objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Četrtek, 18. september 2008 ob 06:32

Prihaja mega trojček: Janša, Pahor in Erjavec, ki naj bi vladal dva mandata
Večina pomembnih direktorjev diskretno navija in lobira za veliko koalicijo
2008 Pozareport

Odpri galerijoLjubljanski župan Zoran Janković je na torkovi tiskovni konferenci po pričakovanju podprl vse tri stranke levosredinskega trojčka (SD, Zares in LDS) in izrazil upanje, da bo trojček na nedeljskih parlamentarnih volitvah dobil 46 glasov, potrebnih za oblikovanje vladne koalicije. Kar zadeva glasovanje za posamezno stranko, pa je Janković izumil salomonsko rešitev, ki žal spominja na plemensko demokracijo. Z mamo Ivanko in ženo Mijo so se menda dogovorili, da bodo na volišču obkrožili vsak enega od kandidatov teh treh strank. Prvi bosta izbirali mama in žena, Janković pa bo obkrožil še zadnjega. Po vsem sodeč je Jankoviću še najbližje stranka Zares; nenazadnje je v predvolilni številki glasila stranke, brezplačniku Zares, državljanskemu časopisu za nove ideje, ki je pravkar izšel v zavidljivi nakladi 720.000 izvodov, Janković dal osrednji intervju. Ljubljanski župan je še poudaril, da bi bilo zanj veliko razočaranje, če bi katera od strank odstopila od dogovora o skupni koaliciji, vendar je prepričan, da se to ne bo zgodilo.
Obeta se čistka na Magistratu V senci povezovanja z levim trojčkom pa Janković po volitvah načrtuje kadrovsko čistko, katere žrtve naj bi bili direktorji ljubljanskih javnih podjetij, ki so člani ali so blizu Socialnim demokratom. Naši viri trdijo, da bo Janković tako zamenjal direktorja Ljubljanskih parkirišč in tržnic Aleksandra Ravnikarja, poslanskega kandidata SD (namesto njega bo direktor postal dosedanji svetovalec v Jankovićevem kabinetu ter član stranke Zares Samo Lozej), in Darjo Krstič, direktorico Ljubljanskega potniškega prometa, znano tudi kot prijateljico Metke Tekavčič, šefice ljubljanskega odbora SD.

