objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Petek, 29. avgust 2008 ob 09:42

Volilna napoved časnika Finance: Janša za las pred Pahorjem
Bo Karl Erjavec res dosegel tretje mesto in odločilno vplival na sestavo nove vladne koalicije?
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Najnovejša volilna napoved, ki jo je za časnik Finance izvedlo podjetje Epicenter, kaže na tesno zmago Janševe SDS, ki bi dobila 28,2 odstotka glasov, Pahorjevi Socialni demokrati pa 27,7 odstotka glasov. Pri upoštevanju 5-odstotnega tveganja pa se podpora SDS giblje med 25,3 in 31,1 odstotka, podpora SD pa med 24,8 in 30,6 odstotka. Na tretjem mestu se je znašel DeSUS Karla Erjavca, takoj za njim SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitija, nato sledita LDS Katarine Kresal (7,9) in Zares Gregorja Golobiča (7,5 odstotka). Prag za vstop v parlament sta za las preskočili še Bajukova Nova Slovenija (4,2) in Šrotova SLS (4,0), medtem ko se Pečetova Lipa in Duhovnikova KDS ne bi uspeli prebiti v državni zbor, saj bi ju volilo le skromnih 0,7 odstotkov volivcev.
Leva koalicija (SD, LDS, Zares) bi po tej volilni napovedi dobila 43,1 odstotka glasov, skupaj z Desusom pa večino oziroma 51,6 odstotka. Vprašanje pa je, ali bo sploh dobila mandatarstvo, pišejo Finance. Desna koalicija (SDS, NSi, SLS) bi po volilni napovedi dobila 36,4 odstotka, skupaj z Desusom 44,9 odstotka glasov, če pa štejemo zraven še SNS, bi zbrala 53,3-odstotno podporo. Sestava desne vlade pade v vodo, če se NSi in SLS ne prebijeta v parlament (SDS, DeSUS in SNS bi skupaj zbrale 45,1 odstotka). A je desna vlada spet možna, če k Janši skoči kdo z leve, na primer liberalni demokrati.
Med verjetnimi udeleženci volitev jih 15,5 odstotka ne ve, koga bi volili, 4,5 odstotka pa jih ne želi povedati. Preostali bi izbrali takole: 22,8 odstotka SDS, 21,9 odstotka SD, 6,9 odstotka SNS, 6,6 stranko DeSUS, 6,4 odstotka LDS, 5,9 stranko Zares, druge imajo manj kot 3,5-odstotno podporo.
Epicenter je za časnik Finance tudi ugotavljal, koliko volilnega telesa bi lahko prehajalo med strankami oziroma jih lahko stranke še lahko pridobijo na račun volivcev drugih strank. Pahor bi lahko Golobiču in Kresalovi pobral po 3,4 odstotka glasov, Erjavcu 2,3, Janši pa 2,7 odstotka glasov. Janša lahko največ glasov (še 2,5 odstotka) dobi iz Bajukovega tabora. Zares lahko računa na največ dodatnih glasov (7,8 odstotka) iz vrst tistih, katerim je prva izbira Pahor. Tudi LDS bi lahko največ glasov (tri odstotke) dobila med volivci SD. Erjavec pa bi lahko volivce (3,1 odstotka) črpal iz tabora SDS, enako tudi Jelinčič (3,5 odstotka); zadnji bi lahko prevzel tudi del volivcev (3,7 odstotka) SD. Erjavec pa bi lahko volivce (3,1 odstotka) črpal iz tabora SDS, enako Jelinčič (3,5 odstotka); zadnji bi lahko prevzel tudi del volivcev (3,7 odstotka) SD.
Epicenter je telefonsko anketo izvedel med 25. in 27. avgustom, v raziskavi pa je sodelovalo 1.311 polnoletnih prebivalcev Slovenije.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janševe Pahorjevi Karla Erjavca Zmaga Jelinčiča Plemenitija Katarine Kresal Gregorja Golobiča Bajukova Šrotova Pečetova Duhovnikova

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Volilna napoved časnika Finance: Janša za las pred Pahorjem