objavi na
pozareport.si

forum

Mediji

Sobota, 21. junij 2008 ob 05:44

Košir dobil glasove, Markeš pa se je zaradi plače skoraj zjokal
Na glasovanju je kandidata za novega urednika Dela Darijana Koširja podprla tretjina novinarjev
2008 Pozareport

Odpri galerijo

V četrtetk se je končalo dvodnevno tajno glasovanje Delovih novinarjev o predlogu uprave, da za novega odgovornega urednika imenuje Darijana Koširja. Od 180 novinarjev se jih je glasovanja udeležilo 93, 67 jih je bilo za, 26 pa proti. Za Koširja je torej glasovalo 72 odstotkov tistih, ki so glasovali, oziroma komaj tretjina vseh novinarjev Dela. Košir, ki naj bi bil z rezultatom glasovanja zadovoljen in olajšan, se je novinarjem takoj zahvalil po elektronski pošti. Zanj bi se namreč lahko izteklo tudi precej slabše. Na Koširjevo torkovo predstavitev je namreč prišlo zgolj 50 novinarjev, večina je kazala precej resignirane obraze in govorilo se je o belem štrajku. Precej pripomb je bilo tudi na njegov program, predvsem na tisti del, ki govori o tako imenovani integrirani redakciji, ker menda nihče natančno ne ve, kaj naj bi to pomenilo. Se pa spet na veliko govori o ukrepih varčevanja, saj naj bi svetovalci družbe AT Kearney, ki so bili na Delu pred nekaj meseci, izračunali, da je moč stroške poslovanja oklestiti za 30 odstotkov. Košir se je v programu tudi pohvalil, da po njegovi zaslugi na Delo prihajata Tanja Starič in Zoran Potič, ki ju je označil kot veliki novinarski pridobitvi, zavzel pa se je tudi za vrnitev nekaterih novinarjev, ki so pred časom prestopili v druge novinarske hiše. Sicer jih ni imenoval, menda pa naj bi imel v mislih Roka Praprotnika (Dnevnik) in Petro Bezjak (TVS).
Za predsednika uprave Dela Petra Puhana, ki bo Koširja za odgovornega urednika imenoval v prihodnjih dneh, mnenje novinarskega kolektiva ni zavezujoče.
Pravo dramo pa medtem doživlja odstavljeni odgovorni urednik Janez Markeš. Na podlagi pogodbe, s katero se je javno hvalil po drugih medijih, mu je Puhan ponudil mesto komentatorja, toda s plačo 2000 evrov bruto plus delovna doba. Kar pomeni, da bi Markeš konec meseca domov v kuverti odnesel cca. 1200 evrov. Markeš, ki se mu Puhanova ponudba menda zdi ponižujoča, se je o tem tako rekoč zjokal celo na uredniškem odboru; in je do včeraj še ni sprejel, tako vsaj trdijo naši viri blizu uprave; ponudba uprave pa je tudi dovolj razumljiv signal Markešu, naj vendarle odide iz Delove stolpnice. Markeš na naše vprašanje ali je sprejel ponudbo uprave, ni odgovoril.
No, eni ga pri tem razumejo, saj naj bi, odkar je postal odgovorni urednik, začel uživati čisto drug slog življenja. Tako naj bi samo za priljubljene kubanske cigare mesečno porabil 200 evrov. Že pred leti, ko je bil še na Magu in so ga nekateri klicali ideološka macola, se je navadil tudi na terenska vozila; ko je prenehal voziti suzukije (z malim, toda precej razvpitim tajkunom Miroslavom Odarjem, lastnikom podjetja Suzuki Odar, sta namreč kar dobra prijatelja), je z nakupom rabljene Opel frontere vstopil v svet večjih avtomobilov. Če pa bi Markeš z mesta odgovornega urednika odstopil sam, bi dobil 4500 evrov bruto plače. Sicer pa je večina na Delu prepričana, da bo Markeš na koncu vendarle sprejel "ponižujočo" Puhanovo ponudbo, saj menda nima kam iti. Opcija s prestopom na Mladino (ki je smešno naivni Markeš ni zanikal, urejeval pa naj bi jo predsednik Zares Gregor Golobič) je namreč takoj padla v vodo, kajti spet se je pokazalo, da ljudje izdaje ljubijo, izdajalce pa sovražijo.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Darijana Koširja Tanja Starič Zoran Potić Roka Praprotnika Petro Bezjak Petra Puhana Janez Markeš Miroslavom Odarjem Gregor Golobič

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Košir dobil glasove, Markeš pa se je zaradi plače skoraj zjokal