objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Sobota, 21. junij 2008 ob 05:46

Tošev Politbarometer je Pahorja potisnil na vrh
Politbarometer: Pahorjevi Socialni demokrati vodijo pred Janševo SDS, Jelinčič tretji, Golobič četrti, zadnji pa, kot običajno Sašo Peče
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Zadnja javnomnenjska raziskava Politbarometer pred parlamentarnimi volitvami je pokazala, da po strankarskih preferencah vodi SD s 23 odstotki, sledi pa SDS s 15 odstotki podpore. Večina anketirancev tudi meni, da za Slovenijo ne bi bilo koristno, če bi vlada premiera Janeza Janše v sedanji sestavi dobila nov mandat.
Glede na strankarske preference so anketiranci največ podpore namenili Pahorjevim Socialnim demokratom, in sicer 23 odstotkov, kar je pet odstotkov več kot aprila. Sledi Janševa SDS s 15 odstotki (aprila 16), na tretje mesto pa se je uvrstila Jelinčičeva SNS s sedmimi odstotki (enako kot aprila). Golobičev Zares se je s šestimi odstotki uvrstil na četrto mesto (enako kot aprila), sledita LDS Katarine Kresal s petimi odstotki (aprila šest) in Erjavčev DeSUS s tremi odstotki (enako kot aprila). Po dva odstotka podpore pa imajo Bajukova NSi, Šrotova SLS in Pečetova Lipa.
V javnomnenjski raziskavi, ki jo pripravljta Niko Toš in Center za raziskovanje javnega mnenja, so anketirance povprašali tudi, ali bi bilo za Sloveniji koristno, da Janševa vlada v sedanji sestavi dobi mandat še za naslednja štiri leta. Da bi bilo to za Slovenijo koristno, meni 29 odstotkov vprašanih, da bi bilo nekoristno, pa 61 odstotkov, medtem ko jih je 10 odstotkov odgovorilo z "ne vem". Raziskava je zabeležila tudi visok odstotek nepodpore Janševi vladi, saj vlade ne podpira 60 odstotkov vprašanih (aprila 59), podpira pa jo 33 odstotkov (aprila 33). Po besedah Nika Toša tako visokega zavračanja niso zabeležili vse od začetka meritve leta 2001.
Zaupanje v institucije Podoben rezultat so zabeležili tudi pri vprašanju zaupanja v institucije, kjer se je 27 odstotkov anketirancev izreklo, da predsedniku vlade zaupa, 48 odstotkov pa mu ne zaupa. Predsednik vlade se je tako znašel na najnižji točki zaupanja od leta 1996, z izjemo obdobja vlade Andreja Bajuka, je pojasnil Toš. Tudi sicer je raziskava zaznala manjše zaupanje v vse institucije. Na vrhu lestvice zaupanja je sicer še vedno predsednik republike, ki mu zaupa 68 odstotkov anketirancev. Sledijo evro (49 odstotkov), vojska (42) in varuhinja človekovih pravic (40 odstotkov). Po deležu izrečenega nezaupanja pa so na dnu lestvice cerkev in duhovščina (54 odstotkov), sodišča in politične stranke (50), predsednik vlade (48), vlada (45) in državni zbor (42 odstotkov).
Razvpita vladna brošura Izvajalci javnomnenjske raziskave so raziskovali tudi odnos anketirancev do trditev, ki so bile zapisane v vladni brošuri z naslovom Slovenija včeraj, danes, jutri. S trditvami, da se je izboljšala socialna varnost upokojencev, da je mladim olajšan dostop do stanovanj, da so se skrajšale čakalne dobe v zdravstvu, da je dostop do zaposlitve lažji, da so plače in pokojnine pravičnejše ter da so se davki znižali, se v povprečju strinja od 13 do 27 odstotkov vprašanih, od 58 in 77 odstotkov anketirancev pa trditve zavrača.
Socialna vprašanja Raziskava je zaznala tudi višji delež nezadovoljnih glede vprašanj socialnega položaja delavcev, vpletanja politike v gospodarstvo in korupcije. Indeks kritičnosti namreč pokaže, da je ostro kritičnih 57 odstotkov vprašanih (aprila 53), kritičnih 20 odstotkov (aprila 23), in nekritičnih oziroma delno kritičnih osem odstotkov (enako kot aprila).
Afera Patria V tokratni raziskavi Politbarometer so anketiranci odgovarjali tudi na vprašanje, ali verjamejo, da bosta slovenska policija in tožilstvo pri preiskavi suma korupcije v zvezi z nabavo oklepnikov patria opravila svojo vlogo odgovorno in nepristransko. Pritrdilno jih je odgovorilo 33 odstotkov, 56 odstotkov pa takšni trditvi ne verjame.
Obama ali McCain? Respondente so povprašali še, ali bi bilo za svet bolje, da na predsedniških volitvah v ZDA zmaga demokrat Barack Obama ali republikanec John McCain. Rezultati so pokazali, da bi Slovenci volili Obamo, saj se je zanj opredelilo 57 odstotkov vprašanih, za McCaina pa devet odstotkov.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Pahorjevim Jelinčičeva Golobičev Katarine Kresal Erjavčev Bajukova Šrotova Pečetova niko toš Zaupanje v institucije Andreja Bajuka Razvpita vladna brošura Socialna vprašanja afera patria Obama ali McCain? Barack Obama John McCain

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tošev Politbarometer je Pahorja potisnil na vrh