objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 1. oktober 2008 ob 07:23

Türk bo storniral Šinkovca, Trekmana in Pipanovo, Rupel še uganka
Po naših informacijah predsednik države Danilo Türk ne bo podpisal imenovanj za Matjaža Šinkovca, Boruta Trekmana in Anito Pipan, ki jih za nove veleposlanike predlaga Janševa vlada
2008 Pozareport

Odpri galerijoPredsednik države Danilo Türk se je očitno že odločil, da nekaterih kandidatov za nove slovenske veleposlanike, ki jih je pred volitvami predlagala Janševa vlada, ne bo podprl. "Junija smo imeli nekaj preliminarnih, čisto neformalnih in zelo parcialnih pogovorov, ko mi ni bilo predstavljeno celotno število kandidatov in sem dobil zelo površno sliko o vladnem predlogu. Za nekatere sem izvedel prek medijev in potrebnega je bilo precej dela za potrebne informacije o kandidatih in njihovih kvalitetah. Ne glede na volitve moram reči, da je bilo delo vlade opravljeno s premajhno skrbnostjo in mislim, da bo potrebna v bodoče bolj skrbna priprava kandidatur, ki jih mora predsednik dobiti dovolj zgodaj, da se lahko do njih opredeli. Zdaj so te informacije zbrane in za nekatere od teh kandidatov se bom lahko že kmalu odločil. Seveda obstaja možnost, da se katerega od kandidatov ne potrdi. Bistvo predloga je ravno v tem, da se lahko sprejme ali zavrne. Kot vse kaže, bom nekatere predloge sprejel, druge pa zavrnil," je napovedal Türk, ki se je tik pred začetkom poletja na to temo sestal tudi z ministrom za zunanje zadeve Dimitrijem Ruplom. Po nekaterih informacijah naj bi Rupel tipal teren celo zase, menda za veleposlaniško mesto na Dunaju, toda o tem pozneje.
Vlada naj bi že potrdila veleposlaniško mesto ministru za kmetijstvo in bivšemu diplomatu Iztoku Jarcu v Londonu, nekdanjemu direktorju Sove in državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Matjažu Šinkovcu v Washingtonu, poklicnemu diplomatu Bogdanu Benku v Københavnu, diplomatki Aniti Pipan v Bruslju, Borut Trekman, bivši veleposlanik v Bruslju in Ruplov družinski prijatelj pa naj bi šel za veleposlanika v Berlin. Zaradi razvpitega Trekmana (pred časom je v Belgiji razbil službeni avto, ko se je peljal na neko gejevsko srečanje, prometno nesrečo pa naj bi na Ruplovem ministrstvu pometli pod preprogo ) je pri kandidaturi za Berlin odpadel Bojan Grobovšek, nekdanji veleposlanik v Pragi, dolgoletni član Socialnih demokratov, ki je nedavno volilno zmago slavil na sedežu SD na Levstikovi 15, v družbi Boruta Pahorja in drugih vodilnih politikov SD. Mimogrede, naši viri iz Mladike, stavbe ministrstva za zunanje zadeve, pripovedujejo, da se je po volitvah na hodnikih ministrstva temeljito spremenil odnos do diplomata Marjana Šetinca, sicer neizvoljenega poslanskega kandidata LDS (znanega iz razvpite afere s tajno depešo iz Washingtona, ki sta jo objavila časnik Dnevnik in beograjska Politika), in Bojana Grobovška; možakarja sta malodane doživela aplavz na odprti sceni (povedano drugače, eni so postali zelo prijazni), medtem ko je po volitvah precej slabe volje pokazal predsednik Sindikata slovenskih diplomatov Matjaž Kovačič. Razumljivo, pravijo naši viri, ko pa se je tako izrazito postavil na stran Dimitrija Rupla in proti svojim kolegom diplomatom.
Po naših informacijah predsednik države Danilo Türk ne bo podpisal imenovanj za Matjaža Šinkovca, Boruta Trekmana in Anito Pipan. Slednja naj bi doma ostala zato, ker je za veleposlanico premlada (tako vsaj trdijo izkušeni poklicni diplomati), prej pa je službovala v New Yorku in Argentini, Trekman, znan po tem, da Ruplovo ženo Marjetico razvaja z darili in rožami, preveč direktno skače z enega veleposlaniškega stolčka na drugega, kar je proti standardom slovenske diplomacije, Šinkovec pa naj bi "padel" zaradi zloglasne afere Sova.

Posebno vprašanje je enigmatična kandidatura Dimitrija Rupla, nesporno odhajajočega ministra za zunanje zadeve, ki naj bi si želel postati slovenski veleposlanik na Dunaju. Po nekaterih informacijah je sprva sicer hotel v Rim, vendar ni upal predčasno razrešiti Andreja Capudra, nekdanjega ministra za kulturo v Peterletovi Demosovi vladi, veleposlanika v Parizu in profesorja francoske književnosti, ki je politični sopotnik NSi. Slovenija po odhodu Ernesta Petriča (izvoljen je bil za ustavnega sodnika) na Dunaju že nekaj mesecev nima veleposlanika, s tajno Ruplovo kandidaturo pa naj bi bila povezana tudi afera s famoznim hotelom Korotan na dunajski Albertgasse 48. Janševa vlada namreč ni hotela več subvencionirati poslovanja razvpitega hotela na Dunaju, ki ga upravljajo Koroški Slovenci (predvsem Mohorjeva družba iz Celovca), kar je razburilo predstavnike slovenske manjšine v Avstriji. Za odločitvijo vlade pa naj bi stal zunanji minister Rupel, ki naj bi v zakulisju pripravljal odkup Korotana za novo slovensko veleposlaniško rezidenco, kamor bi se potem on vselil kot nov veleposlanik na Dunaju.
Mimogrede: če smo že pri rezidencah, povejmo, da sta se zaradi vile v Londonu pred leti sprla tudi Rupel in Matjaž Šinkovec, tedanji slovenski veleposlanik v Veliki Britaniji. Ob neki priložnosti je namreč Rupel kot zunanji minister Peterletove vlade priletel v London, kjer ga je sprejel veleposlanik Šinkovec. Slovensko veleposlaništvo je bilo v neki najeti vili, ki menda ni bila bogve kako veliko razkošje, toda Rupla je Šinkovčeva rezidenca takoj vrgla s tira. Od Matjaža Šinkovca je zahteval, naj se nemudoma (menda v dveh dneh!) preseli drugam, kar je preplašeni Šinkovec tudi storil.
Ker pa je Rupel manjšino razburil tudi s podporo sporni dvojezični topografiji, ki jo je predlagala avstrijska vlada, je s Koroškimi Slovenci tako rekoč na bojni nogi. Kar je precej slaba popotnica za njegovo veleposlaniško kandidaturo na Dunaju, ne glede na to, da iz avstrijskih konzervativnih političnih krogov prihajajo signali, da je Ruplovo imenovanje za slovenskega veleposlanika na Dunaju zaželeno. Spomnimo tudi, kako je Rupel med predvolilno kampanjo za predsednika države, pred letom dni, poskušal diskreditirati Danila Türka kot nekoga, ki naj bi delal proti slovenski osamosvojitvi …

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Danilo Türk Janševa Dimitrijem Ruplom Iztoku Jarcu Matjažu Šinkovcu Bogdanu Benku Aniti Pipan Borut Trekman Bojan Grobovšek Boruta Pahorja Marjana Šetinca matjaž kovačič Marjetico Andreja Capudra Peterletovi Ernesta Petriča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Türk bo storniral Šinkovca, Trekmana in Pipanovo, Rupel še uganka