objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 14. avgust 2008 ob 00:35

Podobnik, Žerjav, Primc in drugi: Šrot naj obljubi, da bo odstopil!
Enigma Franc Kangler in slaba volja po torkovi tiskovni konferenci predsednika SLS Bojana Šrota
2008 Pozareport

Odpri galerijoMinuli ponedeljek je bila na zadnji seji izvršilnega odbora Slovenske ljudske stranke precej bolj vroča in ostra debata, kot jo je v torek dopoldne na tiskovni konferenci prestavil predsednik SLS in celjski župan Bojan Šrot, trdijo naši viri. Nekaj vodilnih članov stranke, med njimi tudi ministra za okolje in prostor ter promet, Janez Podobnik in Radovan Žerjav, predsednik sveta stranke in vodja ljubljanskega lokalnega odbora Aleš Primc in še nekateri, je od Šrota zahtevalo jasno in glasno zagotovilo, tako rekoč obljubo, da bo po volitvah nemudoma odstopil, če bo stranka dosegla slabši volilni rezultat kot na parlamentarnih volitvah pred štirimi leti. Nekateri so bili celo mnenja, da bi Šrot moral odstopiti že zdaj, glede na to, da vse ankete javnega mnenja kažejo, da se stranki sploh ne bo uspelo uvrstiti v državni zbor.
Bojan Šrot naj bi kolegom odstop obljubil, čeprav ni želel ničesar podpisati, toda na tiskovni konferenci je razpravo na izvršilnem odboru pokazal v precej drugačni luči; medijem je celo zagotovil, da SLS na jesenskih volitvah pričakuje 8 do 10 odstotkov glasov, kandidirali pa naj bi vsi poslanci, razen Stanislava Brenčiča, ministri in veliko strankinih županov. Zaradi Šrotove izjave je bilo med člani IO v torek popoldne tudi precej slabe volje; zmenjeno je bilo namreč, da bo Šrot medijem odločno zagotovil, da bo v primeru volilnega poraza odstopil. Nekateri vidni politiki SLS menda celo razmišljajo, da bi se zadnji hip odpovedali poslanskim kandidaturam. Imajo namreč občutek, da bo Šrot po volitvah breme poraza želel prevaliti predvsem na posamezne poslanske kandidate, ki bi v svojih volilnih okoljih posledično dobili manj glasov; češ, poglejte, kako malo svojih volivcev ste uspeli prepričati … Bojan Šrot pa bo kandidiral v dveh celjskih okrajih, kjer se lahko nadeja dokaj gladke izvolitve v državni zbor. Med jeznimi člani vodstva stranke, ki ne želijo biti imenovani, se kopiči tudi prepričanje, da Šrot po volitvah definitivno ne namerava odstopiti, ker mu tega ne bo dovolil njegov brat in prvi človek Pivovarne Laško Boško Šrot. V igri je namreč veliko več kot samo formalna funkcija predsednika stranke; po naših informacijah Boško Šrot ocenjuje, da v prihodnjih letih njegova ranljiva korporacija nujno potrebuje politično stranko, zaradi zaščite njegovih poslovnih interesov, ne glede na to, ali bo SLS pristala v vladni koaliciji ali ne.
Še vedno velika uganka ljudske stranke pa je tudi morebitna poslanska kandidatura mariborskega župana Franca Kanglerja, ki naj bi se po odmevnem sporu z Alešem Primcem politično nekoliko potuhnil. Po eni strani Kanglerja nagovarjajo (tudi Bojan Šrot), naj kandidira, ker bo ljudski stranki 21. septembra potreben vsak glas. Kangler pa se menda upravičeno boji, da bo pokasiral samo okoli 12 do 14 odstotkov glasov, kar bi zanj seveda pomenilo totalno katastrofo. Zato se kolegom iz vodstva stranke izgovarja na predvolilno obljubo Mariborčanom, da bo, če postane župan, to funkcijo opravljal poklicno, pustil na miru poslanske mandate in se posvetil štajerski prestolnici.

Popravek: Na 8. seji Izvršilnega odbora SLS zelo optimistično in konstruktivno, Žerjava na seji sploh ni bilo

V prispevku z naslovom "Podobnik, Žerjav, Primc in drugi: Šrot naj obljubi, da bo odstopil!" ki ste ga objavili na vašem spletnem portalu, ste zapisali več netočnih informacij, med njimi celo informacijo, ki jo navajate v naslovu prispevka. Dovolite nam, da vaše bralce seznanimo z dejstvi: 1. Na redni 8. seji Izvršilnega odbora SLS, ki je bila v ponedeljek, 4. avgusta 2008, minister za promet mag. Radovan Žerjav ni bil prisoten; 2. Na omenjeni seji ni bilo niti besede o kakršnikoli zahtevi po odstopu predsednika SLS, še posebej pa  to ni bilo mogoče s strani oseb, ki na seji niso bile prisotne; 3. Predsednik SLS Bojan Šrot je pred več meseci večkrat javno povedal, da bo v primeru, če stranka na volitvah doseže slabši rezultat kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ponudil svoj odstop. O tem vprašanju v organih stranke ne teče nikakršna razprava; 4. Razprava na omenjeni seji izvršilnega odbora je bila zelo optimistična, konstruktivna in usmerjena v programske vsebine in izzive, ki so pred Slovenijo ter zadnje priprave na letošnje državnozborske volitve.
Vabimo vas, da v prihodnje pred objavo prispevka preverite svoje informacije.
Hvala in lep dan vam in vašim bralcem.
Lejla Kogej, vodja komuniciranja SLS

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
bojan šrot Janez Podobnik Radovan Žerjav Aleš Primc Stanislava Brenčiča Boško Šrot Franca Kanglerja Lejla Kogej

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Podobnik, Žerjav, Primc in drugi: Šrot naj obljubi, da bo odstopil!