objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Sreda, 8. oktober 2008 ob 06:48

Golobičevi kandidati za državni zbor: Gantar, Trofenik, Širca in Vajgl
Irma Pavlinič Krebs ministrica? Pa ja, ona bolje zgleda, kot dela
2008 Pozareport

Odpri galerijo


Poslanci Pavle Gantar, Vili Trofenik, Ivo Vajgl in poslanka Majda Širca so najnovejši kandidati za predsednika državnega zbora iz stranke Zares, potem ko so Gregor Golobič, njegovi poslanci in ožje vodstvo stranke na ponedeljkovem sestanku (pred odhodom na zabavo ob prvi obletnici stranke na ljubljanski Vodnikovi domačiji) modro ugotovili, da jih vodenje državnega zbora vendarle zanima. Predsednik stranke Zares Golobič je po seji povedal, da večina članov poslanske skupine meni, da je treba o možnosti, da predlagajo kandidata za predsednika DZ, razmisliti zelo resno in odgovorno ter v prihodnjih dneh sprejeti odločitev. "Je pa nekaj naklonjenosti temu, da potem, ko se je SD odločila, da ne kandidira svojega predstavnika na to mesto, te opcije ne zavrnemo," pravi Golobič, saj gre – po njegovih besedah – za zelo pomembno in odgovorno funkcijo za delovanje koalicije in državnega zbora. Odločitev o svojem kandidatu naj bi Zares torej sprejel predvidoma do konca tega tedna, resna težava pa je menda v tem, da naj bi Gantar in Trofenik mesto predsednika DZ že zavrnila (vsaj zaenkrat), Širca je menda za, (čeprav bi veliko raje postala ministrica za kulturo), Vajgl pa menda še diplomatsko koleba. Čeprav bi tudi on raje postal minister za zunanje zadeve, ga prestižna funkcija predsednika DZ očitno vendarle zanima.
Dokončna odločitev stranke Zares o kandidatu za predsednika državnega zbora pa je menda odvisna predvsem od razdelitve ministrskih mest v bodoči Pahorjevi vladi. Zares jih po naših informacijah zahteva štiri (zato naj bi sobotni pogovor med Golobičem in najverjetnejšim mandatarjem Borutom Pahorjem tudi trajal tako dolgo, celi dve uri), Socialni demokrati pa naj bi bili pripravljeni Zaresu dati največ tri resorje, toliko naj bi jim namreč pripadalo na podlagi volilnih rezultatov in števila poslanskih mandatov v državnem zboru. Huda zagata je tudi položaj Gregorja Golobiča, ki je že javno zavrnil ponujeni Pahorjev stolček predsednika DZ. Golobič naj bi si želel postati podpredsednik vlade, zadolžen za usklajevanje tako imenovanih državotvornih resorjev, ob drugem podpredsedniku Mitji Gaspariju, ki naj bi usklajeval finance, gospodarstvo in socialo. Toda Pahor je Golobiča taktično prehitel po desni in že vnaprej storniral želeno podpredsedniško funkcijo; tako je žrtvoval tudi Gasparija, ki naj bi v bodoči vladi, med odsotnostjo predsednika vlade, kot minister brez listnice samo pooblaščeno nadomeščal Pahorja. Zdaj se Golobič ne more odločiti, katerega izmed resorjev bi vzel; v Pahorjevi vladi bi rad bil neverjetno vpliven, noče pa trošiti časa in energije za vodenje kakšnega težkega ministrstva. Pahor pa trmasto trdi in zahteva obratno: kdor bo v vladi, mora sprejeti odgovornost za svoj ministrski resor in delo vlade v celoti.
Težava stranke Zares je tudi v tem, da je Golobič že vnaprej napovedal, kako bo v okviru svoje vladne kvote predlagal najmanj polovico žensk, ki na bi postale ministrice. Toda Golobič menda ponuja samo dve, Širco za kulturo in Irmo Pavlinič Krebs, nekdanjo članico LDS in bivšo podpredsednico državnega zbora, za ministrico javne uprave. Glede strokovnih kompetenc Pavlinič Krebsove naj bi imeli pripombe in zmajevali z glavami predvsem nekdanji liberalni demokrati, ki so zdaj pri Pahorju (Tone Rop, Milan M. Cvikl), češ, Korošica Irma precej bolje izgleda, kot dela, sklicujejo pa se tudi na njen slab televizijski nastop na TV Slovenija, v okviru tako imenovanega predvolilnega soočenja žensk, predstavnic parlamentarnih strank. Imenovanje Širce na stolček ministrice za kulturo pa Socialne demokrate upravičeno navdaja z bojaznijo, da bo Zares preko Širce začel izvajati kadrovski cunami na RTV (javna televizija namreč resorno sodi pod kulturno ministrstvo) in v številnih kulturnih inštitucijah, vključno z menjavo Iva Bana z mesta ravnatelja ljubljanske Drame in podobno. Poleg tega ima Pahor za kulturno ministrstvo predvidenega precej močnejšega kandidata – generalnega direktorja Cankarjevega doma Mitjo Rotovnika. Če že Širca vztraja, da mora pokrivati kulturo, potem naj prevzame vodenje parlamentarnega odbora za kulturo, pravijo naši viri iz vrst Socialnih demokratov; to, kar je v sedanjem sklicu državnega zbora počel razvpiti član Janševe SDS Branko Grims. Mačistični del stranke Zares pa se zaradi ženskih kvot menda čuti že vnaprej prikrajšanega pri delitvi ministrskih resorjev. Po drugi strani pa naj bi Ivo Vajgl potihoma računal, da lahko postane minister za zunanje zadeve tudi kot strokovnjak za to specifično področje, izven ožjih strankarskih kvot, če bi se tako na koncu sporazumela Pahor in Golobič.
nalagam...

