objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Petek, 10. oktober 2008 ob 10:51

Golobič predlagal Gantarja, Pahor zadovoljen, Kresalova obmolknila
Pavel Gantar računa, da ga bo podprla celotna koalicija, vključno s poslanci LDS
2008 Pozareport

Odpri galerijo

Predsednik Zares Gregor Golobič je po današnji seji poslanskega kluba povedal, da je kandidat za predsednika državnega zbora iz stranke Zares Pavel Gantar. Kot je dejal Gantar, o tej funkciji sicer ni razmišljal, vendar je počaščen, da se je pojavila možnost, da bi jo prevzel. Gantar je povedal, da je ta predlog sprejel z veseljem, upa pa, da bo tudi potrjen v državnem zboru. Računa na to, da ga bo podprla celotna koalicija, vključno s poslanci LDS. Sicer pa bodo v stranki po njegovih besedah skušali za to kandidaturo iskati podporo tudi "preko meja bodoče koalicije". Poudaril je tudi, da gre za najpomembnejšo funkcijo v zakonodajni oblasti in da je z vsemi poslanskimi skupinami – tudi opozicijskimi  – treba delati enakopravno. Na vprašanje, ali bo imela stranka Zares na ta račun ministra manj, pa je odvrnil, da se o tem še niso pogovarjali, da pa ima Zares tudi pomembne ambicije v izvršni oblasti. "Če bom izvoljen, moja izvolitev ne more biti razlog, da bi stranka v programskem smislu imela manjšo vlogo in težo v vladi," je prepričan Gantar.
Predsednik Socialnih demokratov in bodoči mandatar Borut Pahor je ob Zaresovi kandidaturi Gantarja dejal, da bo strankini poslanski skupini predlagal, naj podpre Gantarja za predsednika državnega zbora (DZ). Pahor je prepričan, da je Gantar "suverena osebnost" in da bo znal povezovati poslance. Po Pahorjevem mnenju bo Gantar svoje delo opravil vestno in nepristransko. "Gantar ni človek ozkih ideoloških nazorov," je zatrdil. Dodal je, da ima kandidat Zaresa za predsednika DZ bogate izkušnje, "ki sežejo še v čas slovenske pomladi". Po Pahorjevem mnenju bo Gantar znal tudi "zaščititi pravice politične manjšine v parlamentu".
Na novinarsko vprašanje, zakaj predsednica LDS Katarina Kresal noče komentirati Gantarjeve kandidature in ali gre pri tem za kakšno zamero z njene strani, je Pahor odgovoril, da je po volitvah Zares in LDS obvestil, da SD ne bo predlagala svojega kandidata za predsednika DZ. Pri tem je pozval obe stranki, naj razmislita o kandidatih iz njihovih vrst za predsednika parlamenta, je dodal. "Sprva Gregor Golobič ni pokazal zanimanja, nato pa so v poslanski skupini spremenili stališče," je pojasnil. Ob tem je dodal, da je "v tem času Katarina Kresal verjetno razmišljala o tej možnosti. V tem smislu je to tudi treba razumeti," je prepričan. Po mnenju Pahorja je Kresalova računala na to, da drugi koalicijski partnerji za to mesto ne bodo zainteresirani. Pahor je prepričan, da pri tem ne gre za nobeno krizo v bodoči koaliciji. "Vse stranke, ki bodo sodelovale v vladni koaliciji, bodo enakovredne stranke," je poudaril in pojasnil, da se bo pri tem upoštevalo dejstvo, kakšen rezultat so dosegle na volitvah. Po Pahorjevih besedah je to tudi eden od razlogov, da Zaresu kot drugi najmočnejši stranki v morebitni bodoči koaliciji pripada odločitev, da se prvi izreče o kandidatu za predsednika DZ. Ob tem je dodal, da si želi, da bi Gantar užival podporo tudi med drugimi koalicijskimi partnerji. Pahor je tudi prepričan, da bo konstitutivna seja parlamenta končana 15. oktobra z izvolitvijo Gantarja za predsednika državnega zbora in z izvolitvijo kandidatov iz vrst opozicije in koalicije za podpredsednike DZ. "S tem bo predsedniku republike Danilu Türku omogočeno, da se bo v roku, ki ga določa poslovnik, sestal z vodji oz. predstavniki poslanskih skupin in sprejel odločitev o mandatarju."