Erjavec: Janković in Pahor, ne hvala Zoran Janković se je za podporo trojčku menda dokončno odločil v ponedeljek, potem ko mu predsednik DeSUS-a in minister za obrambo Karl Erjavec ni hotel zagotoviti, da je pripravljen vstopiti v koalicijo SD, Zares in LDS. Janković pa si je želel ravno to; zagotovitev, da stranka, ki bi uživala njegovo podporo, po volitvah ne bi šla v koalicijo z Janezom Janšo. Ostaja pa odprto vprašanje, kako bo Janković podprl tiste člane svoje Liste, ki na volitvah kandidirajo na listi DeSUS-a; denimo nekdanjega odgovornega urednika Dela Mitjo Meršola, ljubljanskega mestnega svetnika na Listi Zorana Jankovića.
Še pred Jankovićem pa je šel na tiskovno konferenco Karl Erjavec. Med drugim je samozavestno napovedal, da njegova stranka na volitvah pričakuje od osem do deset poslanskih mest; kar je, po najnovejših napovedih, ki jih agencije delajo za večino strankarskih predvolilnih štabov, čisto realno. Erjavec pravi, da se bo DeSUS povezal v tisto koalicijo, ki mu bo, po domače rečeno, ponudila največ ministrskih mest; računa, da bo še naprej ostal minister za obrambo, stranko pa zanima tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Potem pa je Erjavec zakuhal godljo z nepričakovano izjavo, da lider Socialnih demokratov Borut Pahor nima dovolj izkušenj za mandatarja. Še več, po Erjavčevem mnenju nihče od predsednikov neformalne levosredinske koalicije, ne Pahor, ne Gregor Golobič in ne Katarina Kresal, nima dovolj izkušenj za mandatarja. Po mnenju Karla Erjavca bi mandatarja lahko bila Zoran Janković ali Mitja Gaspari. Sicer pa Erjavec trdi, da ga zaenkrat k sodelovanju ni povabila še nobena politična opcija. Imel je samo en pogovor z ljubljanskim županom, o možnostih sodelovanja DeSUS-a v levi koaliciji, kar pa je očitno odklonil. Erjavec je namreč prepričan, da "zadnji napadi nanj kažejo, da si leva koalicija sodelovanja z njim ne želi", čeprav on, Erjavec, sodelovanja z Borutom Pahorjem ne izključuje. Toda o tem, kako se bo po volitvah obnašal DeSUS, je odvisno tudi od imen in priimkov njegovih novih poslancev. Sam bog ve, kako se bosta koalicijsko obnašala Meta Vesel Valentinčič, nekdanja  generalna sekretarka LDS, če pride v parlament na listi DeSUS-a, ali pa sindikalni aktivist Doro Hvalica, brat nekdanjega legendarnega poslanca SDS Iva Hvalice.
Erjavčeve besede o mandatarstvu je kasneje komentiral Borut Pahor. Češ, to je demokracija in vsak ima pravico, da izrazi svoje stališče, tudi minister Erjavec. Toda Erjavec je poskrbel še za eno bombico. Prepričan je namreč, da lahko "po ponedeljkovih izjavah poslanke Zares Cvete Zalokar Oražem pričakujemo veliko presenečenje pri oblikovanju vlade". To je vladne koalicije, ki bi jo vodil Janez Janša, vanjo pa bi vstopila tudi Golobičeva stranka Zares. Po Erjavčevem mnenju bi bila takšna koalicija dosti bolj uravnotežena. Pahor pa glede možnega vstopa Karla Erjavca v njegovo vlado pravi takole: "Najprej počakajmo do 21. septembra, da se ljudje odločijo, potem pa bo lažje presojati. Zame je pomembno, bolj kot širina koalicije, njena programska homogenost, toda v koalicijo bo dobrodošel vsak, s katerim bi se lahko dogovorili o programski enotnosti za vsestranski napredek Slovenije".
Janša tajno z Golobičem Zgodbo o koalicijah pa je na koncu začinil Janez Janša. Pred včerajšnjo nogometno tekmo na ljubljanskem stadionu Žak, med vladnimi ministri in novinarji, je namreč potrdil govorice o spomladanskem dogovarjanju med njim in predsednikom Zaresa Gregorjem Golobičem. "Sestanek je bil, tega ne morem zanikati. O vsebini pa ne bi rad govoril," pravi Janša. Vodstvo stranke Zares pa je kasneje sporočilo, da se je omenjeni sestanek med Janšo in Golobičem res zgodil, na pobudo predsednika vlade na Gregorčičevi, namenjen pa naj bi bil preverjanju možnosti za sprejem pokrajinske zakonodaje. V stranki Zares trdijo, da Golobič na sestanku ni rekel nič takšnega, kar bi se lahko tolmačilo kot možnost sodelovanja njegove stranke v Janševi koaliciji.
Danilo Türk, boter velike koalicije? Med vidnimi člani Socialnih demokratov in LDS pa je slišati vedno več očitkov na račun politike Gregorja Golobiča.
Mnogim liberalnim demokratom se zdi nerazumljivo, nelogično in sprenevedavo, da je Golobič še pred nekaj meseci odločilno vplival na razbitje in sesutje stare LDS (in tako ustvaril pogoje za razmah Pahorjevih Socialnih demokratov), zdaj pa s preostankom LDS (in tistimi, ki so iz LDS prebegnili v Pahorjevo druščino) tišči v skupno formacijo. Čeprav naj bi zadnje dni koalicijo levega trojčka najbolj forsirala Katarina Kresal; logično, na volitvah ji slabo kaže. Po drugi strani pa je Kresalova v zadnjih tednih na Erjavca sprožila plaz napadov in dvakrat zahtevala njegov odstop, medtem ko Pahor in Golobič tega nista podprla.
Nekateri člani Socialnih demokratov pa so prepričani, da bo Golobič na volitvah Pahorju pobral ravno toliko glasov, da mu bo (z njim vred pa levici) preprečil zmago nad Janšo. Zato se mnogi spet ogrevajo za tako imenovano veliko koalicijo med Janšo in Pahorjem, zraven pa naj bi šel tudi Erjavec. Takšna koalicija, mega trojček, katere boter naj bi bil po govoricah tudi diplomatski predsednik države Danilo Türk (mimogrede, veliko koalicijo diskretno podpira in zanjo previdno lobira večji del pomembnejših slovenskih direktorjev, zaradi pričakovanega poslovnega in socialnega miru), bi Slovenijo lahko vodila prihodnjih – osem let! Danilo Türk tukaj zraven ni po naključju: bil je med kandidati SDS za ljubljanskega župana in predsednika države, za izvolitev se lahko najbolj zahvali Borutu Pahorju, njegovo predsedniško kandidaturo pa je takoj podprl tudi Karl Erjavec ...
In zanimivo: da naj DeSUS vstopi v tako imenovano veliko koalicijo, z veliko večino podpirajo tudi obiskovalci našega portala (glej rubriko ankete)!

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
zoran janković Ivanko Mijo Obeta se čistka na Magistratu Aleksandra Ravnikarja Samo Lozej Darjo Krstič Metke Tekavčič Erjavec: Janković in Pahor, ne hvala Karl Erjavec Janezom Janšo Mitjo Meršola Borut Pahor Gregor Golobič Katarina Kresal Meta Vesel Valentinčič Doro Hvalica Iva Hvalice Cvete Zalokar Oražem Janša tajno z Golobičem Danilo Türk

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Prihaja mega trojček: Janša, Pahor in Erjavec, ki naj bi vladal dva mandata