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Pavle Gantar Vili Trofenik Ivo vajgl Majda Širca Gregor Golobič Borutom Pahorjem Mitji Gaspariju Irmo Pavlinič Krebs Tone Rop Milan M. Cvikl Iva Bana Mitjo Rotovnika Janševe branko grims

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Darja Pintarič

2019-10-16 23:46:34


Pozdravljeni prijatelji, jaz sem Darja Pintarič. Sem iz Maribora v Sloveniji. Mene je bolelo in zlomljeno srce, ko se je pred sedmimi meseci v zakonu med mojim možem pojavila zelo velika težava. tako grozno, da je primer odnesel na sodišče zaradi ločitve. Rekel je, da nikoli več ne želi živeti z mano in da me ne ljubi več. Pa se je spravil iz svoje hiše in me in moje otroke spravil skozi hude bolečine. Trudil sem se po najboljših močeh, da bi ga vrnil po večkratnem prosjačenju, a vse v zameno. in potrdil je, da se je odločil in da me ne bo nikoli več videl. Tako sem nekega večera, ko sem se vrnil z dela, srečal starega prijatelja, ki je molil za moža. Tako sem mu razložil vse stvari, zato mi je rekel, da je edini način, da lahko vrnem moža nazaj, da obiščem čarovnika za črkovanje, ker mu to resnično uspeva. Tako nikoli nisem verjel v urok, vendar nisem imel druge izbire, kot da sledim njegovim nasvetom. Nato mi je dal e-poštni naslov doctorigbinovia93@gmail.com voznika pravopisa, ki ga je obiskal. Tako sem naslednje jutro poslal e-poštno sporočilo na naslov, ki mi ga je dal, in črkovalka črkovanja mi je zagotovila, da bom naslednji dan dobila moža. Kakšna čudovita izjava! Nikoli si nisem mislil, da je govoril z mano in mi povedal vse, kar moram storiti. Naslednje jutro me je tako presenetljivo poklical mož, ki me zadnjih 7 mesecev ni klical, da bi me obvestil, da se vrača. Kako fantastično! Tako se je vrnil isti dan in se z veliko ljubezni in veselja opravičil za svojo napako in za bolečino, ki jo je povzročil meni in našim otrokom. Potem pa je bil od tega dne najin odnos močnejši kot prej, zato bi ti svetoval tam, če imaš težave, da ga vzpostavi stik s WhatsApp-om na +2348144480786 Je človek, ki mu zaupate ...

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Golobičevi kandidati za državni zbor: Gantar, Trofenik, Širca in Vajgl