objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 5. avgust 2008 ob 06:38

Peterle: Ne morem delati v dveh strankah ... Delam za NSi
Janez Janša: Resne stranke se ne pojavljajo dva meseca pred volitvami
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Evropski poslanec Lojze Peterle (NSi) je ob robu praznovanja osmega rojstnega dne NSi na Gorenjskem povedal, da ne namerava postati član KDS. "Ne morem delati v dveh strankah. Nikoli nisem tako delal. Delam za NSi," je dejal. Nove stranke tudi ne more podpreti, saj meni, da bi bilo bolj smiselno, da se korekture v stranki opravijo po volitvah. Peterle je v Škofji Loki glede novoustanovljene Krščansko demokratske stranke (KDS) povedal, da je vedel, da se nekaj pripravlja. Bolj smiselno pa se mu je zdelo, da različnosti v stranki uredijo "na bolj konstruktiven način," to je, da za volitve delajo skupaj. Ob tem je Peterle priznal, da v stranki obstajata dve liniji, "ena, ki ni najbolj naklonjena spremembam, in druga, ki meni, da so spremembe potrebne." Žal ni prišlo do soglasja, ki bi stranko ohranilo skupaj," je dejal in izrazil prepričanje, da bi vendarle veljalo "poiskati model, s katerim bi povezali sile." Evropski poslanec, kot je dejal, razume, zakaj je nastala nova stranka. Vendar pa meni, da "je potem, ko se stranka ni odločila za kongres in spremembe, bolj smiselno, da se korekture in spremembe v stranki opravijo po volitvah." Glede pisma, ki so ga predsedniku stranke NSi Andreju Bajuku poslali on ter podpredsednika Klemen Žumer in Ljudmila Novak, pa je povedal, da so želeli z njim doseči, da bi z vodstvom stranke, ki ji ankete v zadnjem času ne kažejo visoke podpore, skušali v odkritem pogovoru poiskati tiste rešitve, s katerimi bi okrepili strankino kampanjo in podobo pred volitvami. "Drugega namena nisem imel. Če bi ga imel, bi počel kaj drugega," je dejal. Peterle je sicer prepričan, da ni pametno, da se sile v stranki pred volitvami delijo. Po njegovem bi bilo zato bolj smiselno, da delujejo enotno: "Ni namreč nujno, da je ena in ena dve."
Glede dosedanjega vodenja stranke Peterle priznava, da ima do njega "kritične pripombe," kar pa se mu v politiki zdi normalno. "Vedno sem bil za to, da se odprto pogovarjamo o zadevah, o katerih se je treba pogovarjati, sem pa bil vedno tudi za to, da se to dogaja znotraj stranke," je dejal. Dodal je, da se je stranka odločila, da sedanje vodstvo ostane, tisti, ki so se odločili tako, pa bodo po njegovem morali tudi prevzeti odgovornost za rezultat. Sicer pa Peterle pričakuje, da bo stranka prišla v parlament. Ob tem je spomnil, da ima NSi stalne volivce, ki stavijo na njihovo smer, "ne glede na to ali se strinjajo z vodstvom ali ne."
Poslanec Anton Kokalj, ki je v Škofji Loki tudi pripravil današnje praznovanje rojstnega dne NSi na Gorenjskem, je povedal, da ni zadovoljen z vsem, kar se dogaja v stranki, in to tudi na glas pove. Bo pa kljub temu po svojih močeh naredil vse, da stranka na volitvah doseže najboljši rezultat. Na vprašanje ali bo to, da Andrej Bajuk ostaja predsednik stranke, slabo vplivalo na njen rezultat, pa je ocenil, da je predsednik samo del vodstva stranke. Zato bo treba po njegovem tudi pri oceni dela stranke pogledati delo celotnega vodstva stranke in nato po potrebi narediti morebitne popravke. Sam pa bi, če bi bil po volitvah na kongresu predlagan za predsednika stranke, o tem "resno razmislil."
Na ustanovitev KDS se je odzval tudi predsednik vlade in SDS Janez Janša. Za Radio Slovenija je v soboto povedal, da se resne stranke ne pojavljajo dva meseca pred volitvami. "Običajno se takšni projekti rojevajo takrat, kadar hočeš nekaj nagajati," je povedal Janša, a dodal, da težko sodi vnaprej.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
lojze peterle Andreju Bajuku Klemen Žumer ljudmila novak Anton Kokalj Janez Janša

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Peterle: Ne morem delati v dveh strankah ... Delam za NSi