objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 3. oktober 2008 ob 06:53

Golobič še ne ve, kaj bi, Školč pa je že pretental izvršni odbor LDS
Pahorjeva druščina bi Gregorja Golobiča najraje videla kot Joschka Fischerja ali predsednika državnega zbora, tako bi jim delal najmanj zgage; Katarina Kresal priznala, da o pogajanjih ne ve nič
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Ena od največjih kadrovskih ugank pri zakulisnem sestavljanju Pahorjeve vlade je bodoča funkcija predsednika Zares Gregorja Golobiča. Kot lider druge največje vladne stranke naj bi postal minister za zunanje zadeve ali predsednik državnega zbora, toda po naših informacijah mu ne eno ne drugo ne diši najbolj. Strategi iz vrst Socialnih demokratov pravijo takole: naj Golobič postane minister za zunanje zadeve, nekakšen slovenski Joschka Fisher (bivši zunanji minister Nemčije iz vrst stranke Zelenih, ki pa ni več med glavnimi igralci na nemški politični sceni). Prvič, precej bo potoval po tujini, zato ne bo imel časa delati zgage doma, po drugi strani pa se za zunanjega ministra in prvega diplomata ne spodobi, če preveč komentira dogodke na notranjepolitičnem prizorišču. Angleščina za Golobiča menda ni problem, govori jo vsaj tako dobro kot Janez Janša. Socialnim demokratom bi tudi ugajalo, če bi Golobič postal predsednik državnega zbora. Ocenjujejo namreč, da bo opozicija z Janšo na čelu močne SDS v državnem zboru precej aktivna, Golobič bi se pospešeno zapletal v verbalne in proceduralne duele, poleg tega bi imel dovolj dela z vodenjem državnega zbora, pa tudi kopico protokolarnih obveznosti, ki pritičejo funkciji predsednika parlamenta. Borut Pahor kot nekdanji predsednik državnega zbora očitno že ve, kako je to.
Toda Gregor Golobič naj bi imel čisto drugačne želje, čeprav po drugi strani menda (še) ne ve, kaj bi, trdijo naši viri iz stranke Zares. Najraje bi prevzel funkcijo podpredsednika vlade, zadolženega za vse in hkrati za nič, kar bi mu dalo dovolj manevrskega prostora za politično soliranje. Toda funkcije podpredsednika vlade pri nas uradno ni, želje, da bi si jo izmislili ravno za Golobiča, pa med vodilnimi Socialnimi demokrati tudi ni zaznati, pravzaprav ravno obratno. Mestu podpredsednika vlade se je moral zato že vnaprej odpovedati tudi Mitja Gaspari, ki bo skoraj zagotovo minister brez listnice, zadolžen za usklajevanje gospodarskih, finančnih in socialnih resorjev. Da bi podobno usklajevalno mesto dobil Golobič, prav tako ni (več) mogoče. Je čisto dovolj Gaspari, pravijo naši viri iz vrst Pahorjeve SD in cinično pripominjajo, češ, saj se dobro ve, kako se končajo Golobičeva usklajevanja.
Za osvežitev spomina: Gregor Golobič tudi v Drnovškovi in Ropovi vladi ni želel sprejeti nobenega ministrskega mesta, čeprav sta mu oba ponujala, naj sam izbere vladni resor, ki ga želi.
Pahorjeva vlada naj bi predvidoma imela 17 ministrov, toda vse kaže, da bodo nekatere resorje združili. Golobičeva stranka Zares bo predvidoma dobila tri ministrska mesta, njegova predvolilna napoved, da naj bi v vladi sedela polovica žensk, prav tako visi v zraku. Golobič toliko kandidatk za ministrice ne premore niti sam, nenazadnje je tudi v pogajalsko skupino Zaresa poleg sebe uvrstil dva moška poslanca, Mateja Lahovnika in Pavleta Gantarja.

Člana pogajalske skupine LDS pa sta poleg predsednice Katarine Kresal postala neizvoljena poslanca Jožef Školč in Aleš Zalar. Medtem ko slednji velja za enega od kandidatov za pravosodnega ministra, je Školčevo članstvo v pogajalski skupini prvovrstno presenečenje. Toda samo za površne poznavalce, kajti Školč je po naših informacijah člane izvršnega odbora LDS na ponedeljkovi seji, s Kresalovo vred, fino peljal žejne čez vodo. Kresalova je med razpravo namreč prostodušno priznala, da s koalicijskimi pogajanji nima prav nobenih izkušenj, Školč pa jim je, naivnežem, natvezil, da on tovrstne izkušnje ima, pogajanja pa obvlada, kobajagi še iz Drnovškovih časov. Vendar to enostavno ni res; tisti, ki bolje poznajo insajdersko zgodovino LDS, vedo, da so se s potencialnimi koalicijskimi partnerji vedno pogajali samo trije, Golobič, Tone Rop in Igor Bavčar, kot bivši podpredsednik LDS. Na koncu je pogajanja požegnal mandatar Janez Drnovšek, Jožefa Školča pa sploh nikoli bi bilo zraven.

Mimogrede, tudi predsednik Socialnih demokratov Borut Pahor se osebno menda ne bo pogajal s pogajalskimi skupinami Zares, LDS, DeSUS in kot kaže tudi SLS. Zavzel naj bi tako imenovano "Drnovškovo pozo" (povedano drugače, mandatar se osebno ne pogaja), pogajali pa se bodo Mitja Gaspari, Tone Rop, Igor Lukšič in Miran Potrč. Naši viri trdijo, da naj bi slednja dva bolj pazila na Ropa, medtem ko naj bi Gaspari vedno nastopal izjemno resno. Za Gregorja Golobiča in Jožefa Školča pa je nesporno velik udarec dejstvo, da je njun glavni pogajalski nasprotnik Tone Rop; oba namreč odlično pozna, gre pa tudi za osebne obračune še iz časov velike LDS, pri čemer je Rop na nedavnih volitvah v Šiški pobral skoraj toliko glasov, kot znašajo trije Golobičevi in Školčevi volilni izkupički skupaj. Poleg tega se tudi Gregor Golobič in Jožef Školč (zlobni jeziki pravijo, da je vse svoje stvari iz državnega zbora prenesel v umetniški atelje in trgovino svoje žene Tanje Pak na Prečni ulici, pod njunim ljubljanskim stanovanjem) komaj prenašata ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pahorjeve Gregorja Golobiča Joschka Fisher Janez Janša Mitja Gaspari Drnovškovi Ropovi Mateja Lahovnika Pavleta Gantarja Katarine Kresal Jožef Školč Aleš Zalar Igor Bavčar Igor Lukšič miran potrč Tanje Pak

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Golobič še ne ve, kaj bi, Školč pa je že pretental izvršni odbor LDS