objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Torek, 10. junij 2008 ob 05:26

Šrot bo Markeša vrgel tudi iz službe!
Se bo Markeš lahko zaposlil na Mladini, če pa je o Repovžu pisal, da je faliran študent in politični prostitutek?
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Pivovarna Laško ali predsednik uprave Boško Šrot se nikoli nista vmešavala v uredniško politiko osrednjega slovenskega časnika Delo, trdijo v pivovarni. V posebnem sporočilu za javnost so zapisali, da so odgovornega urednika Dela Janeza Markeša zamenjali zaradi nesoglasij z upravo.
Laščani: Markeš sodeluje v politični propagandi
"Pivovarna Laško je govorice, da naj bi Boško Šrot 8. maja 2008 uredniku Janezu Markešu naročil, da naj ruši Janšo in podpre Pahorja, večkrat zanikala. Izjave, ki prirejajo resnico, je udeleženec tega sestanka lansiral v javnost in so tako postale orodje političnih agitacij," pišejo Laščani. Ob tem so pojasnili, da je Pivovarna Laško že pred časom javno povedala, da želi poslovno uspešen osrednji slovenski časnik in da se z vsebino ne bo ukvarjala. Da to drži, je po njihovem mnenju potrdil tudi Janez Markeš, ki je pred dnevi javno povedal, da nikoli ni bil deležen lastniških pritiskov Pivovarne Laško na urednikovanje. Sestanek med urednikom, upravo, nadzornim svetom in lastniki Dela je bil zaradi notranjih nesoglasij med upravo in urednikom sklican 8. maja, pravijo Laščani. "Vsebinske analize so ugotovile, da časopis favorizira nekatere opozicijske stranke, predvsem Gregorja Golobiča in Boruta Pahorja, manj pa je naklonjen Janezu Janši. Temu Boško Šrot ni nasprotoval. Nikoli pa tega ni naročil ali terjal. V kolikor bi imel kakršnekoli interese po vplivanju na vsebino Dela, je jasno, da bi terjal, da časopis podpre stranko Bojana Šrota. Zelo verjetno je, da so omenjene izjave namenjene povzročanju politične škode Borutu Pahorju. Pivovarna Laško ne more podpirati urednika, ki hote ali nehote sodeluje v politično propagandnih akcijah," je zapisano v sporočilu Pivovarne Laško. Zapisali so še, da se je nadzorni svet kasneje odločil, da zaradi vedno večjih razhajanj med urednikom in upravo družbe, podpre slednjo in je uvedel postopek zamenjave urednika. "Zato je prikazovanje urednika kot politične žrtve popolnoma nekorektno," menijo v pivovarni. "Če bi res bili izvedeni lastniški pritiski nanj, bi lahko svojo načelnost dokazal že po sestanku 8. maja, ne pa nekaj tednov kasneje, ko je izvedel, da bo zamenjan zaradi nepremostljivih odnosov med njim in upravo, ki jih je povzročal tudi sam," so prepričani v Pivovarni Laško. Z lansiranjem lažnih in prirejenih izjav, je Markeš po mnenju Pivovarne Laško storil škodo družbi, ki jo je uredniško vodil in lastnikom, ki so bili deležni neupravičenih političnih in medijskih pritiskov.
Kot je znano, je nadzorni svet Dela na seji 3. junija začel postopek za razrešitev odgovornega urednika Dela Janeza Markeša. Istočasno so nadzorniki njegovo mesto ponudili njegovemu zdajšnjemu pomočniku Darijanu Koširju, ki ga je tudi sprejel.
Pot na Mladino trasirata Golobič in Kučan?
Glede na to, da vodstvo Pivovarne Laško Janezu Markešu očita, da je družbi storil škodo, so se Laščani očitno odločili, da ga vržejo tudi iz službe. Po izjavah, ki si jih je Markeš privoščil v preteklih dneh, je to tudi povsem logično. Delanje poslovne škode korporaciji je namreč dovolj tehten razlog za odpoved Markeševe individualne pogodbe z Delom, katere vsebino je odžagani urednik Markeš prav tako otročje razlagal drugim medijem.

Kje naj bi Markeš potem iskal službo, pa je seveda velika neznanka. Predsednica nadzornega sveta Dela Andrijana Starina Kosem je že rekla, naj mu službo najde predsednik stranke Zares Gregor Golobič, kar na tedniku Mladina. Markeš v intervjuju za spletni portal Vest.si možnega odhoda na Mladino ni demantiral, poleg tega je Markeša pred nekaj dnevi pohvalil celo nekdanji predsednik države Milan Kučan; vse to bi morda lahko bilo dovolj, da bi Markeš na koncu res pristal na Mladini. Nenazadnje bivši ministranti, kot je Markeš, na Mladini praviloma naredijo lepo kariero; lep primer za to sta poslovnež Franci Zavrl in profesor ter kolumnist Vlado Miheljak. Rahla Markeševa zagata pa je aktualni odgovorni urednik Mladine Grega Repovž. Zanj je Markeš, v svojem značilnem slogu pisanja pod nivojem, namreč večkrat zapisal, da je faliran študent in novinarski prostitutek.

Nuovi arrivi: Staričeva in Potič
Kljub najnovejši frki pa na Delo vendarle prihaja Tanja Starič, novinarka brezplačnika Žurnal24 in nekdanja odgovorna urednica informativnega programa TVS. Prišla naj bi 1. avgusta kot komentatorka za notranjo politiko. Spomnimo, vršilka dolžnosti urednice notranje politike Dela je pred kratkim postala novinarka Barbara Hočevar, ki je pogodbo podpisala do konca tega leta. Staričeva naj bi imela tudi zagotovilo odgovornega urednika Žurnala24 Gorana Novkovića, da se lahko kdajkoli vrne na Žurnal24, če bi se ji na Delu kaj zalomilo. Po naših informacijah naj bi na Delo iz Večera presedlal tudi novinar in urednik Zoran Potič. Slišati je tudi, da napovedani novi odgovorni urednik Dela Darijan Košir ni preveč zadovoljen z idejo Andrijane Starina Kosem, da bi nova urednica notranje politike postala Mateja Babič, sedanja namestnica odgovornega urednika tednika Mag Vesa Stojanova.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Boško Šrot Janeza Markeša Pahorja Gregorja Golobiča Janezu Janši Bojana Šrota Darijanu Koširju Pot na Mladino trasirata Golobič in Kučan? Andrijana Starina Kosem Milan Kučan franci zavrl Vlado Miheljak Grega Repovž Nuovi arrivi: Staričeva in Potič Tanja Starič Barbara Hočevar Gorana Novkovića Zoran Potić Mateja Babič Vesa Stojanova

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Šrot bo Markeša vrgel tudi iz službe!