objavi na
pozareport.si

forum

Posli & finance

Torek, 7. oktober 2008 ob 08:12

Številke ne lažejo: pod Janševo vlado je največ kasiral Franci Zavrl
Nov pristop: se po volilni zmagi Boruta Pahorja obeta nova delitev poslov oglaševanja in odnosov z javnostmi, ki posvečenim agencijam prinašajo milijone; kaj ponuja druščina iz Maxima?
2008 Pozareport

Odpri galerijo


Franci Zavrl
in njegov Pristop so največji zaslužkarji med slovenskimi medijskimi in PR agencijami v času vlade Janeza Janše. Po najnovejših podatkih revije Marketing Magazin je Pristop, katerega lastnik je poleg Zavrla, Aleša Razpeta, Dejana Verčiča in Andreja Drapala tudi Bojan Petan (DZS, Dnevnik, Terme Čatež in Marina Portorož), lani zaslužil nekaj več kot deset milijonov evrov (natančneje 10.289,296,00), kar je skoraj 125 odstotkov več kot njegova največja konkurenca, mariborska agencija Spem, ki je po podatkih MM pokasirala dobre štiri milijone evrov (4.239,118,00); na tretjem mestu je agencija Imelda, na četrtem Studio 3S, na petem mestu pa Studio Kernel. Tudi čisti dobiček agencije Pristop je naravnost fantastičen, znaša namreč 765.830,00 evrov, medtem ko je Božidar Novak s Spemom zabeležil "komaj" 387.393,00 evrov dobička. Zanimive številke, saj so nekateri mediji, tako ali drugače povezani s Pristopom, Božidarja Novaka in Spem dramatično obtoževali, da so totalno zlizani z Janševo vlado in na račun državnih podjetij kovali enormne dobičke.
Toda s podjetji v državni lasti je med Janševo vlado bogato sodeloval tudi Pristop. Spisek je dobesedno impozanten: z Mobitelom na področju stikov z javnostmi in kreacijo oglaševanja, s Telekomom enako, Tomaž Toplak, zdaj že bivši predsednik uprave Kapitalske družbe in član Janševe SDS, je Pristopu predal vse posle, povezane z oglaševanjem in stikov z javnostmi, enako velja za Erjavčevo ministrstvo za obrambo in Slovensko  turistično organizacijo. Zavrlov Pristop dela tudi za Zavarovalnico Triglav, Petrol, Novo kreditno banko Maribor, Hit iz Nove Gorice, Turkovo ministrstvo za razvoj in Gorenje. Pa še za Holding Slovenskih elektrarn, Stanovanjski sklad, Ministrstvo za okolje, Slovensko industrijo jekla in Slovenske Železnice; spomnimo, Pristop naj bi preko nekaterih posameznikov in povezanih podjetij sodeloval tudi v predvolilni kampanji katastrofalno poraženega predsedniškega kandidata Lojzeta Peterleta. Lastniško ali personalno povezane agencije s Pristopom so po naših informacijah Kraft & Werk, Brand Media, Media SMWG, Mediji DPD, Renderspace, Gaz in Frontal. Izjemno zanimiva je družba Futura PR, kjer dela tudi Marijana Kandutti, nekdanja posebna svetovalka in zaupnica bivšega premierja Toneta Ropa, ki je v času njegove vlade veljala za najvplivnejšo žensko v Sloveniji. Futura PR je med Janševo vladno koalicijo postala prava agencijska gazela: samo v lanskem letu so se prihodki Future PR, ki med drugim dela tudi za Pošto Slovenije, povečali za 50 odstotkov, dobiček pa kar za 210 odstotkov, v primerjavi z letom 2006.
Med medijskimi agencijami je lani največ zaslužil Media Publikum (65.310,390,00) evrov. Za to agencijo, ki jo vodi Tilen Klarič, se govori, da naj bi bila blizu Pivovarne Laško. Na drugem mestu je Media Polis, z nekaj manj kot dvajsetimi milijoni evrov (direktor Media Polisa Marjan Novak je pred kratkim kupil revijo MM, prenovljeno izdajo pa sta skupaj z urednikom Boštjanom Tadlom predstavila minuli četrtek zvečer, v mariborskem trendovskem lokalu Rožmarin), na tretjem mestu pa je agencija OMG (17.778,000,00) evrov.
