregorjem Golobičem in Katarino Kresal na Trgu prekomorskih brigad 1?
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Pred današnjim kongresom LDS (v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo sprejeli program stranke do leta 2012, zbralo pa naj bi se okoli petsto delegatov) se živčna zakulisna vojna med liberalnimi demokrati in stranko Zares spet bliža vrelišču. Začelo se je v ponedeljek, 26. maja zjutraj, ko so se na Trgu prekomorskih brigad 1, kjer je sedež Zares, na sestanku, za katerega mediji niso vedeli, zbrali lider Zaresa Gregor Golobič, predsednica LDS Katarina Kresal in prvak Socialnih demokratov Borut Pahor. Tema pogovora je bila uskladitev stališč pred izredno sejo državnega zbora na temo koncentracije kapitala na poštnih nabiralnikih in medijskega lastništva. Naši viri trdijo, da so se prvaki strank med drugim pogovarjali o seznamu ljudi, ki bi jih morali poklicati na izredno sejo in od katerih naj bi poslanci zahtevali določena pojasnila. Padlo je tudi ime Matjaža Gantarja, prvega človeka KD Group in predsednika gospodarskega odbora LDS; in zanimivo, Kresalova temu ni oporekala. Pahor, Golobič in Kresalova so se zmenili za posebno delovno skupino treh poslancev, Dušana Kumra (SD), Mateja Lahovnika (Zares) in Jožefa Školča (LDS), ki naj bi do seje pripravili natančen seznam vabljenih in predlog sklepov. Tajni sestanek je po naših informacijah trajal eno uro.
Potem pa naj bi začel solirati vodja poslanske skupine LDS Školč; lahko pa, da je bila njegova igra usklajena s Kresalovo, opozarjajo nekateri naši sogovorniki. Na sestanek z Kumrom in Lahovnikom ni prišel, niti se ni opravičil, namesto tega pa je poslanskima skupina Zares in SD poslal svoj spisek ljudi, ki naj bi se zagovarjali na izredni seji državnega zbora. Na seznam je uvrstil tudi poslanca SD in nekdanjega predsednika eldeesovske vlade Toneta Ropa, Lahovnika in prestopnika iz LDS v SD Mitjo Gasparija. Poleg tega je naokoli razlagal, da bi morali na sejo privesti tudi nekdanjega generalnega sekretarja LDS Gregorja Golobiča. Naslednji dan po sestanku, na katerega, kot že rečeno, ni prišel, pa je Školč poklical Lahovnika in mu brez slabe vesti predlagal skupni nastop na tiskovni konferenci o Cukjatijevem načinu vodenja državnega zbora.


Naši viri pripovedujejo, da naj bi nekateri na sedežu Zares zato ponoreli in Školču očitali, da je največji izdajalec; in da je tečen, ker se zaveda, da so njegove možnosti za ponovno izvolitev v državni zbor minimalne. Medtem pa nekateri liberalni demokrati trdijo, da naj bi živce začel izgubljati Golobič, ker po javnomnenjskih anketah podpora njegovi stranki upada. Izkazalo se je namreč, trdijo naši viri blizu Kresalove, da posamezni prestopi iz LDS v Zares Golobiču niso prinesli tako rekoč ničesar, nekateri pompozno napovedani prestopi v Zares in DeSUS naj bi se že ohladili, novih prestopov pa enostavno ne bo več. Po ocenah nekaterih liberalnih demokratov naj bi Golobič imel precejšnje težave predvsem na terenu, ker nima kadrovske infrastrukure; nenazadnje naj bi mu lokalni aktivisti zamerili, da jih je pred časom žalil z izrazom plakaterji, zdaj, ko jih pred volitvami krvavo potrebuje, pa jih novači v Zares. Toda na sedežu Zares trdijo drugače: vzpostavili naj bi že osemdeset odborov, na terenu pa največ delata sekretar stranke Bogdan Biščak in nekdanji aktivist LDS Uroš Gruden, ki naj bi osebno poznal izjemno veliko lokalnih aktivistov.

Na včerajšnji seji komisije državnega zbora za nadzor javnih financ pa se je predsednik komisije in poslanec LDS Milan Petek lotil še enega bivšega sekretarja liberalnih demokratov, Romana Jakiča, ljubljanskega mestnega svetnika na Listi Zorana Jankovića, člana Zares in tesnega sodelavca Gregorja Golobiča, ki bi se moral seje komisije udeležiti kot direktor javnega Zavoda Tivoli; Tivoli se je namreč znašel dnevnem redu komisije. Toda Roman Jakič je namesto tega Petku poslal pismo, da ga na sejo ne bo in mu nonšalantno predlagal, naj sejo enostavno prestavi.
Na Magistratu pri Jankoviću
Zanimivo je tudi, da v vodstvu LDS in Zares vsi po vrsti zanikajo govorice o domnevnem sestanku med ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, Kresalovo in Golobičem. Vabil naj bi Janković, tudi Pahorja, ki pa na sestanek ni prišel. Se je pa Pahor vendarle dobil z Jankovićem, in to na Magistratu, med pogovorom pa mu je Janković gladko zabrusil, da ga ne vidi na mestu mandatarja. Ko pa ga je Pahor vprašal, ali to pomeni, da bo na volitvah podprl Zares oziroma LDS, je Janković odgovoril, da tega pa ni rekel. Pahorju je tudi zagotovil, da na jesenskih volitvah ne bo kandidiral. Kakorkoli, po sestanku med Kresalovo, Golobičem in Jankovićem, naj bi slednji nekaterim znancem in sodelavcem zaupal, da se mu je Kresalova zdela prepričljivejša od Golobiča ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Golobič Katarina Kresal Borut Pahor Matjaža Gantarja Dušana Kumra Mateja Lahovnika Jožefa Školča Toneta Ropa Mitjo Gasparija Cukjatijevem Bogdan Biščak Uroš Gruden Milan Petek Romana Jakiča Na Magistratu pri Jankoviću Zoranom Jankovićem

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na sedežu Zares: Jožef Školč je tečen in največji izdajalec!