objavi na
pozareport.si

forum

Politika

Torek, 14. oktober 2008 ob 16:10

Tone Rop: evroposlanec, komisar ali direktor Nove Ljubljanske banke?
Bivši predsednik vlade, poslanec in eden od glavnih Pahorjevih pogajalcev se vrača v prvo ligo
2008 Pozareport

Odpri galerijo


Tone Rop
, nekdanji premier, poslanec in eden od glavnih pogajalcev Socialnih demokratov v koalicijskih pogajanjih (poleg Mitje Gasparija in Igorja Lukšiča), naj bi v žepu že imel ustno zagotovilo Boruta Pahorja, da bo junija prihodnje leto, na volitvah v Evropski parlament, vodil listo SD in tako najverjetneje postal evropski poslanec. Socialni demokrati sicer računajo, da bodo dobili dva poslanca, če ne celo tri, podobne načrte pa ima tudi Janševa SDS. Toda Ropove ambicije so menda še višje, zanima ga mesto evropskega komisarja, ki ga zaseda Janez Potočnik, trdijo naši viri. Komisarja iz slovenske kvote imenuje vlada, zato Rop ni čisto brez možnosti. Mandat Potočniku prav tako poteče prihodnje leto in nekateri v stranki Zares bi ga radi videli kot igralca na slovenskem političnem prizorišču; menda že čez dve leti, v vlogi predsednika vlade, če bi Pahorju začelo škripati. Tone Rop naj bi po konstituiranju državnega zbora prevzel vodenje odbora za finance.
Tone Rop pa se utegne zavihteti tudi na stolček predsednika uprave Nove Ljubljanske banke, če držijo govorice, da naj bi si Socialni demokrati in Zares interesno razdelili največjo slovensko banko in zavarovalnico. Po tem načrtu bi NLB dobili Socialni demokrati, Zavarovalnico Triglav pa Golobičev Zares; tudi finančni minister bo iz vrst Pahorjeve stranke, najverjetneje Franci Križanič, čeprav zadnje dni po kuloarjih krožijo tudi druga imena. Za vodenje Triglava se omenjajo predvsem tri imena: sedanji predsednik uprave Andrej Kocič (nadzornemu svetu mandat poteče pozno spomladi prihodnje leto), nekdanji predsednik uprave Triglava Jože Lenič, znan kot kader Gregorja Golobiča, ki pa je bil med zaposlenimi na Triglavu precej priljubljen, in Gabrijel Škof, prvi človek zavarovalnice Adriatic Slovenica. Za Škofa, ki je pred leti že delal v Triglavu, naj bi lobirala bivša predsednica uprave Triglava Nada Klemenčič, podpiral pa naj bi ga tudi Matjaž Gantar, prvi človek KD Group in lastnik Adriatica Slovenice. Če bi Škof prišel na vrh Triglava, bi lahko Gantar preko njega izpeljal svojo dolgoletno poslovno namero: nakup Abanke, katere velik partner je Zavarovalnica Triglav.

Sorodne vsebine

Galerija slik

Teme

Tone Rop
Mitje Gasparija Igorja Lukšiča Boruta Pahorja Janševa Janez Potočnik Golobičev Franci Križanič Andrej Kocič Jože Lenič Gabrijel Škof Nada Klemenčič Matjaž Gantar

objavi na pozareport.si

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Tone Rop: evroposlanec, komisar ali direktor Nove Ljubljanske banke?