objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sreda, 11. junij 2008 ob 16:45

Blaž Zgaga dal odpoved in že jutri zapušča Večer
Eden od dveh avtorjev razvpite novinarske peticije proti Janši odhaja v Metliko in išče novo službo
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Znan Večerov novinar Blaž Zgaga ima vsega poln kufer in odhaja iz mariborske časopisne hiše. Pisno odpoved je dal že 11. marca letos, jutri pa mu poteče trimesečni odpovedni rok. Ob tej priložnosti bo Zgaga sodelavce na Večerovem ljubljanskem dopisništvu počastil s skromno sindikalno zabavico, potem pa se Zgaga umika v Metliko, kamor se je preselil pred nekaj tedni. Njegova soproga Alenka je namreč kustosinja Belokranjskega muzeja.
Zgaga je postal velika medijska zvezda zaradi razvpite novinarske peticije zoper Janeza Janšo in slovensko vlado, ki sta jo pripravila skupaj z radijskim kolegom Matejem Šurcem, podpisalo pa jo je 571 slovenskih novinarjev in urednikov. Janši in vladi je peticija očitala cenzuro, Zgaga in Šurc pa sta jo lansirala na številne naslove evropskih vladnih in nevladnih inštitucij. Zgagi je očitno prekipelo tudi na Večeru, vse razloge za odpoved pa gre iskati v njegovem tekstu z naslovom Dober Večer in lahko noč oziroma Pet minut demokracije o cenzuri na Večeru in ustanovitvi bunkerja, napisanega oktobra 2007 in objavljenega v zborniku Liberalne demokracije. Zgaga v zapisu, ki obsega 24 strani, bolj ali manj podrobno opisuje posamezne cenzorske posege in ukrepe Večerovih urednikov, dokaj zanimivo pa je skiciran tudi način delovanje nekdanjega urednika Večera Milana Predana Pipija, zdajšnjega diplomata v Bolgariji, in njegove žene Darke Zvonar Predan, tudi že bivše urednice Večerove notranje politike. Po vsakem delovnem konfliktu z Darko Zvonar Predan, ki je bila neposredno nadrejena novinarju Blažu Zgagi, je Zgago namreč poklical direktor in njen mož Predan ter mu tako ali drugače odkrito grozil?!
Blaž Zgaga o razlogih, zakaj konkretno je ravno 11. marca dal odpoved, ne želi govoriti, smo pa izvedeli, da je na tržišču in išče službo v kakšnem drugem mediju.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Blaž Zgaga alenka Janeza Janšo Matejem Šurcem Milana Predana Pipija Darke Zvonar Predan

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Blaž Zgaga dal odpoved in že jutri zapušča Večer