objavi na
pozareport.si

forum

Estrada

Ponedeljek, 8. september 2008 ob 11:08

RTVS: Janša vodi za devet odstotnih točk
Socialni demokrati dva tedna pred volitvami zavladali na anketah javnega mnenja
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Po zadnji Interstatovi raziskavi, ki jo je na spletni strani objavila RTV Slovenija, še vedno vodi SDS. Stranko Janeza Janše je na prvo mesto postavilo 36,6 odstotka vprašanih, ki se bodo skoraj gotovo udeležili volitev. Sledijo Pahorjevi Socialni demokrati s 27,1 odstotka podpore, Golobičev Zares z 9,3 odstotka, za njim pa Erjavčev DeSUS z 8,9 odstotka, Jelinčičeva SNS s 6,6 odstotka in LDS Katarine Kresal s 4,1 odstotka. Če bi bile volitve to nedeljo, pa glede na volilno napoved 4-odstotnega praga za vstop v parlament ne bi prestopili Šrotova SLS (3,9 odstotka), Bajukova NSi (2,3 odstotka), Pečetova Lipa (odstotek) in druge stranke (0,4 odstotka). Več kot polovica sodelujočih v raziskavi se bo volitev gotovo udeležila, dobra petina pa verjetno. 21. septembra se na volišča verjetno ne bo podala slaba desetina, zagotovo pa ne 13 odstotkov vprašanih.
Na vprašanje, kakšne lastnosti bi moral imeti prihodnji predsednik vlade, je največ anketirancev (skoraj 60 odstotkov) odgovorilo, da bi moral dobro poznati gospodarstvo, ob tem pa imeti še socialni čut. Za učinkovitost se je odločilo 40 odstotkov sodelujočih v raziskavi, za domoljubje pa 25 odstotkov. Slaba desetina od bodočega ministrskega predsednika pričakuje tudi simpatičnost.
Interstat pri izračunih, povezanih z raziskavo, opravljeno med 1. in 4. septembrom, tokrat ni upošteval le tistih glasov vprašanih, ki so stoodstotno prepričani, koga bodo volili, temveč tudi neopredeljene, ki simpatizirajo z določeno stranko. Podatki za volilno napoved temeljijo na odgovorih 414 anketirancev, ki se bodo gotovo ali verjetno udeležili volitev. V raziskavi je skupaj sodelovalo 719 ljudi.
SDS sta pred SD uvrstili tudi zadnji anketi Ninamedia za časnik Dnevnik in agencija Valicon za brezplačnik Žurnal.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Janeza Janše Pahorjevi Golobičev Erjavčev Jelinčičeva Katarine Kresal Šrotova Bajukova Pečetova

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

RTVS: Janša vodi za devet odstotnih točk