Pahor meni, da bo koalicijska pogodba v vsebinskem delu dogovorjena relativno hitro po konstituiranju DZ. "In da se bo takrat, ko bo dodeljen mandat predsednika republike, začel pogovor o kadrovski zasedbi v novi vladi, če bomo seveda dobili v prvem krogu zaupnico," je povedal. Prepričan je tudi, da se bodo ti pogovori uspešno končali. "Naša ambicija je, da oblikujemo kompetentno vlado, najboljše med najboljšimi, zato ker so časi taki, ker zahtevajo ljudi z izkušnjami, znanji in vizijo," je zatrdil. Pri tem je Pahor povedal, da bo ekonomist Mojmir Mrak njegov zunanji svetovalec za mednarodne finance. Pahor je povedal, da se bo v petek, torej danes dopoldne, nadaljevalo usklajevanje med SD in Zares. Ko bodo danes popoldne dobili amandmaje LDS h koalicijski pogodbi, pa se bodo sestali tudi z LDS. Po Pahorjevem mnenju bi lahko bil ta sestanek čim prej, tudi že konec tedna, "če bodo možnosti za to". "Pozanimali se bomo, kako je z dopolnitvami, ki jih pripravljajo v stranki DeSUS," in dodal, da se bodo, ko bodo dopolnitve pripravljene, sestali tudi z njimi. "Videli bomo, kako se bo odločil pristojni organ SLS, če se bo nagnil v smer pogajanj, se bomo pogajali tudi z njimi," je poudaril in pojasnil, da bi lahko pogovori s SLS koalicijsko pogodbo vsebinsko le obogatili. Pahor je še dejal, da se bo v petek sestal z ministrom za javno upravo Gregorjem Virantom in se z njim pogovoril "o nekaterih stvareh iz pristojnosti njegovega dela". Ob tem je poudaril, da "zaenkrat ne razmišlja o tem", da bi Viranta obdržal v vladi.
Borut Pahor je poslal pismi tudi predstavnikoma italijanske in madžarske manjšine v DZ, Robertu Battelliju in Laszlu Gönczu. Z Gönczem se bo, tako Pahor, sestal v torek, Battelli pa mu še ni odgovoril.
Na vprašanje, ali pri zapisu v osnutku koalicijske pogodbe, ki člane vlade zavezuje k izogibanju dajanja izjav, ki so v nasprotju s predsednikom vlade ali drugih članov vlade, ne gre za omejevanje svobode govora, je Pahor odgovoril, da ne gre za omejevanje svobode govora. "Če se tako tolmači ta del zapisa v koalicijski pogodbi, bomo morali to spremeniti, ker je narobe razumljena," pravi bodoči mandatar Pahor.
DeSUS bo predlog stranke Zares, da bi mesto predsednika državnega zbora (DZ) zasedel Pavel Gantar, po vsej verjetnosti podprl. Glede na to, da se pogovarjajo o sodelovanju v bodoči koaliciji in da bi bili v njej "tretja najmočnejša stranka", pa pričakujejo, da jim bo ponujeno podpredsedniško mesto, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Njihov kandidat za mesto podpredsednika DZ je Vasja Klavora, ki je to funkcijo opravljal že v zadnjem mandatu. Erjavec pravi, da je po načelu enakopravnosti in glede na dosežen rezultat na volitvah prav, da je bilo mesto predsednika DZ potem, ko se mu je SD odpovedala, najprej ponujeno stranki Zares. Pripombe na osnutek koalicijske pogodbe, ki so jim ga posredovali SD, bodo po Erjavčevih napovedih verjetnemu mandatarju za sestavo nove vlade Borutu Pahorju poslali v ponedeljek pozno popoldne. Njihova pogajalska skupina, ki jo je imenoval izvršni odbor, naj bi se sestala v ponedeljek dopoldne, ko bodo uskladili pripombe.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme
Gregor Golobič pavel gantar Borut Pahor Katarina Kresal Danilu Türku Mojmir Mrak Gregorjem Virantom Robertu Battelliju Laszlu Gönczu karl erjavec Vasja Klavora

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Golobič predlagal Gantarja, Pahor zadovoljen, Kresalova obmolknila