objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 8. julij 2008 ob 11:20

Luka Juri proti stricu Francu, ki ga je grobo nahrulil Gregor Golobič
Luka, sin razvpitega poslanca in svingerja Aurelia Jurija, se iz biznisa vrača v aktivno politiko
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Luka Juri, nekdanji lider Mladega foruma Socialnih demokratov in sin razvpitega poslanca Aurelia Jurija, znanega po aferi svinger, se vrača v politiko. Na jesenskih parlamentarnih volitvah se bo na listi SD potegoval za poslanca, kandidiral pa bo v centru Kopra, kjer naj bi sicer največ možnosti za zmago imel koprski župan Boris Popovič; ki, mimogrede, menda hudo sovraži vse Jurije ...
Luka Juri se je po umiku iz aktivne politike vrgel v poslovne vode. Nekaj časa je delal pri medijskem mogotcu Leonu Oblaku, lastniku radijske mreže Infonet in Info TV, zdaj pa je direktor dveh podjetij, Microfile in Primorska.info, medijske storitve d.o.o., z nenavadno različnimi poslovnimi programi. Microfila se ukvarja s proizvodnjo kopalk in spodnjega perila (v reklamnih spotih Microfile smo lahko opazili plesalko in manekenko ukrajinskega rodu Nadijo Bičkovo in tekmovalca v resničnostnem šovu Sanjska ženska Dragana Sandžaka), proizvodnjo pa je Juri prenesel v Italijo, ker je tam cenejša. Primorska.info pa med drugim uvaža kitajske eskuterje, s pogonom na električno energijo. So varčni, toda razmeroma dragi, saj stanejo od 2 do 3 tisoč evrov, doslej pa naj bi jih v Sloveniji prodali 15.

Zaradi kandidature Luke Jurija se je iz okraja Koper Center previdno umaknil njegov stric, karikaturist in novinar Franco Juri, ki bo za poslanca na listi stranke Zares kandidiral nekje drugje na Obali. Pri kandidaturi Franca Jurija pa je najbolj zanimivo to, da se je odločil kandidirati v stranki, ki jo vodi Gregor Golobič. Nekdanji generalni sekretar LDS je namreč Jurija enkrat pošteno nahrulil, in to javno, pred kopico drugih ljudi, ki jim je bilo pri tem celo hudo nerodno. Pred leti, v času županovanja ljubljanske županje Vike Potočnik, ko so se začele kazati prve razpoke v LDS, je namreč Franco Juri pripadal tako imenovani neformalni frakciji zajtrkovalcev. Vodila jih je Vika Potočnik, famozno ime zajtrkovalci pa so dobili zato, ker jih je Vika Potočnik vabila na politične seanse, povezane s pregovorno zdravimi jutranjimi obroki. Potem se je na enem od zajtrkov, ki je bil na Magistratu, pojavil tudi Gregor Golobič. V imenu uradne linije LDS in tedanjega predsednika stranke in vlade Janeza Drnovška je Golobič tako rekoč sesul zbrane zajtrkovalce, najbolj grobo pa je nadrl prav Franca Jurija, menda enega od liderjev zajtrkovalcev. Po navedbah posameznih očividcev je Golobič strahovito vpil na Jurija, češ, jaz sem ti zrihtal veleposlaniško mesto v Španiji, ti boš pa zdaj rovaril proti meni in Drnovšku … Naši viri trdijo, da so bili prisotni zaprepadeni in prepričani, da bo grobo nahruljeni Juri zdaj zdaj vstal od mize in demonstrativno zapustil prostor, toda Juri je ostal, molčal in sklonil glavo … Po tem sestanku z Golobičem so zajtrkovalci kot politična frakcija preprosto izumrli. Ko se je ustanavljal Zares, pa se je Franco Juri nenadoma in nenačelno začel spet motati okoli Golobiča in prihajati na zborovanja nove levosredinske stranke; čeprav se govori, da naj bi se Golobič in Franco Juri zaradi tistega njunega incidenta nekako zmenila, močno dvomimo, da se mu je Golobič opravičil. Pri tem je pomenljivo tudi dejstvo, da je Franco Juri s kandidaturo na listi Zares na hitro odpravil dvome v svojo novinarsko neodvisnost in navijaštvo pri risanju političnih karikatur. Zdaj se bo namreč njegovo delo novinarja in karikaturista presojalo predvsem na podlagi njegove politične odločitve, postal je pač vojak ene od političnih strank. Da Franco Juri riše in piše prav za časnik Dnevnik, ki je dokaj blizu stranki Zares, tudi ni posebno presenečenje. Z odgovornim urednikom Miranom Lesjakom sta namreč dobra prijatelja in občasno tudi skupaj dopustujeta in preživljata novoletne praznike.
Franco Juri torej ne bo kandidiral v centru Kopra, zato pa se bo z Luko Jurijem na listi Zares v boju za poslanski sedež spopadla nekdanja direktorica Primorskih novic, sicer Mariborčanka Barbara Verdnik. Nje pa se Luka Juri, menda zaradi njenega sumljivega imidža, ne boji kaj dosti … Aurelio Juri, ki se na jesenskih parlamentarnih volitvah ne bo še enkrat potegoval za poslanski mandat, saj naj bi namesto Boruta Pahorja odšel v Evropski parlament, pa je – presenetljivo – manjkal na sobotni konferenci Socialnih demokratov v Cankarjevem domu, kjer so esdejevci sprejeli tako imenovani alternativni vladni program.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
luka juri Aurelia Jurija Boris Popovič Leonu Oblaku Nadijo Bičkovo Dragana Sandžaka Franco Juri Gregor Golobič Vika Potočnik Janeza Drnovška Miranom Lesjakom barbara verdnik Boruta Pahorja

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Luka Juri proti stricu Francu, ki ga je grobo nahrulil Gregor Golobič