objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Sreda, 6. avgust 2008 ob 12:24

Obama solidno pred McCainom, 47 proti 41
Po zadnji anketi ameriške tiskovne agencije vodi demokratski predsedniški kandidat Barack Obama pred republikancem Johnom McCainom
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Zadnja anketa ameriške tiskovne agencije AP, ki so jo izvedli med 31. julijem in 4. avgustom, kaže, da uživa demokratski predsedniški kandidat Barack Obama 47 odstotkov podpore med registriranimi volivci, republikanski kandidat John McCain pa 41 odstotkov. Obama si je solidno prednost pred McCainom pridelal s pomočjo mladih, žensk in manjšin. McCain vodi med belci za 10 odstotkov, pri moških pa sta si kandidata skoraj izenačena. Pri ženskah Obama vodi za 13 odstotkov, pri mlajših od 35 let za 30 odstotkov, pri različnih manjšinah, kot so temnopolti, prebivalci latinskoameriškega rodu in drugi pa demokrat vodi za 55 odstotkov. Anketa je bila opravljena, potem ko se je Obama vrnil s turneje po Evropi in Bližnjem vzhodu.
Tako Obama kot McCain se ubadata s kandidatoma, ki jima lahko ukradeta glasove. Obamov žulj je neodvisni kandidat Ralph Nader, ki je leta 2000 pomagal torpedirati kandidaturo demokrata Ala Gora. Morda nevarnejši za McCaina, kot je Nader za Obamo, pa je kandidat svobodnjaške stranke, nekdanji republikanski kongresnik iz Georgie Bob Barr. Barr se je proslavil konec devetdesetih let kot eden najbolj zagrizenih nasprotnikov demokratskega predsednika Billa Clintona. McCain še vedno ni uspel prepričati konservativnejših republikancev, ki lahko svoje razočaranje izkažejo z glasom za Barra. Obama do udobne zmage potrebuje sicer trdno podporo družine Clinton, ki jo je doslej dobil le ustno in pri nekdanjem predsedniku Billu Clintonu pospremljeno z izrazom, ki je vse prej kot navdušujoč.
Za demokrate pa je dobra novica, da si kar 53 odstotkov volivcev želi, da ohranijo ali povečajo prednost v zveznem kongresu. Za republikanski nadzor kongresa se je opredelilo le 35 odstotkov volivcev, in to ne glede na to, da kongres kot celota uživa le 19 odstotkov podpore. Američani ponavadi ne marajo kongresa, marajo pa svojega kongresnika. Predsednik George W. Bush se je v anketi odrezal še kar dobro, saj njegovo delo podpira 31 odstotkov Američanov. Podpora mu je namreč doslej že večkrat padla pod 30 odstotkov. Dodatna slaba novica za republikance pa je tudi to, da le 18 odstotkov Američanov meni, da gre država v pravo smer. Ponavadi je to negativno za stranko, ki ima oblast v Beli hiši, zaradi česar si Bush in republikanci na vse kriplje prizadevajo za vse težave okriviti demokratski kongres.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Barack Obama John McCain Ralph Nader Ala Gora Bob Barr Billa Clintona George W. Bush

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Obama solidno pred McCainom, 47 proti 41