Naši viri trdijo, da naj bi Zavrlov Pristop pod vlado Boruta Pahorja največ stavil na svoje povezave v LDS (predsednica liberalnih demokratov Katarina Kresal, njen partner in odvetnik Miro Senica ter prvi človek LD Group Matjaž Gantar), Zavrlov link do Socialnih demokratov pa naj bi bil Marko Rogač, oziroma njegova agencija RMV (Marko Rogač Veritas), ki je sodelovala v predvolilni kampanji SD. Rogač (mimogrede, velja za precej muhastega) je bil nekoč kreativni direktor Pristopa, še prej pa solastnik agencije Luna, toda v devetdesetih letih se je na dokaj grob način razšel z drugim solastnikom Lune Mitjo Milavcem. V tabor Socialnih demokratov (prej Združene liste) je Rogača pripeljal legendarni oblikovalec Jani Bavčer in ga zbližal z nekdanjim generalnim sekretarjem in poslancem SD Dušanom Kumrom. Rogač, preko katerega je volilni štab SD naročal medijsko distribucijo oglasov, naj bi to speljal s pomočjo novoustanovljene agencije Pristop Media, čeprav Zavrla v predvolilni kampanji Socialnih demokratov ni bilo čutiti.
Franci Zavrl se po naših informacijah po telefonu razmeroma pogosto pogovarja s predsednico LDS Katarino Kresal, z liderjem stranke Zares Gregorjem Golobičem naj bi se razumela bolje kot prej (čeprav se ve, da mu Golobič ne zaupa, ker Zavrl velja za človeka, ki je blizu Igorja Bavčarja, predsednika uprave Istrabenza), s predsednikom SD Borutom Pahorjem pa nimata nobenih stikov. Tudi generalni sekretar SD Uroš Jauševec je za naš portal zanikal govorice, da naj bi se takoj po volitvah srečal z Rogačem in Zavrlom: "Za pogovor z Rogačem ni bilo časa, ker sem šel na jadranje, Zavrla pa osebno sploh ne poznam in še nikoli nisva govorila," pravi Pahorjev glavni kadrovik Jauševec.
Toda nekatere oglaševalske agencije po zmagi tako imenovanega levega trojčka že čakajo v vrsti na "delitev plena". V pričakovanju velikih oglaševalskih poslov oči menda žarijo predvsem Mojmirju Ocvirku (Imelda), ki je volilne rezultate dočakal v družbi razvpitega podjetnika Igorja Lavša in nekdanjega Drnovškovega zunanjega ministra Zorana Thalerja, v klubu Cankarjevega doma (Ocvirk in Lavš sta najverjetneje tudi lansirala trače, da je Thaler spet v igri za zunanjega ministra), na skupnem dogodku časnika Finance in Pop TV, Ivanu Sušniku (Studio 3S), ki računa na stare zveze in prijateljstva med nekaterimi člani SD, Vitalu Verliču (Futura), ki je fural predvolilno kampanjo LDS ter dokapitaliziral spletni portal Vest.si, in Benjaminu Ivaniču (agencija Original), ki je med predvolilno kampanjo delal za stranko Zares in Gregorja Golobiča.
Pri delitvi bodočega oglaševalskega kolača v državnih podjetjih naj bi zanimivo vlogo odigrala tudi tako imenovana "druščina iz restavracije Maxim". Gre za Ivana Sušnika in lobista Mileta Šetinca ter odvetnika Mira Senico; njihova skupna značilnost je, da imajo vselej rezervirano mizo v elitni ljubljanski restavraciji Maxim, vino pa jim postrežejo v kozarcih, na katerih so vgravirana njihova imena in priimki (takšne kozarce ima tudi Katarina Kresal). Druščina naj bi nekaterim poslovnežem in menedžerjem že ponujala lobistične in piarovske usluge; denimo direktorjem, ki bi pod bodočo Pahorjevo vlado radi zadržali stolčke, in ambicioznim posameznikom, ki jih žene ambicija, da bi postali predsedniki uprav. Po naših informacijah se je na druščino iz Maxima že obrnil Matjaž Rakovec, direktor območne enote Zavarovalnice Triglav v Ljubljani, ki naj bi si želel postati predsednik uprave Triglava, namesto Andreja Kociča ...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme

Franci Zavrl
Janeza Janše Aleša Razpeta Dejana Verčiča Andreja Drapala Bojan Petan Božidar Novak Tomaž Toplak Erjavčevo Lojzeta Peterleta Marijana Kandutti Toneta Ropa Tilen Klarič Marjan Novak Boštjanom Tadlom Boruta Pahorja Katarina Kresal miro senica Matjaž Gantar Marko Rogač Mitjo Milavcem Jani Bavčer Dušanom Kumrom Gregorjem Golobičem Igorja Bavčarja Uroš Jauševec Mojmirju Ocvirku Igorja Lavša Zorana Thalerja Ivanu Sušniku Vitalu Verliču Benjaminu Ivaniču Mileta Šetinca Matjaž Rakovec, Andreja Kociča

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Številke ne lažejo: pod Janševo vlado je največ kasiral Franci Zavrl