objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Ponedeljek, 1. september 2008 ob 10:21

Časnik Delo: vodi SDS, toda na volitvah bi slavili Socialni demokrati
Volilna napoved časnika Delo: Bajukova NSi, Šrotova SLS in Pečetova Lipa se ne bi uvrstili v državni zbor
2008 Pozareport

Odpri galerijo

SDS se je v tokratni redni mesečni Delovi anketi povzpela na prvo mesto in prehitela doslej vodilne Socialne demokrate, ki pa so jim še vedno tesno za petami. Vse preostale stranke imajo precej manjše deleže. Da bo boj za prvo mesto med vodilnima strankama tesen, kaže tudi, da po volilni napovedi nasprotno SD malenkost vodi pred SDS. Janševa SDS je po anketi dobila 23, 3 odstotka glasov, SD pa 21,4 odstotka glasov. Obe stranki zadnje mesece popravljata svoj rezultat, a SDS je tokrat uspel precejšen skok za skoraj pet odstotnih točk. Še vedno pa sta deleža glasov za ti dve stranki, kot že zadnjega pol leta, precej izenačena in daleč pred tretjeuvrščeno stranko Zares.
Na podlagi podatkov iz ankete je agencija Delo Stik pripravila poskus volilne napovedi. Anketirane (1153) so vprašali še, kako zanesljivo se bodo udeležili volitev. V izračunu so upoštevali samo tiste, ki so izjavili, da se bodo volitev zagotovo udeležili in so navedli, katero stranko bodo volili oziroma katera jim je najbliže. Takšnih je bilo 692. Njihovi glasovi so na prvo mesto postavili SD s 33,5 odstotka, na drugo pa SDS z 31,5 odstotka glasov. V državni zbor bi se po tej napovedi uvrstili še Zares z 10,5 odstotka, DeSUS z 8,3 odstotka, SNS s 5,6 odstotka in LDS s 4,3 odstotka glasov. Preostale stranke ne bi prestopile štiriodstotnega parlamentarnega praga. Volilno napoved je treba razumeti kot napoved možnega izida, če bi bile volitve v teh dneh – s tem da je za vsako stranko mogoče odstopanje nekaj odstotkov navzgor in navzdol. Vendar volilna kampanja še traja in v prihodnjih treh tednih še lahko prinese spremembe. Zato to nikakor ni že napoved volilnega izida na volitvah 21. septembra, pišejo v časniku Delo.
Pri barometru priljubljenosti pa je še vedno na prvem mestu Danilo Türk in na drugem Borut Pahor. Na tretjem mestu je Milan Zver, kar je najvišja uvrstitev kakšnega ministra doslej. Prehitel je tudi Gregorja Viranta, ki je doslej veljal za najbolj priljubljenega ministra te vlade. Opazno sta svoji uvrstitvi izboljšala tudi Karl Erjavec (šesti) in Janez Janša (sedmi). Lestvico zapuščata najnižje ocenjena Sašo Peče in Andrej Bajuk, prihodnji mesec bosta nanjo uvrščena minister Radovan Žerjav in predsednik SLS Bojan Šrot.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk Borut Pahor milan zver Gregorja Viranta karl erjavec Janez Janša Sašo Peče andrej bajuk Radovan Žerjav bojan šrot

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Časnik Delo: vodi SDS, toda na volitvah bi slavili Socialni demokrati