objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Ponedeljek, 18. avgust 2008 ob 10:43

Anketa TV Slovenija: Na volitvah bi slavila SDS
V primerjavi z mesecem julijem so največ izgubili Pahorjevi Socialni demokrati, povišal pa se je delež volivcev stranke Zares
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Po anketi, ki jo je za TVS opravila agencija Interstat, bi Janševa SDS na volitvah dobila 17,4 odstotka glasov, Pahorjevi Socialni demokrati pa 10,4 odstotka. Sledijo stranke Zares (7 odstotkov), LDS (4,7 odstotka) in SNS (4,2 odstotka). Za DeSUS, Lipo, SLS in NSi bi glasoval minimalen odstotek vprašanih, KDS pa bi prejela le 0,3 odstotka glasov anketiranih. Glede na merjenje v mesecu juliju je v anketi TVS opaziti znižanje deleža anketiranih, ki bi volili SD, medtem ko se je povišal delež tistih, ki bi glas namenili Golobičevi stranki Zares. Delež vodilne SDS ostaja skoraj nespremenjen, povišal pa se je delež tistih, ki so odgovorili, da se volitev ne bi udeležili. Tako se je opredelilo 17 odstotkov anketirancev. Nekoliko več podpore so pridobili LDS Katarine Kresal, Jelinčičeve SNS in Erjavčevega Desusa, delež podpore pri drugih strankah pa ostaja enak, poroča TVS. DeSUS bi po anketi prejel 3,2 odstotka, Bajukova NSi 1,4 odstotka, Šrotova SLS 1,1 odstotka in Pečetova Lipa 0,6 odstotka glasov.
Po podatkih ankete podpora vladi ostaja v primerjavi z julijskim merjenjem nespremenjena, in je 41-odstotna. Vlade ne podpira 53,7 odstotka vprašanih, preostali pa so odgovorili z "ne vem".
V raziskavi so anketirance povprašali tudi o tem, kdo je odgovoren za težave v šentviškem predoru. Več kot polovica vprašanih (51,3 odstotka) je menila, da je odgovoren izvajalec gradbenih del SCT, Družbi za avtoceste v RS (Dars) pa odgovornost pripisuje 13 odstotkov anketiranih. Skoraj desetina (9,6 odstotka) meni, da odgovornost nosi britansko podjetje Ceramicoat, med krivci pa so tudi prometni minister, vsi vpleteni, vlada in nadzor nad gradnjo. Med tistimi, ki največ krivde pripisujejo podjetju SCT, izstopajo anketiranci, ki imajo srednješolsko izobrazbo, so zaposleni in so potencialni volivci SDS. Darsu odgovornost pripisujejo predvsem mlajši, višje izobraženi, dijaki in študentje, ki bi, če bi bile volitve v nedeljo, volili stranko Zares.
Anketirani so odgovarjali tudi na vprašanje, ali živijo bolje kot pred štirimi leti. Dobri dve tretjini vprašanih (67,6 odstotka) je prepričanih, da živijo slabše, življenje pa se je izboljšalo nekaj več kot četrtini anketirancev (26,3 odstotka). Med njimi je več mlajših, višje izobraženih ljudi in tistih, ki so naklonjeni SDS. Med tistimi, ki so se opredelili, da živijo slabše, izstopajo anketiranci s poklicno šolo.
Raziskava družbe Interstat je zajela 704 osebe, stare 18 let in več iz splošne populacije, in je bila izvedena med 11. in 13 avgustom.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janševa Pahorjevi Golobičevi Katarine Kresal Jelinčičeve Erjavčevega Bajukova Šrotova Pečetova

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Anketa TV Slovenija: Na volitvah bi slavila SDS